Tracedawn – Lizard Dusk

Mladé fínske sexteto TRACEDAWN dospieva. Vekom teda určite. Uplynuli štyri roky od vydania ich rovnomenného debutu.  V týchto dňoch prichádza do obchodov ich tretí album. Potvrdí známe príslovie, že do tretice všetko dobré?
Keď som v úvode spomínal, že TRACEDAWN zákonito dospievajú minimálne vekom, tak teraz dodávam, že s ich tvorbou to až také slávne nie je. Držia sa zabehaných koľají, ktoré novým materiálom posunuli smerom, ktorý ortodoxnejším poslucháčom robí vrásky na čele. Áno, hrubé vokálne prejavy striedajú čisté línie a popovo znejúce refrény. Gitary tiež neznejú extra drsne a klávesové sample a plochy tiež na tvrdosti nepridávajú. No nie je to nijak dramatická zmena oproti tomu, čo sa nám od tejto partie servírovalo doteraz.

Chytľavé záležitosti (Arabian Nights, Sick Fire, Nothing and Nowhere) strieda pomerne zaujímavá The Crawl, ktorá ponúka okrem iného aj kus atmosféry a klavír v závere. Tvrdšie zameraných poteší asi len úderná Youre Fired!.  Často mám pocit akoby som počul kombináciu švédskych SONIC SYNDICATE a novšej tvorby SCAR SYMMETRY, len v trocha jemnejšej variácii a so širšou paletou klávesových partov.

Takže čo s vami, TRACEDAWN? Jeden by frflal, že je to kôpka gýču, tendenčnosti a druhý je spokojný, že našiel ďalšiu modernú a chytľavú záležitosť. Tak či onak, na všetkom je kúsok pravdy. Pedagogicky povedané, na vysvedčení je to za 3, teda dobré.

Žáner: melodic death/power/modern metal
Krajina pôvodu: Fínsko
Vydavateľstvo: Redhouse Finland Music Publishing
Dátum vydania: 17.2.2012
Web: www.tracedawn.com
Zostava:
Niko Kalliojärvi – vokály
Tuomas Yli-Jaskari – gitara, clean vokál
Roni Seppänen – gitara
Pekko Heikkilä – basgitara
Vili Itäpelto – klávesy
Perttu Kurttila – bicie
Diskografia:
Tracedawn – 2008
Ego Anthem – 2009
Lizard Dusk – 2012
Tracklist:
Arabian Nights (3:15)
Breed Insane (3:53)
Sick Fire (3:54)
The Crawl (5:31)
Youre Fired! (3:53)
Machine (4:39)
Nothing and Nowhere (4:49)
Thanks for Asking, Im Just Obsessed (4:32)
Taught My Eyes to Lie (5:03)
Definitíva:
Novinka od TRACEDAWN je ako kamarátka,
ktorá medzi ostatnými nevyniká, ale dokáže
 byť príťažlivá. Aj keď istá skupina ňou celkom
 určite najskôr opovrhne.

Autor: Dodo

Hodnotenie autora: 6,5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla