Them Crooked Vultures – Them Crooked Vultures

Máloktorý debutový album sa skloňuje vo všetkých možných pádoch ďaleko pred jeho vydaním. Ale pokiaľ sa spoja tie najväčšie hviezdy rock n rollového sveta na poste gitary a spevu Josh Homme (Queens of the Stone Age, Eagels of Death Metal,…), za bicími Dave Grohl (Foo Fighters, ex – Nirvana) a s basgitarou John Paul Jones (Led Zeppelin), tak si myslím, že tento obrovský záujem zo strany fanúšikov aj medií opodstatnený je.
Them Crooked Vultures je teda ďalšou “superskupinou” po Chickenfoot (Joe Satriani, Chad Smith, Sammy Haggar, Michael Anthony), ktorá sa rozhodla zatriasť rockovým svetom. Stretli sa v nej jedny z najväčších osobnosti určujúcich chod rock n rollu a  stali sa nadčasovou udalosťou. Led Zeppelin, považovaní za najprogresívnejšiu skupinu 60.-70. rokov dokázali skombinovať rock n roll, blues a country do jedného. Queens of the Stone Age k tomu pridali naviac trochu psychedélie, južanský rock a svoj typický zboostrovaný zvuk gitár, čomu Dave Grohl dodal nespútanú energiu a atmosféru.
Všetku túto senzáciu má na svedomí multiinštrumentalista Dave. Rozhodol sa znova zaujať miesto bubeníka v kapele, ako za éry Nirvany a zoznámil Josha  s Johnom. Hneď po prvom stretnutí v skúšobni a spoločnom jammovaní im bolo jasné, že našli niečo , čo dlho hľadali a hneď ich prvým počinom bola skladba  Reptiles. Dave s Joshom už majú za sebou nejakú tú spoločnú hudobnú minulosť. Dave nahral album Songs for the Deaf pre Queens of the Stone Age, ktorý má najbližšie k aktuálnemu albumu Them Crooked Vultures. Dave ho obohacuje okrem bubeníckych zručností aj svojimi vokálmi. Využíva tu svoje bohaté skúsenosti zo svojej kapely Foo Fighters, kde pôsobí na poste gitaristu a hlavného speváka.
Napriek tomu, že sú pod skladbami podpísaní všetci traja, dominantnú rolu tu má najmä Josh  Homme. Jeho spev, hutné sekané riffy, psychedélia, typické melodické linky sú cítiť z každej skladby. Podobne ako za éry Led Zeppelin je John Paul Jones ten nenápadnejší člen kapely, nemá potrebu sa predvádzať, ale bez jeho typických zeppelinovských retro klavírnych vplyvov a dokonalých basových liniek, by to nebolo to správne orechové. Všade sa dá vyčítať medzi riadkami, že duch Led Zeppelin je v každom akorde, vokále aj v samotnej štruktúre skladieb, Scumbag Blues (kde sa objavuje vtipný retro klávesový part 70. rokov) alebo Gunman. John Paul Jones sa konečne dočkal adekvátnej náhrady Led Zeppelin (po 30 rokoch), kde by sa mohol realizovať hudobne aj autorsky.
Niektoré skladby sa môžu zdať na prvé počutie veľmi zložite, ako napríklad úvodná No One Loves Me & Neither Do I nesúca Joshov rukopis alebo Mind Eraser, No Chaser, ale nachádzajú sa tu aj také, ktoré ich vyvážia svojou melodickosťou a priamočiarosťou ako New Fang a Dead End Friends.
Veľkým plusom tohto albumu je, že je síce na jednej strane dokonale prepracovaný, kvalitný a profesionálny. Nachádza sa tu veľa  rytmických zvratov (skladba Elephants začínajúca typickým Pageovským motívom, ktorý plynule prechádza do energického rock n rollu a neskôr sa vracia do vláčnych melodických liniek Josha Homma, typických v tvorbe Queens of the Stone Age). Je plný psychedélie, ale napriek tomu sa dá počúvať stále dokola a aj laik uzná, že je to fenomenálny počin. Znova a znova sa dajú objavovať nové tóny, zvuky, efekty alebo motívy nepostrehnuteľné na prvé počutie.
Debutový album Them Crooked Vultures je jednoducho perla medzi albumami roku 2009 spájajúci staré postupy, renesanciu 60. a 70. rokov a súčasný rock n roll plný chytľavých riffov a melódií. Debut predznamenáva príchod jeho nástupcu, ktorý by mal uzrieť svetlo sveta koncom roku 2010, takže sa máme na čo tešiť.

Žáner: hard rock, psychadelic rock, alternative rock
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Sony Music/ Interscope 2009
Web: www.themcrookedvultures.com

Zostava:
Josh Homme – spev, gitara
John Paul Jones – basgitara, klávesy, vokály
Dave Grohl – bicie, vokály
Alain Johanes – gitara
Diskografia:
Them Crooked Vultures – 2009
Tracklist:
No One Loves Me & Neither Do I (5:10)
Mind Eraser, No Chaser (4:07)
New Fang (3:49)
Dead End Friends (3:15)
Elephants (6:50)
Scumbag Blues (4:26)
Bandoliers (5:42)
Reptiles  (4:16)
Interlude with Ludes (3:45)
Warsaw or the First Bread You Take After You Give Up (7:50)
Caligulove (4:55)
Gunman (4:45)
Spinning in Daffodils (7:28)
Definitíva: "Superalbum", ktorý si zaslúži
pozornosť akej sa mu aj dostáva.
Je plný všetkého, čo by sme mohli
od Pánov Homma, Grohla a Jonesa očakávať…

Autor: Jabĺčko

Hodnotenie autora: 9 / 10


1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla