KAŽDÁ KAPELA NA FULL OF HATE BOLA OBROVSKÝM ZÁŽITKOM

Ak by mi niekto pred pár rokmi povedal, že si raz na Slovensku budeme môcť medzi vystupujúcimi hviezdami vyberať, tak ho vysmejem a niekam pekne pošlem. Opak je však pravdou a k našej bohom zabudnutej krajinke si nachádza cestu čoraz viac legiend žánru, resp. kapiel, ktoré sú momentálne v kurze. O chvíľku tu máme NAPALM DEATH, bývalého speváka IRON MAIDEN Blazea Bayleyho, bol tu OPETH či hardcoráci BORN FROM PAIN a veľa veľa ďalšieho. Žiaľ, situácie je aká je a banku som ešte nevykradol, a tak voľba padla na pekelne obsadený putovný festival Full Of Hate. Veru bolo na čo pozerať a čo počúvať, takže si poďme trocha zhrnúť, čo sa v stredu 22. februára v bratislavskom MMC dialo.
Do klubu prichádzame zmordovaní ťažkou cestou počas vystúpenia NEXUS INFERIS, lenže prednosť dostávajú akreditačné povinnosti, šatňa a obzretie inak veľmi bohatého textilného sortimentu. Ušné bubienky tak plne zamestnáva až nasledujúca thrashová víchrica SUICIDAL ANGELS z Grécka. Pred pár dňami som mal tú možnosť recenzovať ich najnovší počin s názvom Bloodbath, lenže ten nijak závratné známky u nás nepochytal. Na vystúpenie som sa i napriek tomu tešil a myslím, že chalani nesklamali žiadne thrash metalové srdce. Vystúpenie sa síce nieslo v jednej rýchlostnej vlne, čo mohlo pár ľudí sklamať, lenže „štekavý“ vokál, šikovné riffy a výborný zvuk zapríčinili, že sa prítomní na SUICIDAL ANGELS zväčša bavili. Zo spomínanej novinky Bloodbath kapela vybrala besné Moshing Crew a Face Of God, ktoré naživo vyzneli oveľa lepšie a údernejšie. Nemohol však chýbať aj nejaký ten výlet do nedávnej minulosti v podobe rezkých Apokathilosis či Bleeding Holocaust. Thrashové srdce zaplesalo, palice sme si vytrepali poriadne – spokojnosť.

MISERY INDEX boli z mierne iného súdka a ulahodiť mali skôr grinderom, hoc ich posledná štúdiová tvorba smeruje skôr k death metalu. To vadilo asi málokomu a hoci to pod pódiom nevrelo až tak ako sa očakávalo, neraz sa vytvoril slušný moshpit, do ktorého kapela smelo a smelo pumpovala jeden nárez za druhým. Hralo sa prevažne z poslednej nahrávky Heirs To Thievery, z ktorej zazneli podarené paľby The Carrion Call (tá koncert zahajovala), You Lose, The Illuminaught či napríklad titulná skladba. Podobne ako SUICIDAL ANGELS, i títo chalani neoplývajú širokým štýlovým záberom, takže vystúpeniu dominovala rýchlosť a energia, ktorá silno prúdila z výborne zohratej a zjavne dobre naladenej kapely. Vynikajúco sa za mikrofónom dopĺňali Jason Netherton i Mark Kloeppel, bubenícke majstrovstvo Adama Jarvisa snáď netreba ani komentovať. Na záver veľmi potešila neodmysliteľná hymna Traitor, a to bol už pomaly koniec. Síce ma kapela naživo v ten večer zaujala najmenej, no i tak bol koncert po všetkých stránkach veľmi fajn.

LEGION OF THE DAMNED pre mňa osobne predstavovali pomyselného čierneho koňa tohto putovného festivalu a vkladané očakávania z veľkej časti aj umne potvrdili. Žiadna technicky náročná muzika či progresivita, len čistokrvná energia a gitarové riffy, ktoré vám razom a bez problémov oddelia hlavu od zvyšku tela. Tak sa aj stalo! Kapela šikovne nastúpila na scénu a začala zhurta thrash/death výplachmi Legion Of The Damned, Deaths Head March, Bleed For Me, Pray And Suffer. Kostru celého playlistu tvorili skladby z debutu Malevolent Rapture (jeho spomienková reedícia sa predávala aj priamo na koncerte) z roku 2006. Týmto krokom chcela kapela vzdať hold bývalému basgitaristovi Twan Fleurenovi, ktorý spáchal minulý rok samovraždu. Jednoznačne veľmi pekné gesto. Kapela i napriek týmto nelichotivým myšlienkam šľape ako dobre namazaný stroj a svojou v rámci možností chytľavou hudbou priam nabáda k divokému pohybu, čo pekne zhustené publikum hneď využívalo. Pódiu jednoznačne dominoval suverénny frontman Maurice Swinkels a jeho jedinečný vokál prenikal do morku kosti! Jednoznačne palec hore za parádny predkrm pred hlavnými hviezdami večera.

