HAMMERFALL – Live! Against the World

Najnovší koncertný nosič „Live! Against the World“ heavy metalových Templárov HAMMERFALL, zachytáva kapelu v neprekvapivo suverénnej forme a v kontexte súčasného diania vo svete prináša aj máličko nostalgický ráz.

Záznam pochádza ešte z tohtoročnej série zastávok v rámci „Dominion World Tour“, konkrétne z nemeckého Ludwigsburgu. V preplnenej MHP aréne sa Švédom dostalo vrúcneho a bujarého prijatia potvrdzujúceho úspešný zápis v predajnosti poslednej radovky v nemeckých hitparádach.

HAMMERFALL – Live! Against the World

Práve túto európsku časť svetového turné predčasne uťala stále nepokorená pliaga menom COVID-19 a to len pár týždňov po spomenutom vystúpení. Aj preto možno na tento materiál nahliadať ako svedectvo toho, čo sme považovali za samozrejmé a momentálne veľmi absentuje v našich životoch. Opätovne nás láka prežiť to očakávanie prvých tónov koncertného setlistu, vystrúhať nejednu sólovú vzdušnú gitaru či zatriasť hlavou.

HAMMERFALL stále možno považovať za fenomén svojej doby, hoci už nie tak žiariaci ako kedysi. Postupne je zatienený ďalšími dravými a komerčne úspešnejšími či pretláčanými kapelami ako SABATON alebo POWERWOLF. Každopádne, stále platí, že na sklonku deväťdesiatych rokov prišli s náložou, ktorá prinavrátila lesk tak zdecimovanému žánru akým heavy metal počas grungeových i nu-metalových čias nepopierateľne bol.

Od tohto momentu však už ubehlo neuveriteľných 23 rokov. Tie zahŕňajú prvú štvoricu ikonických dosiek, únavne prešľapovanie na mieste s množstvom zvetraných nápadov začiatkom nového milénia a konečne návrat k ligotu z úvodu diskografie poslednými troma albumami.

Aktuálny „živák“ je tak prehliadkou týchto vzletov a pádov. Dôraz je pochopiteľne kladený na najnovší štúdiový zárez „Dominion“ (recenzia TU), ktorému sa aj úspešne darilo v tradičných heavy metalových baštách naprieč Európou. Setlist ďalej neopomenie jediný album z histórie Švédov, hoci niektoré neustále omieľané „hity“ by aj mohol. Súčasne si pripomenieme aj okrúhle, 20. výročie dosky „Renegade“.

HAMMERFALL v Ludwigsburgu

Zvukovému nosiču niet čo vyčítať. Ponúka prirodzený balans štúdiového masteringu so zachovaním podstatných emócií koncertného záznamu. Nahrávka tak znie dostatočne moderne, zachováva energiu živého vystúpenia a pôsobí autenticky, priebojne a živelne. Udržiava správnu rovnováhu medzi jednotlivými nástrojmi, vokálom a diváckou odozvou.

HAMMERFALL tu dokazuje, že ich prednes je stále stvorený pre veľké pódium. To očakávane prinieslo typické heavy metalové klišé a kulisy už pevne zrastené s vizuálnym prejavom Švédov. Spolu so všakovakými pyrotechnickými vymoženosťami, chrliacim ohňom a dymovými clonami ešte zdôraznili svoju vášnivosť, čím dodali svojmu prejavu ďalší rozmer. Nanešťastie pre nás všetko toto spomenuté sa nepodarilo vizuálne zhmotniť nad blu-ray nosiči.

Hoci sa strih snaží byť dynamickým, miestami pôsobí chaoticky a nezachytáva to podstatné. Jednotlivé zábery sa javia byť pridlhými, kamery necielia presne na hudobníkov a svoj záber musia často korigovať. Ani ich umiestnenie medzi divákmi nie je ideálne. V záznamoch absentuje ten epický ráz, ktorý by bolo možné jednoducho docieliť využitím takmer plnej diváckej návštevnosti. Neraz je snímanie kamery tak nízko, že sa do záberov dostane viac mobilných telefónov ako hrajúca kapela.

HAMMERFALL

O tom, že skupina verí svojej stále aktuálnej novinke svedčí aj úvodné zaradenie sviežej „Never Forgive, Never Forget“ a pochodovej „One Against the World“ s iskrivým sólom. Z tohto kotúča dôjde aj na riffovo zlovestnú „Dominion“, „(We Make) Sweden Rock“, ktorá sa určite zaradí do zoznamu povinných skladieb a podarenú baladu „Second to One“. Tú Joacim, tak ako v štúdiovej verzii, precítene predniesol spolu s Noorou Louhimo (BATTLE BEAST).

Koncert vyplnia aj nestarnúce zárezy „Heeding the Call“ či „The Dragon Lies Bleeding“ alebo aj osudová „Redemption“ z často opomínaného album „Infected“ (recenzia TU), ale aj už opočúvané „tutovky“ „Any Means Necessary“ a „Last Man Standing“. „Renegade Medley“ nás prevedie ikonickými melódiami tohto prelomového albumu a neodmysliteľná „Hearts on Fire“ uzavrie takmer dvojhodinový setlist.

Kráľ je mŕtvy, nech žije kráľ? Určite nie! „One Crimson Night“ stále ostáva neprekonanou živou nahrávkou HAMMERFALL hlavne kvôli väčšiemu počtu zásadných skladieb a akejsi väčšej bezprostrednosti. Najnovší živák „Live! Against the World“ však napráva chuť po naťahovanej a sterilnej nude „Gates of Dalhalla“. Hoci nemalá zmena a čerstvý vietor v zložení setlistu by určite prospel.

Hodnotenie autora: 7 / 10

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na prevádzku Valhalla.sk.

Žáner: heavy/power metal
Krajina pôvodu: Švédsko
Vydavateľstvo: Napalm Records
Dátum vydania: 23.10.2020
Web: http://www.hammerfall.net/

Zostava:
Joacim Cans – spev
Oscar Dronjak – gitara
Pontus Norgren – gitara
Fredrik Larsson – basgitara
David Wallin – bicie

Hostia:
Noora Louhimo – vokály

Tracklist:
Never Forgive, Never Forget
One against the World
Heeding the Call
The Way of the Warrior
Any Means Necessary
Hallowed Be My Name
Blood Bound
Redemption
Hector’s Hymn
Natural High
Second to One
Renegade Medley
Keep the Flame Burning
Dominion
The Dragon Lies Bleeding
Last Man Standing
Let the Hammer Fall
Hammer High
(We Make) Sweden Rock
Hearts on Fire
Videografia:
The First Crusade – 1999
The Templar Renegade Crusades – 2002
Hearts on Fire – 2002
One Crimson Night – 2003
Rebels with a Cause – Unruly, Unrestrained, Uninhibited – 2008
Gates of Dalhalla – 2012
Live! Against the World – 2020
Definitíva:
Koncertný kotúč „Live! Against the World“ ponúka vokálne a inštrumentálne suverénny prejav heavy metalových templárov HAMMERFALL. Ikonické melódie z ich prelomových dosiek i sľubná porcia nového materiálu sú očakávane pretkané neodmysliteľnou porciou klišé.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články