PRETTY MAIDS A PINK CREAM 69: FUNGOVALA POVESTNÁ CHÉMIA

V rámci „Motherland Tour 2013“ navštívila Slovensko 3. októbra dobre známa dánska kapela PRETTY MAIDS. Spolu s nimi sa v bratislavskom Majesticu predstavili aj nemeckí PINK CREAM 69. Obom kapelám predskakovali domáci Bratislavčania JANESESSION.
V úvode reportu, dopredu upozorním, že ja radšej fotím a písanie nie je mojou silnou stránkou, takže berte na to ohľad.

Na PRETTY MAIDS som sa dosť tešila, hoci sa priznám, že som im donedávna nevenovala veľa pozornosti. No, ich posledný album ma úplne dostal. A páčil sa mi aj Ronnieho výkon v AVANSTASII počas živého vystúpenia na festivale Rock pod Kameňom. Takže toto som si nemohla nechať ujsť. PINK CREAM 69 som napočúvaných až tak nemala, no aj na nich som bola dosť zvedavá.

Pred začiatkom koncertu sa pomaly v Majesticu začali zhromažďovať fanúšikovia, ale bolo ich najprv žalostne málo. Ako prvá sa na pódiu predviedla slovenská hard rock/glam metal/rock n rollová kapela JANESESSION a odohrala zhruba polhodinku zo svojej tvorby. Sympatická speváčka Jane Razor skvelo bavila postupne sa zaplňujúci klub a aj odozva fanúšikov bola pozitívna. Svojím krátkym, ale zaujímavým vystúpením, naladili divákov na ďalšie kapely.



Po krátkej pauze prišli na rad PINK CREAM 69, ktorí svoju šou odštartovali hitmi „Keep Your Eye On The Twisted“ a „Hells Gone Crazy“. Nasledovala novinka s chytľavým refrénom „Special“, a to už v hale samozrejme vládla skvelá atmosféra, ktorá len gradovala vďaka výbornému výkonu Davida Readmana a prirodzene aj zvyšku kapely. Fanúšikovia si koncert fakt užívali, ja taktiež, a pritom som rozmýšľala, ako je možné, že som sa k ich tvorbe nedostala skôr. David je sympatický „týpek“ a ani komunikácia s publikom mu nerobí najmenší problém. Zvuk bol kvalitný, proste všetko klapalo a bolo tak ako má byť na správnom heavy metalovom koncerte. Ďalej odzneli aj skladby ako „Lost In Illusions“, akustická „The Tide“, „No Way Out“ alebo „Welcome The Night“. Svoje vystúpenie zakončili hitom „Shame“ a za veľkého aplauzu sa rozlúčili so spokojnými divákmi.

Nasledovalo dlhšie čakanie, ktoré sme aspoň mohli využiť na občerstvenie. Približne o pol jedenástej sme sa konečne dočkali a po krátkom intre sa na pódiu objavil dánsky skvost heavy metalovej scény PRETTY MAIDS. Ako prvé odzneli hneď dve vynikajúce skladby z nového albumu „Motherland“, a síce „Mother of All Lies“ a „I See Ghosts“, takže publikum sa dostalo okamžite do varu. Ak je môj odhad správny, tak nakoniec sa ich nazbieralo okolo 400.



Väčšina sa samozrejme bláznila pred pódiom a ostatní posedávali na tribúne a vo VIP priestoroch. Ronnie Atkins je charizmatický frontman a dokáže skvelo hecovať publikum, čo však v tomto prípade ani veľmi nebolo treba, pretože to bolo úžasné. Všetci sa bavili, skákali, spievali. Proste celý koncert panovala dokonalá chémia medzi kapelou a fanúšikmi. Odznela aj novinka „Motherland“, ktorá patrí medzi moje najobľúbenejšie z rovnomenného albumu, takže som si skutočne prišla na svoje. Zo starších vecí hrali boli hity ako „Yellow Rain“, „It Comes at Night“ a samozrejme nesmel chýbať ani najväčší – krásna skladba „Please Dont Leave Me“. To som už bola vážne na mäkko! Počuť ju konečne naživo bol pre mňa magický zážitok. Nasledovali ďalšie pecky „I.N.V.U“, „Red, Hot and Heavy“ a „Back to Back“. Bolo vidno, že aj kapela si koncert užíva a fajn sa baví. Koniec patril obľúbenej hitovke „Little Drops of Heaven“ a na úplný záver zaznel u fanúšikov nemenej populárny song „Future World“. Po ňom sa Ronnie, Ken, Morten, Allan a Rene rozlúčili, poďakovali a opustili stage.

Prekvapilo ma a zároveň potešilo neobmedzené fotenie počas celého koncertu a nielen počas prvých troch skladieb, ako to býva zvykom. V klube vládla celý večer výborná atmosféra, veľmi dobre som sa bavila aj ja. Kapely odohrali skvelé vystúpenia, zvuk bol perfektný, proste celý večer sa vydaril. Po koncerte nasledovalo Meet & greet s výhercami súťaže a následne všetky kapely vyšli von a ochotne sa podpisovali a fotili. Skalní fanúšikovia PRETTY MAIDS im v backstage pripravili malé prekvapenie vo forme torty a do uší sa mi dostala aj jedna vtipná historka. Istý fanúšik si nechal od Kennetha Hammera podpísať rezeň a následne ho zjedol.

PLUSY:
Výkony kapiel, výborná atmosféra, zvuk
MÍNUSY:
Mohlo prísť viac ľudí

Playlist PINK CREAM 69: „Keep Your Eye on the Twisted“, „Hells Gone Crazy“, „Special“, „Lost In Illusions“, „Talk to the Moon“, „Break the Silence“, „Do You Like It Like That“, „The Tide (Acoustic)“, „The Spirit“, „No Way Out“, „Livin My Life for You“, „Wasted Years“, „Welcome the Night“, „Shame“.

Playlist PRETTY MAIDS: „Mother of All Lies“, „I See Ghosts“, „Love Games“, „Motherland“, „Sad to See You Suffer“, „Yellow Rain“, „Drum Solo“, „It Comes at Night“, „Savage Heart“, „Rodeo“, „Please Dont Leave Me“, „I.N.V.U.“, „Red, Hot and Heavy“, „Back to Back“, „Little Drops of Heaven“, „Future World“.

Autor a foto: Shelvis

JANESESSION

PINK CREAM 69

PRETTY MAIDS

KOMPLETNÁ GALÉRIA Z KONCERTU TU!