S príchodom BEHEMOTH začína ísť poriadne do tuhého. Najviac otázok sa jednoznačne vynárala ohľadom formy démonického Nergala, ktorý toho za posledný čas stihol až až. Za všetko spomeňme úspešné zotavenie sa z leukémie a médiami dookola prepierané vystúpenie v speváckej súťaži Voice Of Poland. Poďme však naspäť k hudbe. BEHEMOTH totiž posledné roky strmo stúpajú k výšinám a dobíjajú jednu koncertnú sálu za druhou. Nebolo tomu inak ani v Bratislave. Tú si úplne podmanili už úvodným výkopom Ov Fire And The Void a v MMC nastalo pravé inferno! Zvuk sa zo začiatku iba zrovnával, neskôr sa už dal považovať za prijateľný. Čo dodať k samotným pekelníkom? Charizmu je z Nergala cítiť na sto honov a jeho pohľad vás doslova prevŕta. Inferna možno s čistým svedomím považovať za bubenícku špičku a Oriona za výborného doprovodného sekerníka, na ktorom určite ostalo visieť nejedno dámske oko. A Seth? Možno trochu nenápadná postavička, avšak o to zodpovednejší hráč. Kapela na tomto turné veľmi umne zložila svoj set, ktorý pozostával s  klasík (Conquer All, Decade Of Therion, Slave Shall Serve, Chant For Eschaton 2000), ale i nie tak často hrávaných vecí (Moonspell Rites, The Thousand Plagues I Witness, 23 The Youth Manifesto). Celý set bol zakončený pekelným Luciferom, pri ktorej si Nergal nasadil mystickú masku. V tej chvíli bola atmosféra priam pohlcujúca, takže koniec vystúpenia trochu zamrzel. Kapela sa rozlúčila v tichosti za dozvuku posledných tónov. Žiadne keci na rozlúčku, žiadne zbohom…

Polnočný expres zaobstarala death metalová legenda legiend, nekompromisná mlátička CANNIBAL CORPSE z Buffala. Od pamätného vystúpenia v bratislavskom PKO ubehol už nejaký ten rôčik, takže nejedno ucho bolo zvedavé, ako sú na tom „řezníci“ momentálne s formou. Ja musím jedným dychom dodať, že aj tento krát je všetko v najlepšom poriadku. Úvod zaobstarala titulná skladba zo stále aktuálnej nahrávky Evisceration Plague a do posledného miesta zaplnené MMC si mohlo krky polámať, neskutočne chytľavá vec! Pokračovalo sa náklepom The Time To Kill Is Now, staručičkou Disfigured z albumu Vile až po novinky z chystaného albumu Torture. Fanúšikovia reagovali búrlivo, a tak sa pokračovalo v nastolenom tempe pekne ďalej. Nedá sa nespomenúť fantastický zvuk, ktorý sa na tribúne blížil k hranici dokonalosti, a to nepreháňam! Brutálny sound obidvoch gitár síce vyznel v ultrarýchlych pasážach trochu nečitateľne, avšak rytmická sekcia bola ozvučená majstrovsky. Pôvodní členovia (basgitarista Alex Webster je vskutku blázon!) sa veru nezaprú. Ostatní však nezaostávali, hlavne Corpsegrinder chrlil slová ako o život a pri Fucked With A Knife nechýbalo i neodmysliteľné venovanie smerované nežnejšiemu pohlaviu. Nejakej väčšej interakcii s publikom sme sa však žiaľ nedočkali, všetko bolo odohrané zväčša chladno a strojovo presne. Záver zaobstarali už tradične najväčšie klasiky Hammer Smashed Face a Stripped, Raped And Strangled, samozrejme opäť s fantastickou a hlavne poriadne prepotenou diváckou odozvou. CANNIBAL CORPSE nám tak zamávali na rozlúčku a urobili bodku za týmto famóznym hudobným podujatím, na ktoré sa určite len tak ľahko nezabudne.

PLUSY:
Po celý čas veľmi kvalitný zvuk. Vystúpenia, z ktorých každé bolo kvalitným hudobným zážitkom. Preplnený klub, čo len a len potešilo. Priateľská atmosféra. Obrovské množstvo merchandise a free posterov.

MÍNUSY:
Okrem boľavého krku a predlhej cesty späť na východ republiky asi žiadne.

Autor a foto: Demonick

SUICIDAL ANGELS

MISERY INDEX

LEGION OF THE DAMNED

BEHEMOTH

CANNIBAL CORPSE