JINJER – Macro

Množstvo energických koncertov. Hudba, ktorá je prierezom viacerých žánrov. JINJER vydávajú tretí štúdiový album.

Ukrajinci JINJER sú jedna z mála kapiel, do ktorých som sa zamiloval aj vizuálne. Keďže som muž a milovník tvrdej muziky, po odpoveď nemusíme chodiť ďaleko. Čo ale vychádza z hrdla speváčky Tatiany Shmailyuk je obdivuhodné, geniálne a priam úžasné. Na novej platni v krátkych sekundách dokazuje, žeby mohla spievať naozaj hocijaký žáner. Samozrejme, nemôžem nespomenúť aj fantastických muzikantov okolo nej. Skupina JINJER má jednoducho charizmu a gule s kvalitným zvukom.

JINJER – Macro

„Macro“ je štvrtý dlhohrajúci album týchto Ukrajincov, pred ktorým vyšlo ešte EP „Micro“ ako predzvesť chystanej novinky. Musím začať vokálom. Tatiana Shmailyuk má neskutočný rozsah. Pristane jej to aj v rockových melodických popevkoch (ak to tak môžem nazvať) a rovnako tak v growlingu. Obe polohy sú neskutočné a dokonalé. A obe sú dokonca sexy. Ako samotná Tatiana, ale to recenzii hudobného albumu až tak celkom nepatrí.

JINJER ma veľmi oslovili albumom „King of Everything“. Absolútne si ma získali svojim progresívnym prístupom a mixom žánrov. Počujeme u nich metalcore, mathcore, groove metal, miestami aj death metal. Spleť týchto žánrov zabalená do moderného hávu a po tretíkrát – s dokonalým spevom, vytvára nielenže kulisu, ale dokonalý a autentický zážitok fantastického metalového albumu.

Piesne JINJER lámu svojou pestrosťou žánre. Miestami pripomínajú MESHUGGAH a miestami ANIMALS AS LEADERS so spevom. Niekedy tam počujem geniálnych BLACK DAHLIA MURDER a občas na mi tam zjavia moji milovaní RIVERS OF NIHIL.

Nemôžeme však opomenúť ani neskutočnú rytmickú linku s basovou gitarou. A práve pri basgitare sa nachvíľu pozastavím. Neskutočne technická zručnosť a dokonalá súhra. Keď sa potom zjaví na pár sekúnd v dvoch sekvenciách v piesni „Judgement (a Punishment)“ Tatianino reggae, je to do neba volajúca nádhera. Totálny predel. V jednej piesni sme tak schopní počuť aj tri žánre, ale ja nerád škatuľkujem. Buď je hudba dobrá alebo zlá. A u JINJER ide jednoznačne o prvý prípad.

JINJER

Na albume počujeme aj brutálne bicie a rovnako tak výborne načasovanú gitaru. Každý riff je premakaný. Každým ďalším počutím naberá na atraktivite. JINJER nádherne miešajú rôzne metalové štýly a plynulo nimi prechádzajú. Bez nejakého záseku alebo nútenej pauzy. Proste, iba tak. Akoby sa nedialo nič a ono sa toho na tomto albume deje tak šialene veľa.

„Retrospection“ a jej úvod je tak nádherne sladký, až to bije do lásky. Geniálne. A navyše rodný jazyk. V piesni ma fascinujú bicie. Ale nielen v tejto skladbe. Kapela je rokmi zohratá. Počuť, že spolu trávia more času, nielen v štúdiách, ale aj na cestách po svete. Som rád aj za to, že títo naši susedia dokázali svojou poctivou robotou, ktorá pochopiteľne tkvie v umení, ale aj pocite „rozbiť“ metalový svet.

Pieseň „Noah“ nám ponúka opäť prekrásnu paletu žánrov. A to ma baví na JINJER najviac. Vlastne nikdy neviem, čo nám upečú po refréne. A nikdy nevieme, čo nás tam bude pri prvom počutí čakať. JINJER sú geniálnou kapelou. Verím, že aj docenenou. K tomu prispieva aj mnoho koncertov, ktoré hrajú.

Nedá mi. Tatiana je nádherná baba. V handrách na pódiu, ale aj v klipoch. Má obdivuhodnú charizmu a rastie z nej veľká osobnosť scény. Je zdravo sebavedomá a po speváckej stránke naozaj dokonalá. Piesne JINJER nielen na novom albume „Macro“ sú naozaj technicky veľmi zložité. Či už hovoríme o speve alebo nástrojoch. Kapela znie sviežo, sebavedomo a uveriteľne zároveň. Bez nejakých klišé – ide o ich jednoznačne najlepšiu a najvyrovnanejšiu nahrávku.

Nahrávka „Macro“ má šťavu. Som absolútne unesený a bez ohľadu na ostatnú kritiku tohto albumu hovorím, že máme adepta na vysoké umiestnenie v rebríčku metalových albumov za rok 2019. Táto čerstvá novinka Ukrajincov je zrkadlom modernej metalovej hudby. Myslím si, že takto nejako by mohla vyzerať budúcnosť metalu.

Hodnotenie autora: 8,5 / 10

Žáner: progressive metal/hardcore/groove
Krajina pôvodu: Ukrajina
Vydavateľstvo: Napalm Records
Dátum vydania: 25.10.2019
Web: http://jinjer-metal.com
Zostava:
Tatiana Shmailyuk – spev
Roman Ibramkhalilov – gitara
Eugene Abdukhanov – basgitara
Vladislav Ulasevish – bicie
Tracklist:
On the Top (05:28)
Pit of Consciousness (04:12)
Judgement (& Punishment) (04:19)
Retrospection (04:24)
Pausing Death (04:44)
Noah (04:13)
Home Back (04:20)
The Prophecy (04:01)
lainnereP (05:28)
Diskografia:
Cloud Factory – 2014
King of Everything – 2016
Macro – 2019
Definitíva:
JINJER vydali obdivuhodnú a kvalitnú nahrávku, kľučkujúcu medzi niekoľkými žánrami. Perfektná kapela, s perfektným zvukom. Dokonalý spev a súhra všetkých nástrojov, ktoré harmonicky dotvárajú nádherné metalové dielo. Normálne by som očakával aj viac minutáže, ale to by som bol asi zase až veľmi chamtivý.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla