JINJER – Wallflowers

JINJER z Ukrajiny patria medzi absolútne svetové špičky nastupujúcej generácie. Snažia sa to dokázať aj novým albumom „Wallflowers“.

Progresívny metalcore je pre týchto veľmi zručných umelcov na čele s charizmatickou Tatianou Šmajluk ako živná pôda plná nápadov. Štvrtý štúdiový album Ukrajincov JINJER z mesta Doneck dostal názov „Wallflowers“.

JINJER – Wallflowers

Jedenásť technicky veľmi náročných skladieb sa zmestilo na plochu 47 minút. Hneď v úvodnej piesni „Call Me a Symbol“ nám Ukrajinci ponúknu od samého začiatku pestrú paletu technických výkonov – a to myslím na každom poste. Maximálne minimalistický prístup a práca s každým nástrojom, ktorý doplňuje Tatianin vokál, je skutočne obdivuhodný. Milovníci technických spolkov sa skutočne majú načo tešiť. Tatiana nemá v hrdle len diabla a preto sa aj na záver otváracieho songu dočkáme v jej podaní fantastického čistého spevu.

Tretia skladba „Vortex“ je krásnou štúdiou ich tvorby. Pieseň začína čistým spevom, ktorý postupne naberá na intenzite a dostáva sa až do čistokrvného death metalového growlového besnenia. A práve vokály hrajú prím v tomto songu. Hudobné nástroje mu však fantasticky sekundujú.

„Pearls and Swine“ je najdlhším songom na albume a pokojne ho môžeme nazvať vlajkovou loďou tejto skupiny na čerstvej novinke, pretože v ňom nájdeme všetko. Čistý vokál, growling, šialené zmeny tempa a fantastická rytmika. Škatuľka progresívny metalcore jednoducho pre týchto Ukrajincov sedí ako riť na šerbel.

JINJER

V piesni „Wallflower“ ukáže Tatiana svoju jemnú polohu spevu, ale akoby len preto, aby v jej druhej polovici mohla ukázať aj úplne inú stranu svojho vokálu. Škála jej spevu je neskutočná a je najväčšou ozdobou tejto kapely. Nielen po hudobnej, ale aj vizuálnej stránke.

Temný čiernobiely cover ma tak trochu prekvapil, ale musím uznať, že jeho vnútro a obsah ma skutočne dostal. „Wallfowers“ je veľmi silným albumom po muzikálnej a technickej stránke, navyše jednotlivé songy sa vymykajú zabehnutým škatuľkách a sú príjemne prekvapivé. A navyše, JINJER už dávno nepatria do undergroundu, aj keď aktuálny počin je iba ich štvrtým albumom. Ukrajinci vystrelili ako raketa a dnes sú už etablovanou a rešpektovanou bandou vo svete metalovej muziky. Môže za to samozrejme aj výborný marketing okolo skupiny.

JINJER vydali ďalší výborný album. Skalných fanúšikov dozaista poteší a určite si získa aj novú časť metalového publika.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na prevádzku Valhalla.sk.

Žáner: progressive metalcore
Krajina pôvodu: Ukrajina
Vydavateľstvo: Napalm Records
Dátum vydania: 27.08.2021
web: http://jinjer-metal.com/
Zostava:
Tatiana Šmajluk – spev
Roman Ibramchalilov – gitara
Eugene Abduchanov – basgitara
Vladislav Ulaševič – bicie
Tracklist:
Call Me a Symbol (04:20)
Colossus (03:36)
Vortex (04:02)
Disclosure! (03:47)
Copycat (04:23)
Pearls and Swine (05:20)
Sleep of The Righteous (04:32)
Wallflower (04:17)
Dead Hands Feel No Pain (04:09)
As I Boil Ice (04:21)
Mediator (04:30)
Diskografia:
Cloud Factory – 2014
King of Everything – 2016
Macro – 2019
Wallflowers – 2021
Definitíva:
„Wallfowers“ je ďalším veľmi silným albumom po muzikálnej stránke. Je príjemne prekvapivý. Okrem parádnych výkonov jednotlivých členov, nad všetkým vyčnieva frontwomanka Tatiana, ktorá ťahá JINJER stále vyššie a vyššie.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla