Pri slovenskej premiére AXEL RUDI PELL vo Zvolene fanúšikov najviac rozvášnili THE UNITY

Na Slovensko zavítal po prvýkrát v kariére uznávaný nemecký gitarista Axel Rudi Pell so svojou kapelou. Spoločnosť mu robili krajania THE UNITY a Chris Bay.

ZVOLEN. Pani jeseň definitívne dorazila k nám. Spolu s ňou však v utorkový večer prišiel pod Pustý hrad aj nemecký melodický trojzáprah AXEL RUDI PELL, THE UNITY a Chris Bay z FREEDOM CALL.

Koncert bol dlhšie ohlásený v istom klube Music Garden Hall, tento priestor sa však do termínu konania podujatia sprevádzkovať nestihol. Našťastie organizátori z EPG rezervovali aj zvolenský Kultúrny dom ŽSR a tak sa táto akcia konala v týchto, podľa mňa, plne vyhovujúcich priestoroch. Áno, dobre čítate. Agentúra EPG. Práve tento koncert bol ich labuťou piesňou.

Nejdeme však preberať organizátorov, ktorí samotný priebeh akcie zvládli bez akýchkoľvek problémov. To podstatné boli kapely a to, že AXEL RUDI PELL vystúpili v našej krajine po prvýkrát vo svojej 29-ročnej kariére.

Chris Bay

Približne 250 fanúšikov bolo zvedavých na podujatie, ktoré otváral nemecký spevák a gitarista Chris Bay, známy z kapely FREEDOM CALL. Sympatický líder týchto happy metalistov sa pridal k dvojici THE UNITY a AXEL RUDI PELL pri niektorých vystúpeniach v rámci turné „Knights Call Tour 2018 part II.“ so svojou akustickou šou. Medzi „vyvolené“ miesta patrilo aj Slovensko.

Do zvuku jeho gitary a hlasu sme sa ponorili a vniesli vďaka hitovke FREEDOM CALL „Metal is for Everyone“. A práve počas nej som si aj urobil obraz ako bude koncert vyzerať. Z dostupných záberov z jeho sólového turné v iných krajinách bolo fanúšikov cítiť, keď vďaka svojim hlasivkám boli ako jeden. A presne toto potrebovalo Chrisove sólové vystúpenie. No, vo Zvolene to nejako neprichádzalo. Ktovie, či ľudia nepoznali texty piesní alebo sa len hanbili. Škoda.

Sympaťák Bay vo Zvolene

Bay zahral aj dve skladby zo svojej sólovej tvorby – „Misty Rain“ a „Radio Starlight“. Záver jeho kratučkej, len 25-minútovej šou, patril hitom FREDOM CALL – „Freedom Call“, „Warriors“ a „Power & Glory“. Chrisova sólová tvorba sa mi nepáči, ale musím uznať, že piesne jeho domovskej kapely v takomto „lajt“ prevedení zneli síce netradične, ale veľmi zaujímavo.

Škoda len, že viac nespolupracovalo publikum, áno, našlo sa niekoľko jedincov, ktorí si zaspievali refrény piesní, no chcelo väčšiu podporu od Slovákov. Najviac zamrzel moment, keď sa Chris spýtal, či sa nájdu medzi nami nejakí bojovníci. Ani po druhom raze, keď sa spýtal nik nezareagoval, až potom sa osmelil jeden fanúšik. Nemecký hudobník to ale vzal s humorom jeho vlastným a koncert si aj napriek tomu užil. Navyše, po vystúpení sa neustále pohyboval medzi fanúšikmi, debatoval s nimi a fotil sa.

Jan Manenti z THE UNITY

Druhou kapelou večera boli ďalší Nemci – THE UNITY. Možno viacerí nemali s týmto názvom ešte dočinenia, tak prezradím, že je to skupina dvoch známych hudobníkov z GAMMA RAY, gitaristu Henja Richtera a bubeníka Michaela Ehrého. Kai Hansen má príjemné povinnosti s HELLOWEEN a tak je jasné, že GAMMA RAY na nejaký čas budú nečinní. No, chuť po muzike týchto muzikantov je evidentná a tak vznikli THE UNITY.

Táto formácia má na svojom konte dva štúdiové albumy. K ich hudbe som sa dostal pred koncertom len prostredníctvom klipov a popravde, nejako ma ich tvorba neoslovila. Avšak, od úvodných tónov ako vybehla kapela na pódium, to bolo veruže „iné kafe“. Dynamické, svieže, rýchle a melodické so zaujímavým vokálom Jana Manentiho. Hudobne šlo o klasický poctivý germánsky power metal s miernym nádychom hard rocku.

THE UNITY vo Zvolene

Klipovky „No Hero“, „The Storm“ a najmä „No More Lies“ boli naživo vynikajúce, dostali správny drajv. O muzikantskej zručnosti sa v tomto prípade baviť nemusíme, THE UNITY sú ostrieľaní borci, ktorí sa hudbou bavia. A to bolo neskutočne vidieť a cítiť. Odozvu od publika mali výbornú, užívali si každý moment na pódiu.

V závere šou milo potešila hitovka GAMMA RAY „Send Me a Sign“. Pravda, Hansenovu farbu hlasu zbožňujem, ale aj vo vokálnom prevedení Manentiho to bolo veľmi dobré. Bubeník Ehré pridal okrem svojej hry aj backing vocals. S pokojným svedomím napíšem, že práve THE UNITY boli najlepšou kapelou zvolenského večera. Po koncerte celá formácia vyšla medzi fanúšikov a bavila sa ďalej.

Gitarista Axel Rudi Pell

Všetko bolo pripravené na hlavné hviezdy večera – AXEL RUDI PELL. Po intre „The Medieval Overture“ kapela okolo charizmatického gitaristu odpálila pieseň „The Wild and the Young“. Zraky fanúšikov si pochopiteľne najviac upierali na samotného mága Axela, ktorý nám predvádzal svoje jedinečné umenie a kumšt. Ale aj na výborného speváka Johnnyho Gioeliho, ktorého bolo plné pódium. Jeho fantastický hlas sa predieral celým telom a to som sa neskôr dozvedel, že bol prechladnutý, klobúk dole. Ale to neboli jediné hviezdy tohto večera v tejto skupine.

Bobby Rondinelli

Mnohí si možno neuvedomili, že za bicími sedí ďalšia legenda, 63-ročný Američan Bobby Rondinelli, ktorý sa do kapely prišiel po odchode Mikea Terranu v roku 2013. Áno, ten Rondinelli, ktorý nahral s BLACK SABBATH album „Cross Purposes“, áno ten Rondinelli, ktorý pôsobil v RAINBOW, DORO, QUIET RIOT alebo WARLOCK. Tento pán bubeník sa predviedol aj menším sólom a aj keď pri pohľade na neho si možno mnohí pomysleli, že je mysľou niekde inde, vidieť túto legendu naživo bol zážitok.

Mňa osobne potešil najmä úvod koncertu a piesne „Wildest Dreams“, „Fool Fool“ a „Oceans of Time“. Avšak ako šou postupovala, pomaly ale isto ma celý koncert prestával držať v pozornosti a žiaľ, nebol som jediný. Profesionálne bol zvládnutý a zahratý parádne, po zvukovej stránke bol takisto celý večer v poriadku, no chýbala tomu väčšia iskra a energia.

Postupne sa to celé zlievalo do jedného celku. Možno to bolo aj výberom piesní, ktorý som ja osobne za veľmi šťastný nepovažoval. Taktiež bolo vidieť, že slovenské publikum až tak Axelovu tvorbu nepozná, čudoval sa aj samotný Gioeli, ktorý neraz dával mikrofón k publiku, no to bolo veruže potichu.

Približne 90-minútový koncert zakončili AXEL RUDI PELL skladbou „Rock the Nation“, pri ktorej sa konečne viac rozvášnili aj fanúšikovia. Slovenská premiéra kapely gitarového mága aj napriek tomuto všetkému nedopadla vôbec zle. Za mňa však boli najlepšou kapelou večera THE UNITY.

PLUSY:
THE UNITY, Chris Bay, priateľská atmosféra, dobrý zvuk, bohatý merchandise

MÍNUSY:
Atmosféra počas koncertu Chrisa Baya, zišla by sa ešte stovka fanúšikov, kapely by si zaslúžili väčšiu odozvu od publika

Foto: Matej Cázer