AVANTASIA – Moonglow

O tom, že zo sprvu plánovaného jednorazového projektu AVANTASIA sa stalo regulárne fungujúce teleso nepochybuje vari nikto. Potvrdzuje to pravidelné koncertovanie, stabilná zostava inštrumentalistov a neustále sa rozrastajúca zbierka štúdiových albumov.

Novinka „Moonglow“ je ďalším vizuálne príťažlivým príbehovým konceptom stvoreným výhradne pod taktovkou hudobného rojka Tobiasa Sammeta. Konečnej podobe albumu predchádzal útek od očakávaní všetečného okolia a v samote štúdia sa rodili čerstvé nápady. Tie sa nakoniec nepretavili do novej radovky EDGUY či sólového albumu, ale predsa len do ďalšieho pokračovania veľkolepej rockovej opery. Žriedlom inšpirácií sa stal pobyt v náladovom, niekedy i ponurom Anglicku, ktorého atmosférou dýchajú prenádherné maľby zdobiace novinku. Tá je aj tentokrát uceleným rozprávaním o bytosti hľadajúce si svoje miesto vo svete.

AVANTASIA – Moonglow

Tobias si s prehľadom ide to svoje a na patrične vysokej úrovni, ktorá ma pevnú oporu v neodmysliteľnej dvojici Sascha Paeth (gitara, produkcia, mix) a Michael Rodenberg (klávesy, mastering). Sklamaní budú len tí, neochvejne veriaci v návrat do čias prvých dvoch dosiek ušitých vo výraznom germánskom power metalovom strihu.

Aktuálna tvorba je pevne zakotvená v pomp, hard, AOR či sedemdesiatkovom rocku, ktorý bujnie a rozkvitá bohatými aranžmánmi, orchestrálnymi i symfonickými pasážami. Je zdobená čarokrásnymi melódiami, ktorým nechýba epická výpravnosť či miestami aj rádiová chytľavosť. Na strane druhej, osem nahrávok je osem nahrávok a príležitostne sa tu objavujú momenty náznakmi pripomínajúce riff, refrén či melódiu prítomnú aj na predchádzajúcich doskách.

Úvodná skladba „Ghost in the Moon“ naplno odhalí súčasnú podobu AVANTASIA. Pompézny kúsok sprevádzaný malebnými klávesmi a energiou pulzujúcimi zbormi pripomína zlaté časy MEAT LOAF či SAVATAGE. Kým v tejto piesni sa vokálne realizuje len sám Tobias, tak nasledujúca „Book of Shallows“ predstavuje jeden z najintenzívnejších vokálnych súbojov celej dosky. O ten sa postarali Hansi Kürsch (BLIND GUARDIAN) a Mille Petrozza (KREATOR), ktorí sa po prvýkrát objavujú v zozname Tobiasových hosťujúcich vokalistov spolu s pravidelne sa vyskytujúcim Jornom Landem (JORN) a Ronniem Atkinsom (PRETTY MAIDS).

Beštiálny Mille, nekompromisný Jorn a utrhnutý z reťaze Hansi, trhajú na franforce v tejto inštrumentálne natlakovanej kompozícii. Obdobne gradujúce vokálne divadlo núka „The Raven Child“, ktorému predchádzajú pomaly sa rozvíjajúce folkové motívy, magicky znejúca harfa a majestátne sa nesúci hlas lídra krefeldských strážcov. Po tomto všetkom prichádzajú v grandióznom finále pustošiace hlasivky Vikinga Jorna.

Tobias Sammet

Klipovkou „Moonglow“ so zasneno zamatovým hlasom Candice Night a „speedovkou“ „Requiem for a Dream“ s neodmysliteľným Michaelom Kiskem (HELLOWEEN, UNISONIC) si Tobias zase splní povinné kvóty na instantnú melodickú nákazlivosť a dvojkopákom hnané poobhliadnutie za rýdzo power metalovou históriou. Obe pôsobia ako dokonalo zostavená ligotavá mozaika, ktorej však chýba akási iskierka.

Obdobne sú na tom „Alchemy“ s Geoffom Tateom (ex – QUEENRŸCHE) s recyklovanými riffmi a nevýrazným refrénom a „The Piper at the Gates of Dawn“, v ktorej je doslova vokálna tlačenica a mimo iných sa v nej blysnú Bob Catley (MAGNUM) a Eric Martin (MR. BIG). Protikladom spomenutých je emóciami sršiaca, smutne krásna „Invincible“ s famózne precíteným výkonom Geoffa.

Aj na tomto záreze potvrdil Tobias Sammet svoj univerzálny talent ušiť spevákom skladby, v ktorých pôsobia prirodzene, nevzďaľujú sa tvorbe ich domovských kapiel a popritom vyhovujú konceptu nahrávky. Tak, ako je tomu v hravej „Starlight“ so zábleskom dánskych matadorov PRETTY MAIDS a „Levander“ s nadýchanosťou britských MAGNUM. Tomu celému sa len akosi vymyká na samom závere umiestnený „cover“ „Maniac“.

Nová doska AVANTASIA je zakaždým sviatkom v ranku melodického metalu. „Moonglow“ aj tentokrát servíruje nové hudobné dobrodružstvo s nablýskanou výpravou, excelentnými vokálmi a bezchybným technickým spracovaním, ktorému kraľuje dvojica Hansi Kürsch a Jorn Lande.

Tobias nepodliezol štandard na aký sme od neho zvyknutý. Vo vzťahu k dvojici minulých vynikajúcich dosiek „The Mystery of Time“ a „Ghostlights“, ale ide o menší ústup aj vzhľadom na okázalejší materiál, z ktorého len polovica skladieb je viac ako len šablóna rokmi opakovaného, hoci stále úspešného receptu.

Hodnotenie autora: 7,5 / 10

Žáner: symphonic power metal
Krajina pôvodu: Nemecko
Vydavateľstvo: Nuclear Blast Records
Dátum vydania: 15.02.2019
Web: http://www.tobiassammet.com

Zostava:
Tobias Sammet – vokál, basgitara
Michael Rodenberg – klávesy, orchestrácie
Sascha Paeth – gitary
Felix Bohnke – bicie

Hostia:
Oliver Hartmann – gitara
Nadia Birkenstock – keltská harfa

Vokalisti:
Hansi Kürsch
Geoff Tate
Michael Kiske
Ronnie Atkins
Bob Catley
Jorn Lande
Mille Petrozza
Candice Night
Eric Martin

Tracklist:
Ghost in the Moon (09:51)
Book of Shallows (04:57)
Moonglow (03:54)
The Raven Child (11:13)
Starlight (03:36)
Invincible (03:07)
Alchemy (07:25)
The Piper at the Gates of Dawn (07:18)
Lavender (04:27)
Requiem for a Dream (06:07)
Maniac (04:26)
Diskografia:
The Metal Opera – 2001
The Metal Opera Pt. II – 2002
The Scarecrow – 2008
The Wicked Symphony – 2010
Angel of Babylon – 2010
The Mystery of Time – 2013
Ghostlights – 2016
Moonglow – 2019
Definitíva:
Pod taktovkou Tobiasa Sammeta vzniklo ďalšie veľkolepé, o čosi pompéznejšie a výpravnejšie pokračovanie rockovej opery AVANTASIA. „Moonglow“ ma tradične k dispozícii výnimočných vokalistov, bohaté aranžmány a tony melódií. Pod týmto veľmi ligotavým obalom však už miestami badať istú opotrebovanosť a predvídavú schematickosť.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla