V znamení speváčok: ARAKAIN s Luciou Bílou, Tanja i SYMFOBIA ovládli banskobystrický amfík

Prvá júlová sobota patrila v Banskej Bystrici kapelám, ktoré majú vo svojom čele speváčku. Hlavnými hviezdami večera bola česká legenda ARAKAIN s Luciou Bílou a AMARANTHE.

BANSKÁ BYSTRICA. Banskobystrický amfiteáter má nepochybne svoje čaro, čo sa potvrdilo aj pred pár dňami. Agentúra Profi Event pripravila na prvú júlovú sobotu zaujímavú akciu, ktorá bola v duchu obľúbených zahraničných female fronted podujatí. Pod Urpínom vystúpilo 5 skupín, ktoré majú vo svojom čele speváčky.

Jedným dychom dodám, že počasie vyšlo na výbornú a všetko sa zišlo, ako malo. Aj po organizačnej stránke, aj po hudobnej. Spočiatku si nachádzalo cestu na amfík pomenej ľudí, to sa ale našťastie menilo s príchodom hlavných hviezd večera, dokopy tipujem približne 3000 fanúšikov.

Česť odštartovať program dostala pomerne nová a menej známa hard rocková formácia REBELSKY z Levíc. Kapela naladila fanúšikov na ďalší program. Žiaľ, pri ich vystúpení sme mali ešte iné povinnosti, takže fotiek ani písmeniek o nich sa nedočkáte.

Erika Strečková (SYMFOBIA) hecuje dav. Foto: Luss

Po REBELSKY už bolo pódium pripravené pre symfonikov SYMFOBIA, ktorí mali oproti prvej kapele pod pódium už oveľa viac priaznivcov, čo iba potvrdilo, že Erika, Simona, Feri, Milan, Piťukovci a Vilo sa stávajú čoraz obľúbenejšími. Dokonca sme mohli vidieť skalných fans s nápisom „Proud To Be Fan of Symfobia“.

Už dávnejšie som písal, že kapele svedčí veľké pódium, čo sa potvrdilo aj teraz. Vysunuté „mólo“ bolo stvorené najmä pre obe speváčky. Koncert začínal úvodnými dvoma piesňami z aktuálnej radovky „Hungry“ a „Bury It“, po ktorých sa Erika Strečková po prvý raz prihovorila nadšeným fanúšikom. Nielen pri pódiovom prejave, ale najmä pri príhovoroch medzi skladbami a hecovaní fanúšikov sa Erika poriadne zlepšila. Pódium a teatrálny prejav jej neuveriteľne svedčia. Výborne jej sekunduje aj parťáčka Simona Janovičová, ktorá sa pomedzi piesne ujala slova tiež.

SYMFOBIA

A chalani? Vôbec nie sú v pozadí, práve naopak. Bavia sa muzikou, čo cítiť z každého tónu či riffu. Síce všetci to mali teraz sťažené o podmienky na pódiu, pretože stage je v Banskej Bystrici situovaný rovno oproti slniečku, ale celá kapela sa s tým bravúrne popasovala a ako vždy vydala zo seba to najlepšie, čo mohla.

Z aktuálneho albumu zazneli napríklad ešte piesne „Atlantis“, rovnomenná „Smog of Tomorrow“, ale aj klipovka „Everything’s Possible“ a v závere parádna výpravná pecka „From Survivor To Creator“. Z debutu sme počuli „Bloody Wings“ a ako prídavok „Dragon“. Celý koncert zakončila skladba „Into the Night“. A A opäť môžem len konštatovať, že SYMFOBIA rozhodne patrí na európske pódiá!

TANJA. Foto: Luss

Po dvoch slovenských kapelách prišiel čas na prvého zahraničného interpreta, ehm zahraničného … Na pódiu to rozbalila legendárna česká dračica TANJA. Vek by sa nemal pri dámach zverejňovať, takže to nejdem robiť ani ja, ale treba napísať, že tejto charizmatickej speváčke to spieva náramne dobre a netreba zabúdať ani na to ako dobre stále vyzerá.

TANJU poháňali nemenej známi kapelníci. Za bicími sedel Radim Pařízek, struny drhol jeho syn, Djordje Erič a Pavel Hanus, ktorý sa zhostil aj doprovodného vokálu. Tanja zahrala nielen nové piesne, ale aj staré legendárne hity, na ktoré sa tešil azda každý. Piesne ako citroňácky „Revizor“, „Schoulená“, „Kam jen jdou lásky mé“ či „Nad hlávou léta rock n´roll“ nenechali chladným nikoho a refrény spieval celý amfiteáter.

AMARANTHE. Foto: Luss

Mnoho fanúšikov sa tešilo aj na švédsko-dánsku formáciu AMARANTHE v čele so sexicou Elize Ryd. Vy, ktorí sledujete dianie na metalovej scéne, tak istotne viete, že túto kapelu buď milujete alebo nenávidíte, nejaký zlatý stred v ich prípade neexistuje. Ja sa radím medzi tú druhú časť fanúšikov. Ale chcel som im dať šancu. Navyše, v zákulisí pôsobili všetci hudobníci veľmi milo a priateľsky, samotná Elize Ryd nemala problém sa odfotiť s fanúšikmi a prehodiť pár slov.

