MYSTIC PROPHECY – Monuments Uncovered

Že konečne nastal vytúžený čas na nejaké tie prerábky, si povedala i známa pätica z nemeckých MYSTIC PROPHECY, takže tu dnes pred nami leží kotúčik s názvom „Monuments Uncovered“. Ako to teda celé dopadlo?

Zostava rodákov z Bad Grönenbachu prešla v posledných rokoch zmenami priam obludných rozmerov (výmena nastala až na troch hráčskych postoch!), a preto môžeme považovať spomínanú horúcu novinku za akýsi vstupný test aktuálnej súpisky na čele s nezameniteľným frontmanom Robertom Liapakisom.

MYSTIC PROPHECY – Monuments Uncovered

Na jednej strane tu máme hravú kolekciu desiatich hitoviek, kde sa chalani chceli najmä do sýtosti vyblbnúť, a tú predsa nemôžeme brať celkom úplne vážne. Na opačnom brehu však vidím i formáciu, ktorá sa chce zároveň poriadne zohrať ako celok a hlasno zakričať do šíreho sveta: „sme späť – silnejší než predtým!“.

Zbierka „Monuments Uncovered“ predstavuje síce pomerne krátky, ale vcelku zábavný „party“ album, zložený výhradne zo starších, popom nasiaknutých evergreenov, ktoré chalani pochopiteľne prerobili podľa svojho gusta a zabalili do metalového kabátika. Nech už ide o mäkkú alebo tvrdú odrhovačku, je to viac menej jedno, a hoci sa doska počúva príjemne (na spomínanej party či v aute vynikne asi najlepšie!), občas jej predsa len chýba istá serióznosť, väčšia vážnosť a potrebné inštrumentálne majstrovstvo.

MYSTIC PROPHECY

Na legendárnych rádiovkách typu „You Keep Me Hangin´ On“ (Kim Wilde), „Hot Stuff“ (Donna Summer), „Shadow on the Wall“ (Mike Oldfield), „Are You Gonna Go My Way“ (Lenny Kravitz), či „I´m Still Standing“ (Elton John) sa toho pochopiteľne nedá veľa pokaziť, no zároveň ide o tak silno zakorenené a známe veci, že na nich už ani niet čo nové objavovať.

Vďaka  charakteristickému prejavu MYSTIC PROPHECY dostala desiatka skladieb citeľne iný ksicht, lenže základ ostal pevne na svojom mieste. Vďaka tomu ma po pár sústredených počutiach „monumenty“ mierne nudia. Pár pivečiek v hrdle a partia tých správnych ľudí vo vašom okolí, však môže tento malý problém rázom bleskovo vyriešiť.

Hodnotenie autora: 6 /10

Žáner: heavy/power metal
Krajina pôvodu: Nemecko
Vydavateľstvo: Massacre Records
Dátum vydania: 12.01.2018
Web: www.mysticprophecy.net
Zostava:
Roberto Liapakis – vokály
Evan K – gitara
Markus Pohl – gitara
Joey Roxx – basgitara
Hanno Kerstan – bicie
Tracklist:
You Keep Me Hangin´ On (Kim Wilde) (04:02)
Hot Stuff (Donna Summer) (03:47)
Shadow on the Wall (Mike Oldfield) (03:14)
Are You Gonna Go My Way (Lenny Kravitz) (03:12)
I´m Still Standing (Elton John) (03:12)
Because the Night (Pati Smith) (03:28)
Space Lord (Monster Magnet) (04:40)
Get It On (T. Rex) (04:33)
Tokyo (Tokyo) (03:41)
Proud Mary (Creedence Clearwater revival) (03:17)
Diskografia:
Vengeance – 2001
Regressus – 2003
Never-Ending – 2004
Savage Souls – 2006
Satanic Curses – 2007
Fireangel – 2009
Ravenlord – 2011
Killhammer – 2013
War Brigade – 2016
Monuments Uncovered – 2018
Definitíva:
Je iba na vás, ako pristúpite k  novinke „Monuments Uncovered“ od nemeckých MYSTIC PROPHECY plnej coverov. Ak hľadáte hudobného spoločníka na nejakú tú veselicu v kruhu priateľov, výhra je vaša. Ak však hľadáte niečo viac…

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla