Hodnotný hudobný zážitok: O jedinečnú atmosféru sa v Randal Clube postarali THE OCEAN

Agentúra TM Booking sa postarala o nevšedný hudobný zážitok. V nedeľu 11: novembra neprišiel do Bratislavy Martin na bielom koni, ale skupiny THE OCEAN a ROSETTA.

BRATISLAVA. 850 platiacich divákov. Nie, to nie je bilancia akcie, o ktorej bude v najbližších riadkoch reč. Toľko ľudí vraj navštívilo metalovú veselicu v podobe koncertu ČAD, CATASTROFY a HUMAN HUMUS, ktorá sa konala o poschodie vyššie v bratislavskom Majesticu deň predtým, ako sa oslavoval sviatok sludge hardcoru.

Aj keď sú žánrovo THE OCEAN spolu s ROSETTA, ktorí v rámci európskeho turné zavítali aj na Slovensko, niekde inde ako slovenskí zbojníci, zvedavosť ohľadom nedeľňajšej návštevnosti klubu bola značná. Žiadna dráma sa ale nakoniec nekonala a zaplniť sa podarilo aj Randal.

Do klubu vchádzam niečo pred pól ôsmou. Keďže avizovaný začiatok akcie je plánovaný na 20:00, ľudia sa ešte len zgrupujú. Vcelku značné klbko tiel sa však začína tvoriť pri stolíku s merchandise. Potvrdzuje sa mi, že platne sú v dnešnej dobe ešte stále zaujímavým zberateľským artiklom a tešia sa veľkému záujmu fanúšikov. Zároveň sa zvítavam s Danom – jedným z organizátorov dnešnej akcie. Prekvapenie je to veľmi milé, keďže býva na opačnom konci krajiny a pôvodne sa na koncerte vyskytnúť nemal.

ROSETTA

Niečo po ôsmej hodine na pódium prichádzajú ROSETTA z Philadelphie. Priznávam, o kapelu som sa začal zaujímať iba zopár dní pred samotným koncertom. Veľa priateľov mi však potvrdilo, že už s bandou dočinenia malo. Pozitívne dojmy prichádzajú hneď po úvodných tónoch. Zmes „blata”, HC, ale čo je hlavné, veľmi pekných, miestami až zasnených gitarových vyhrávok dopadajú na úrodnú pôdu a vytvárajú elektrizujúcu atmosféru.

Osobne v hudbe miestami začujem vplyvy kapiel ako ISIS, GOD IS AN ASTRONAUT, CULT OF LUNA, v jemnejších polohách sa mi neviem prečo vybavujú moji obľúbení ALCEST. Zvuk je vcelku v poriadku, v predných miestach však trocha slabo počuť spev gitaristu, inak však osobne vystúpeniu kapely možno ťažko niečo vytknúť. Po ROSETTE v budúcnosti určite siahnem a priaznivcom sludge/post hardcoru s dôrazom na melódiu a atmosféru, túto bandu rozhodne odporúčam.

THE OCEAN

Po relatívne krátkej pauze a výmene potrebného náčinia prichádzajú za sprievodu intra „The Cambrian Explosion“ na pódium headlineri večera THE OCEAN. Keďže ide o do počtu hudobníkov, ktorí sa na tomto projekte participujú, veľmi ojedinelé hudobné teleso, naskytá sa mi otázka, koľko ich reálne z backstagu vylezie. Nakoniec napočítam šesť kúskov.

Čo sa výberu úvodných skladieb týka, kapela ničím neprekvapuje a začína prvými kúskami z novinky „Phanerozoic I: Palaeozoic“, teda „Cambrian II Eternal Recurrence“ a „Ordovicium: The Glaciation of Gondwana“. Nová doska síce u mňa funguje zatiaľ veľmi dobre, osobne ale dúfam, že sa zahrajú aj veci zo starších placiek, ktoré už mojimi sluchovodmi prefrčali viackrát.

Prosby sú na krátku dobu vyslyšané a pri nasledujúcej „Hadopelagic II: Let them Believe“ z môjho obľúbeného albumu „Pelagial“ (zdravím Mira do Dánska) slastne zatváram oči… „I can feel these circles will always touch in more than one point“… „Firmament“ z nahrávky „Heliocentric“ spravila určite radosť nejednému fanúšikovi, ja osobne však stále čakám na pecky z albumu „Pelagial“ a „Anthropocentric“, no z druhého menovaného sa žiaľ nedočkám ani jedného kúsku. Po zvyšok koncertu sa prevažne striedajú skladby aktuálneho počinu a dosky „Precambrian“.

Je to však iba moja výhrada a nič to nemení na veci, že kapela vytvára naozaj jedinečnú atmosféru. Priestor klubu s undergroundovým feelingom, hudba, dokonca svetlá zosynchronizované so samotným skladbami tento dojem ešte podčiarkujú. Mimochodom, zo speváka Rossettiho musel mať zvukár radosť. Loïc poodpájal predné odposluchy a postavil ich na výšku, aby sa na ne mohol počas hosťovačky so spevákom z kapely ROSETTA vyštverať.

Okolo pol jedenástej sa s nami kapela lúči, našťastie nie na dlho a pridáva posledné kúsky večera: „The Quiet Observe“ zo splitka „Transcendental“ a „ Benthic: The Origin of Our Wishes“. Pri poslednej piesni atmosféra v klube vrcholí a pri úvodných slovách textu mám až klaustrofobické pocity: „We are now on the threshold. Hold your breath and close your eyes“.

Po týchto prídavkoch však koncert definitívne končí. Chalani zalezú do backstage, no neskôr sa objavia, ochotne kecajú, podpisujú platne, ponúkajú paličky, či dokonca donesenú pizzu priamo z pódia a ďakujú ľudom za návštevu. V klube sa ešte chvíľu zdržím, zakrátko ho však opúšťam a plný dojmov kráčam smer hlavná stanica na posledný vlak domov. Chalani z TM Booking sa postarali o hodnotný hudobný zážitok, vrátane mňa.

PLUSY:
– Obe kapely a ich výkony, atmosféra, klub, ktorý sa na udalosť veľmi hodil, návštevnosť

MÍNUSY:
– Pri koncerte THE OCEAN absencia skladieb z albumu „Anthropocentric“