Z mojej strany tam teda šanca na zmenu postoja k tejto kapele bola, ale už od prvých tónov som vedel, že to jednoducho nepôjde. Pódiový prejav mala celá kapela vynikajúci, ich šou je postavená najmä na Elize a jej sexi výzore. Takisto to tejto Švédke spieva veľmi dobre, ale tu sa končí ich chválenie.

Elyze Ryd z AMARANTHE. Foto: Luss

Niekedy som mal pocit, že som z jej strany na gymnastickom predstavení alebo sa dívam na nejakú roztlieskavačku. Ďalší dvaja speváci Henrik (jeho growling vskutku za veľa nestál) a Nils výrazne zaostávali za frontwomankou, nad všetkým dominovali sample. Nie nadarmo ich neprajníci označujú ako „diskotékový metal“ alebo ako zaznelo z úst našej fotografky v Banskej Bystrici – „Spice Girls Metal“.

AMARANTHE postavili svoj playlist najmä na aktuálnych piesňach z albumu „Helix“ a predošlom „Maximalism“. Najviac potešila pieseň „Amaranthine“ z roku 2011, ale v podstate aj tú zabil nevydarený zvuk. A keď sa bavíme o zvuku, táto formácia ho mala najhorší zo všetkých účinkujúcich.

Nástroje sa zlievali do jedného a vznikal dosť neznesiteľný chaos. A nad všetkými boli v popredí sample. Nie, ďakujem neprosím. AMARANTHE sú vo svete čoraz populárnejší, aj v Banskej Bystrici mali množstvo svojich fanúšikov, ktorým sa toto vystúpenie páčilo. A to je myslím najdôležitejšie. Ľudia si ich koncert užívali a bavili sa. Ja verím, že ich už naživo neuvidím, ale veď viete, proti gustu …

Lucie Bílá a Honza Toužimský z ARAKAIN. Foto: Luss

Hlavnou hviezdou večera bola ďalšia československá legenda, skupina ARAKAIN, ktorá si priviezla so sebou aj divu Luciu Bílú. A veruže aj v hľadisku bolo vidieť, na koho sa ľudia najviac tešili. Amfiteáter sa slušne zaplnil.

ARAKAIN odpálili prvé pesničky bez Lucie Bílej a vôbec to nevadilo. Chalani na čele s charizmatickým Honzom Toužimským si dav ľudí podmanil okamžite. Bez Bílej zahrali skladby z čerstvej novinky „Jekyll & Hyde“ a pieseň „Paganini“.

Lucie Bílá. Foto: Luss

Po úvodných 15 či 20 minútach sa ku kapele pripojila aj Lucia Bílá, ktorá hneď po príchode zožala poriadne ovácie nadšeného publika. A od úvodných chvíľ na pódiu to naplno rozbalila. Parádne výšky, skvelý hlas, úžasná charizma a vynikajúci vzhľad. Ktovie ako by sa vyvíjala kariéra ARAKAIN a Lucie Bílej (bola jej členkou v rokoch 1984 až 1986), kebyže ostanú spoločne hrať v kapele… Ale nešpekulujme, poďme radšej späť na banskobystrický koncert.

Niektoré skladby odspievala Bílá sama, pri iných si dala parádny duet s Honzom Toužimským, ktorý ju samozrejme uviedol ako „naša metalová kráľovná“. Amfíkom zneli skladby „Metalománie“ či „Dotyky“, „Ztráty a nálezy“. Osobne ma veľmi potešil duet „Ďábelská hra“. ARAKAIN mali oproti AMARANTHE výborný zvuk, všetky nástroje a vokály vyzneli parádne. Ale samozrejme, ako kde. Predsa len, hralo sa na amfiteátri.

Lucie Bílá a Jiří Urban. Foto: Luss

Tento večer bol špeciálny nielen pre fanúšikov, ale aj pre zakladateľa kapely, gitaristu Jiřího Urbana, ktorý oslavoval práve 6. júla šesťdesiatku. Približne po hodinke sa kapela s fanúšikmi rozlúčila, ale nie na dlho. Pri návrate na scénu Lucia okomentovala, že aké by to bolo, kebyže nezahrajú „Zimní královna“. Po nej zaznela ešte skvelá vypaľovačka „Apage Satanas“. Mierne zamrzelo, že česká diva z pódia nasadla rovno do auta, ktoré ju odviezlo na hotel. Ale pár šťastlivcom, ktorí sa pohybovali v backstage pred koncertom, sa pošťastila fotka s Luciou.

Každopádne, júlový večer na amfiteátri v Banskej Bystrici v spoločnosti rockových a metalových dám za mikrofónom sa vydaril na jednotku. Fanúšikovia sa zabávali a vytvorili výbornú atmosféru, ktorú si pochvaľovali aj samotní účinkujúci. A kto vie, možno sa z tohto podujatia stane časom tradícia a aj na Slovensku vznikne niečo ako female fronted metal festival. Pretože, ako to na našich stránkach opakujeme už častejšie – viac žien do metalovej hudby!

PLUSY:
Atmosféra, ARAKAIN a Bílá, Tanja, SYMFOBIA, množstvo známych tvárí, počasie

MÍNUSY:
Zvuk AMARANTHE

Foto: Luss