Zaplnený kulturák sa bavil: RHAPSODY sa rozlúčili vo veľkom štýle, odzneli najväčšie hity

Rozlúčkové turné RHAPSODY, ktorých na európskych pódiách sprevádzajú Fíni BEAST IN BLACK a Rumuni SCARLET AURA, zavítalo aj na Slovensko. Zvolenský kulturák zažil veľmi vydarený večer.

ZVOLEN. Termín tohto koncertu pripadol na výborný deň pre pracujúcu Slovač – sobotu. Miesto konania nakoniec pripadlo na miestny Dom kultúry ŽSR. Spočiatku som mal mierne obavy o fanúšikovskú účasť, ale tie sa rozplynuli veľmi rýchlo. Odhadom sa prišlo pozrieť na tento koncert približne 450 ľudí, sála pod pódiom bola riadne zaplnená. V dave bolo počuť nemčinu či maďarčinu.

SCARLET AURA

Koncerty začali s miernym časovým sklzom, ale nebolo to nič tragické. Už na prvú kapelu SCARLET AURA bola zvedavá väčšina prítomných fanúšikov, čo vytvorilo od úvodu veľmi dobrý dojem. Rumuni bol pre mňa veľkou neznámou a myslím, že aj pre väčšinu zúčastnených. Úvod ich šou patril intru, ktoré podporili teatrálnym nástupom. Dominovala mu speváčka Aura Danciulescu. Na tvári mala bielu „škrabošku“ a veľké anjelské krídla.

Tie si po chvíli odložila a od úvodu koncertu neostala dlžná nič svojej povesti blonďatej dračice. SCARLET AURA majú na svojom konte už tri štúdiové albumy, najväčšiu pozornosť venovali aktuálnemu z vlaňajška nazvanému „Memories“. Hudobne sa pohybovali v melodickom rock/metale. Osobne mi chýbal väčší drive kapely, preto pochopiteľne najviac vyznela speváčka Aura, ktorej bolo celé pódium, navyše výborne komunikovala s publikom. Veľmi emotívny moment prišiel v druhej polovici ich približne polhodinového vystúpenia. Aura uviedla pieseň „Zombie“ od THE CRANBERRIES, ktorú venovala nedávno zosnulej Dolores O’Riordan a nám všetkým. Vskutku elektrizujúci moment ako celá pieseň v ich podaní. Dolores je iba jedna, ale blonďatá vokalistka to zaspievala so cťou a s poriadnym driveom. Nebyť tohto momentu, myslím, že na túto kapelu zabudnem veľmi rýchlo. Na záver sa rozlúčili vlastnou piesňou „Colour Blind“ a zožali veľké ovácie.

BEAST IN BLACK

Dovolím si tvrdiť, že kvôli druhej kapele večera prišlo niekoľko jedincov ako na headlinera. Melodický heavy/power metal v podaní Fínov BEAST IN BLACK si získava čoraz viac fanúšikov, čo potvrdili aj vo Zvolene. Kapela má na konte jediný album „Berseker“, takže sa pochopiteľne hralo iba z neho. Azda najväčšou osobnosťou tejto formácie je gitarista Kasperi Heikkinen, ktorý je dobre známy aj z pôsobenia v skupine Uda Dirkschneidera.

Výborný hlasový rozsah ukázal spevák Yannis Papadopoulos (ex-CROSSWIND). Pri ňom by som sa však aj pozastavil, pretože čím dlhšie som ho počúval, tým viac mi prišiel „uškriekaný“, neskôr až nechutne presladený (keď som zatvoril oči v istých pasážach som mal pocit, že spieva žena) a jeho vokál mi v závere setu bol až nepríjemný (a to mám rád melodický power metal). Celkovo BEAST IN BLACK na mňa neurobili veľký dojem. Celý koncert odštartovali piesňou „Beast in Black“, došlo napríklad aj na klipovku „Blind and Frozen“, pri ktorej som už ozaj nemohol, pretože som nevedel či počúvam NIGHTWISH s „mužským“ vokálom alebo o čo vlastne tejto kapele ide.

„Čerešničkou na torte“ bola pieseň „Crazy, Mad, Insane“, pri ktorej si všetci členovia nasadili futuristické okuliare a mali robotické pohyby. A hudba? Skladba bola skrížením diska a metalu. Celkovo ich šou bola hymnická, rýchla, ekvilibristická a fanúšikovia si ju užívali, kapelu odmeňovali búrlivým potleskom. Usudzujem, že zrejme som bol jeden z mála, ktorému sa tento koncert nepáčil, ale dokážem s tým žiť. Hlavné je, že sa bavila kapela i ľudia.

Rozlúčka RHAPSODY so slovenským publikom

Moment, na ktorý väčšina čakala prišiel okolo 21:30, „Mighty immortal warriors – RHAPSODY!“. Od úvodnej pecky „Dawn of Victory“, bolo každému jasné, že sa potvrdia Fabiove slová, ktorý v našom rozhovore povedal, že všetci si toto turné poriadne užívajú a na fanúšikov čaká poriadna šou. Luca Turilli bol nezastaviteľný, so svojou gitarou behal po celom pódiu, nezaostávali ani Dominique Lerquinn a Patrick Guers. Kapitolou samou o sebe je spevák Fabio Lione, ktorý bol výborne naladený, o jeho perfektnom speve sa baviť ani nemusíme. Pomedzi skladby dal často priestor aj fanúšikom, najviac si to „odniesla“ jedna deva v prednom rade, ku ktorej prišiel viackrát.

Nefalšovaná radosť, úsmevy, výborné muzikantské výkony a šou ako sa patrí. Najviac priestoru dostal druhý album RHAPSODY „Symphony od Entanched Lands“ z roku 1998. Ale došlo aj na výborné pecky „Power of the Dragonflame“, či „Knightrider of Doom“. Na tomto turné sa kapela vôbec po prvýkrát prezentovala celú skladbu „Symphony of Entanched Lands“. Začalo sa vlastne moje cestovanie v čase, keď som sa preniesol do minulosti na strednú školu.

Alex Holzwarth a Fabio Lione

Svoje bubenícke umenie nám predviedol Alex Holzwarth, ale aj basgitarista Patrice Guers. Medzi prekvapenie, ktoré si RHAPSODY prichystali bola určite skladba „Con te partiró“ od Andreu Bocelliho, ktorej časť zaspieval Fabio Lione. Osobne potešili ešte aj „Land of Immortals“ či „Holy Thunderforce“, po ktorej sa kapela prvýkrát pobrala do zákulisia.

Záver obstarali tri piesne „Rain of A Thousand Flames“, pomalá v taliančine odspievaná „Lamento Eroico“. RHAPSODY sa už tradične lúčia songom „Emerald Sword“ a nebolo tomu inak ani vo Zvolene. Z pôvodnej zostavy chýbal už len klávesák Alex Staropoli, ktorý sa však „20th Anniversary Tour“ odmietol zúčastniť a tak klávesy nám zneli z podmazu, myslím však, že to absolútne nikomu neprekážalo.

RHAPSODY končia. Prišli sa rozlúčiť a podarilo sa im to na výbornú. Veľmi slušná divácka účasť, priateľská atmosféra, navyše kto trošku po koncerte počkal, dočkal sa aj fotky či podpisu. Jednoducho, vydarený sobotňajší večer.

Playlist RHAPSODY: In Tenebris – Dawn of Victory, Wisdom of the Kings, The Village of Dwarves, Power of The Dragonflame, Beyond the Gates of Infinity, Knightrider of Doom, Wings of Destiny, Riding the Winds of Eternity, Symphony of Enchanted Lands, Drum solo, Land of Immortals, The Wizard’s Last Rhymes, Con te partirò, Holy Thunderforce – Rain of A Thousand Flames, Lamento Eroico, Emerald Sword

PLUSY:
Výkon všetkých členov RHAPSODY, priateľská atmosféra, vyhovujúci priestor, slušná divácka účasť, cover „Zombie“ v podaní SCARLET AURA

MÍNUSY:
Absencia šatne

Foto: Ivan Hraník