MESHUGGAH V BRATISLAVE: HRALI PROFESIONÁLNE A BEZCHYBNE!

MESHUGGAH sa mali na Slovensku prvý krát predstaviť už na jeseň minulého roka. Nakoniec tomu tak nebolo, skupina sa vtedy ospravedlnila a prisľúbila, že slovenskú zástavku koncertného turné „The Ophidian Trek“ zahrnú až do jej druhej časti a že sa ukážu na jar roku 2013. A stalo sa! Organizátor koncertu agentúra Obscure Promotion tak zariadila ďalšiu nezabudnuteľnú slovenskú premiéru! Severskí patróni progresívneho technického metalu sa v bratislavskom Majesticu ukázali v plnej kráse presne v poslednú aprílovú sobotu. Spoločnosť a úlohu špeciálneho hosťa im robili už ich starí známi kamaráti, Poliaci DECAPITATED.
V hudobno – barovom  komplexe na Karpatskej ulici v Bratislave sa tak vďaka príjemnému počasiu a príchodu švédskych matematikov začalo hromadiť hojné množstvo fanúšikov tohto žánru. Včasné a priebežné púšťanie do klubu tak mohlo predznamenať úspešný priebeh samotnej akcie.

Po hudbe bažiaci fanúšikovia vďaka tomu mohli vystúpenie skupiny DECAPITATED vidieť pekne od úplného začiatku. To začalo niečo krátko po 19. hodine. Osobne som mal možnosť vidieť túto kapelu po prvý krát. Aj keď ich štúdiovú tvorbu poznám, bolo ich živé vystúpenie pre mňa veľkým prekvapením. A to, či už z pohľadu ich nasadenia, prevedenia skladieb alebo aj samotného zvuku. DECAPITATED majú vlastnú tvár, tým pádom ich hudba naživo vôbec nenudí. To sa týka aj charizmy samotných hudobníkov. Úsmevy rozdávali kade tade, akurát spevák Rafal Piotrowski si priazeň vynucoval hrozivým pohľadom. Neustále hecovanie fanúšikov stálo za to a oni sa im naopak odmeňovali potleskom a živým fandením. S dlhými dredmi lietal po celom pódiu a jeho prejav bol bez chyby.



DECAPITATED predstavili v rámci svojho setu tvorbu najmä z posledného veľmi úspešného počinu „Carnival Is Forever“. Poliaci boli v Bratislave rytmicky presní ako hodinky a dostatočne hlasní, celkovo podali naozaj presvedčivý výkon. Táto skupina sa v žánri technického death metalu  s príchuťami aj iných prímesí určite tak skoro nestratí. V tejto dobe si do svojich kompozícií k jadru death metalovej skladby vkusne pripojujú aj aktuálne a modernejšie vsuvky, čím ale nikoho zbytočne nevykrádajú. Ich čas sa približne po 45 minútach naplnil a spokojnosť je určite na oboch stranách. Nechýbalo ani osobné potrasenie pravicou s pár fanúšikmi vpredu na plote a takisto rozdanie zopár hudobníckych suvenírov. Kapela sa rozlúčila s fanúšikmi a na pódiu si to zobrali do parády technici.

Vtipná mi prišla hudobná vsuvka od pána zvukára počas prestavby pódia. Ako, na metalovom koncerte dávať do podmazu filmovú skladbu „Ghostbusters“ bolo naozaj zábavné a nemyslím, že len pre mňa. Ľudia sa však chytili a razom sa refrén niesol celým klubom. Na pódiu sa už medzitým z pozadia vyvesili plachty a scénové krytie s motívmi z albumu „Koloss“ a šou MESHUGGAH sa blížila k svojmu začiatku.

Pätnásť minút po deviatej večer sa dalo znamenie, zhaslo sa a začalo sa to valiť. Konečne nastúpili ONI! Najskôr pán Haake za bicie a postupne zľava vychádzali páni Thordendal, Kidman, Hagström a Lövgren a to pravé „mešuge“ mohlo začať. Čakal som zvukový „náhul“, ťažký zvuk pre ucho na začiatok, no opak bol pravdou. Skutočne! Zvuk bol vyvážený na každý nástroj, veľmi zrozumiteľný a spev jasný ako z platne. Naozaj som to sledoval s vyvalenými očami a napnutými ušami. Lepší zvuk som snáď na klubovom koncerte veru nezažil! Príjemné prekvapenie a uznanlivé kývanie hlavami aj všade naokolo.



Tento pozitívny vnem naplno vygradoval, keď si človek všimol rozmiestnenie svetiel a ich rytmické unisoná presne do hlavných rytmických pasáží v jednotlivých songoch. Osvetľovač bol skutočne ďalším čelnom švédskeho spolku. Prepracovaná a nepodcenená časť pódiovej šou, ktorá len umocnila celkový večerný zážitok. Ale epileptikom to rozhodne neodporúčam.  Prejav kapely bol trošku statický, ale toto presne ku nim patrí. Ich strojová presnosť a koncept pódiového prevedenia presne k tomu pasuje. Všetky pesničky vyzneli veľmi profesionálne, ich prevedenie bolo bezchybné a vidieť že páni z MESHUGGAH to majú pevne vo svojich rukách. Bez väčšej debaty medzi jednotlivými pesničkami, samozrejme Jens poďakoval fanúšikom a spomenul, že u nás hrajú po prvýkrát a že ďakujú aj DECAPITATED za podporu. Zloženie playlistu sa mi celkom pozdávalo, škoda že sa do tej hodinky a pol nevopchali všetky koncertné  hity, ale uznávam, asi málokto by to vydržal, ale takú „Future Breed Machine“ by som ešte s najväčším sebazaprením určite zniesol. Akokoľvek môže polyrytmická zložka hudobnej tvorby znieť pre kohokoľvek znepokojujúco alebo chaoticky, ja som si to parádne užil a zrelaxoval som sa pri tom. Asi približne 500 fanúšikov si po odohratí základného setu a odchode Švédov ešte vydobylo ich návrat na pódium tak prišiel na rad hudobný prídavok. Na záver to teda bolo medley troch skladieb z albumu „Catch 33“. Perfektná bodka za vydareným koncertom, ktorý sa dúfam ešte v našej krajine zopakuje.

Na záver dodám, že energický koncert naozaj vyšťavil. Každému z nás, kto bol na koncerte by na druhý deň určite padla vhod masáž krčnej chrbtice.

PLUSY:
Dokonalý zvuk – hlavne MESHUGGAH, svetelná šou, dobrá predkapela,
MÍNUSY:
Snáď ani žiadne neboli, možno mohlo prísť pár ľudí

Playlisty:
DECAPITATED – „Silence“, „Mother War“, „Pest“, „404“, „A View From a Hole“, „Homo Sum“, „Carnival is Forever“, „Spheres of Madness“, „Day 69“.
MESHUGGAH – „Swarm“, „Combustion“, „Rational Gaze“, „obZen“, „Lethargica“, „Do Not Look Down“,  „Dancers to a Discordant System“, „The Hurt that Finds You First“, „Im Colossus“, „Bleed“, „New Millennium Cyanide Christ“, „Demiurge“ –  „Catch 33 Medley“ („Minds Mirrors“, „In Death – Is Life“, „In Death – Is Death“).

Autor: Scream

Foto: Sachtikus (pre xichty.cz)

DECAPITATED

MESHUGGAH

KOMPLETNÚ GALÉRIU NÁJDETE TU!