VÝBORNÝ VEČER PODČIARKOL KONCERT HEADLINERA OBSCURA

V poslednej dobe sa nám s koncertmi rozsypalo vrece. Od nového roka by hádam nebol týždeň,  kedy by na Slovensku nevystupovala nejaká rocková alebo metalová ikona. V Bratislave bolo predzvesťou rannej rovnodennosti vystúpenie štyroch skupín v rámci Omnivium Europe 2012 Tour a to OBSCURA (Ger), SPAWN OF POSSESSION (Swe), GOROD (Fra) a EXIVIOUS (Hol). Táto európska špička technického death metalu s inštrumentálnou vyzretosťou sa predstavila zástavkou v Randal Clube, ktorú organizovala agentúra Apocalypse Booking.
Cesta do hlavného mesta ubehla rýchlo. Na prepravu som využil nielen prostriedky verejnej dopravy, ale aj súkromnú automobilovú prepravu s ujom Forensickom za kormidlom japonského tátoša. Pri vstupe do Randalu sa všetci mohli pokochať naozaj pestrým výberom merchandisu od všetkých skupín a veru záujemcov o tovar bolo naozaj dosť. Zvítanie sa s kamarátmi, rýchle požitie nápojov obsahujúce nejaký alkohol a obzretie pódia. Tu by som mohol spomenúť avizované nové koncertné svetlá! Tie,  ktoré podľa všetkého konečne môžu dotvárať pravú koncertnú atmosféru.

Do klubu sa začalo púšťať presne o 19. hodine, taktiež presne začalo aj vystúpenie holandských EXIVIOUS. Už po prvých tónoch sa začali ľudia húfne zberať od baru k pódiu. Kapela bol pre mňa nová, nepočul som od nich nikdy nič, tak preto som bol plný očakávaní. Vedel som akurát to, že skupina je zložená aj z bývalých členov CYNIC a holandských TEXTURES. Kapela odohrala inštrumentálny set progressive fusion death metalu, miestami dosť pripomínajúc sólovku od mešuge lídra Fredrika Thordendala. Priamočiare riffové sekvencie boli poprepletané napríklad jazzovými prvkami a rôznymi gitarovými sólami. Ľudom sa podľa reakcií ich koncertné prevedenie páčilo, potlesk znel po každom songu. Precízna hra harcovníkov bola vskutku zaujímavá. Z odohraných skladieb spomeniem Ripple of a Tear, Waves of Thought, Asurim, Time and Its Changes a An Elusive Need. Dobré zahriatie na úvod. Musím si EXIVIOUS jednoznačne viac napočúvať.

Krátka a nutná prestávka na úpravu pódia, výmenu nástrojov pre ďalšiu skupinu a zasa strovenie chutných tekutín pozdvihovalo moju náladu kvadratickým radom. Skutočne to netrvalo dlho a už vybehli na pódiom Francúzi GOROD, aby prezentovali svoju novinku vydanú tento rok s názvom A Perfect Absolution. Zvuk bol opäť v poriadku, aj napriek tomu, že sa tempo zrýchlilo a hudobne o dosť pritvrdilo. Za povšimnutie stála slušná slovenčina vokalistu  Nutza, no to by bolo na dlhšie rozprávanie. GOROD boli na pódiu skutočne charizmatickí, vyžarovala z nich parádna energia a vystúpenie si užívali všetci. Naživo sa mi páčili určite viac ako z CDčka. Napríklad Carved in the Wind a The Ahe Of God zneli vynikajúco. Už po prvom songu boli skutočne všetci nabudení a s radosťou prijímali poriadne dávky tohto klasického death metalu kríženého s moderným progresívnym šatom. Úškrny a pozdravy s fanúšikmi po každom songu, tým dala skupina najavo svoju spokojnosť s vystúpením a zároveň fanúšikovia spätne kladne reagovali. Ich približne trištvrte hodinka ubehla rýchlo a aj ja ďakujem kapele potleskom za ich nasadenie a vystúpenie.

Ako pribúdali hodiny, tak sme sa posúvali k vystúpeniu ďalšej skupiny, a to švédskych SPAWN OF POSSESSION. Títo Švédi taktiež nedávno vydali nový album Incurso, z ktorého avšak prezentovali len jednu jedinú pesničku, čo mňa dosť mrzelo, nakoľko je to veľmi dobrý album. Skupina sa odprezentovala na vysokej technickej úrovni, avšak ostal som mierne sklamaný z prevedenia jednotlivých songov. Technicky síce veľmi namakané, ale bolo to bez duše alebo ako sa hovrí: Nemastné – neslané. U mňa hudobné sklamanie, nakoľko som od týchto Švédov na prvý krát očakával omnoho viac. Takže bez hanby vám poviem, že som sa vybral radšej k baru, lebo toto vystúpenie ma teda nezobralo. Ich set sa skladal z týchto kúskov: Swarm of the Formless, Hidden in Flesh, Where Angels Go Demons Follow, Spawn of Possession  Solemn They Await , Dead & Grotesque,  Church of Deviance,  Lash by Lash.

Mimochodom, každá skupina po odohratí koncertu a kratučkom oddychu hneď uháňala do priestoru baru a bola plne k dispozícii fanúšikom na rozhovory, fotenia alebo aj pozvania na panáka. Prívetivosť nadovšetko a z toho plynúca dobrá nálada, ktorá dotvárala koncertný zážitok takmer na sto percent.

Ako poslední vystúpili OBSCURA. To už bola teda iná káva! Plachta v pozadí s motívom poslednej dosky Omnivium dávala pódiu správny šmrnc. Skupina zrodená v roku 2002 už absolvovala niekoľko vystúpení na Slovensku, premeškal som ich všetky, ale túto som si už nenechal ujsť! Po akustickom intre začal set pesničkou Septuagint, pokračoval výberom asi toho najlepšieho, spomenúc Vortex Omnivium,  Incarnated,  Orbital Elements,  Universe Momentum,  Ocean Gateways,  Drum Solo,  Noospheres,  The Anticosmic Overload,  Centric. Čiže odznelo aj viac vecí z dôb minulých, kde sa preukázala zohratosť kapely. OBSCURA presvedčila fanúšikov, že ich produkcia zaznamenaná na štúdiových nahrávkach sa dá v pohode preniesť aj na pódium. Ja som sa, ako inak, tešil najmä na bubeníka Hannesa Grossmana (ex – NECROPHAGIST). Jeho kombinácie a tempo veru nemali chyby. Grossman zafrajeril aj s krátkym sólom. Boha, ten chlap to skutočne vie! Živelný koncert hlavne s dobrým zvukom, kde sa pomalé party citlivo striedali s metalovými násypmi riffov. Líder OBSCURY gitarista Christian Münzner je tiež dosť pozerateľný, pódiový prejav má skvele zmáknutý. Vidieť ho v akcii, stojí za to. Koncert uzavrel cover od legendárnej skupiny DEATH a síce skladba Flesh and the Power It Holds. Skvelý záver tohto večera.

Na záver by som sa chcel poďakovať známym a kamarátom, s ktorými som sa mohol stretnúť, porozprávať a stráviť tento príjemný jarný večer v spoločnosti skupín zo špičky technického death metalu.

PLUSY:
Celkom slušná návštevnosť, priateľská atmosféra aj zo strany samotných členov skupín

MÍNUSY:
Veru asi ani neboli

Autor: Scream