ALMANAC – Rush of Death

Nemalé personálne zmeny predchádzali uvedeniu najnovšej dosky kapely gitarového ostrostrelca Victora Smolskeho – ALMANAC. Ten aj napriek vzniknutým rošádam sľuboval intenzívny zážitok a dokonca podľa vlastných slov poňal „Rush of Death“ ako rekapituláciu doterajšieho pôsobenia na hudobnej scéne.

Jedným zo špecifík tohto zoskupenia bol osobitý trojhlas v zastúpení Jeannette Marchewka, Andy B. Frank (BRAINSTORM) a David Readman (PINK CREAM 69), ktorý sľuboval nielen pestrosť a farebnosť, ale aj intenzitu a energiu. Nie zriedkavo sa však stávalo, že na koncertoch absentoval jeden či druhý spevák. Zažiť túto trojicu pokope bolo skôr ojedinelým zážitkom. Davidova účasť v ďalších spolkoch a regulárna Andyho práca popri povinnostiach v BRAINSTORM spôsobovali neraz problémy v plánovaní štúdiových či koncertných aktivít.

ALMANAC – Rush of Death

Nanešťastie a v konečnom dôsledku i nevyhnutne obaja pred začatím prác na novinke odišli z radov ALMANAC. Ich náhradou sa stal neznámy Patrick Sühl a Frank Beck z GAMMA RAY. Novo vytvarovaná trojica mala tak neľahký údel vyrovnať sa tej predchádzajúcej. Nebudem ani veľmi predbiehať keď poviem, že sa tak nestalo a nepomohla k tomu ani kvalita súčasnému materiálu. Výpočet zmien uzatvára Kevin Kott známy z MASTERPLAN, ktorý hádam ukončil hľadanie vhodného bicmena po dlhotrvajúcom „šaškovaní“ na tomto poste, keď doterajší „borci“ zlyhávali najmä v živom hranní.

„Rush of Death“ je podobne ako minulé záseky koncepčným dielom, námetom ktorého sa stali gladiátori. Dosku ako takú možno rozdeliť na dva celky. Ten prostredný, ukotvený v minulosti a vystlaný orchestráciami, je akýmsi pokračovaním „Suite Lingua Mortis“ opusu z LP „Speak of the Dead“ od RAGE (Smolskeho predchádzajúce pôsobisko). Pojednáva o starovekých gladiátorských hrách a ich neľútostných účastníkoch. Zvyšok materiálu je venovaný novodobým gladiátorom, taktiež žijúcim na hrane smrti, teda konkrétne automobilovým pretekárom. V týchto skladbách absentuje orchestrálna zložka a dominovať by mala číra metalová nespútanosť.

Album aj tým, že na ňom ubudlo orchestrácií nie je tak bombastický a nepôsobí veľkolepo či nadýchane ako prvotina „Tsar“ (recenzia TU). Horšie je však to, že jednotlivým piesňam chýba refrénová údernosť a rukou v ruke s tým spojená vokálna agilita, ktorá by rozpumpovala jednotlivé slohy a explodovala melodickou erupciou ako tomu bolo u „Kingslayer“ (recenzia TU), kde sa to len hemžilo hitmi. Tu na piesňach badať vokálne limity jednotlivých spevákov, suverénnejšie znejú až v momentoch, keď spievajú všetci traja. Skladby sú tak akoby potlačované v rozlete a naštartovaný vír energie Smolskiho riffmi odznieva príliš rýchlo.

Aj kvôli tomu, že sa nepodarilo prísť so skladbami, ktoré by výraznejšie uhranuli príťažlivou melódiou, pôsobivým refrénom, či pôsobili o kúsok trvácnejšie, sa do popredia derie inštrumentálna zložka skladieb, nad ktorou prirodzene čnie Victorova hra. Jeho charakteristická húževnatosť a obratnosť je spoznateľná od prvého tónu, aj keď aj on z toho bohatého priehrštia riffov sem-tam vytiahne taký, ktorý pripomenie staršiu tvorbu. Nahrávka sa javí výrazne surovejším rázom, tento dojem je umocňovaný nespočetným množstvom oceľovo chladných a strojovo úsečných riffov.

ALMANAC

Minulým doskám sa darilo nájsť ten správny balans medzi gitarovou ekvilibristikou, orchestrom a melodickosťou, tento raz Victor popúšťa uzdu svojmu majstrovstvu a skladby vyplňuje omnoho výraznejším inštrumentálnym vkladom. Jeho gitara si uzurpuje viac priestoru ako tomu bývalo zvykom po minulé razy.

Úvodný kúsok „Predator“ odštartujú hryzúce gitary, dunivá rytmika a so vzdušným refrénom skladba svojou ladnosťou a ľahkosťou pripomenie predošlú dosku „Kingslayer“. Titulnú položku „Rush of Death“ prezentuje krupobitie upaľujúcich riffov majúcich neraz djentový ráz a refrén snažiaci sa pôsobiť mohutne a popínavo.

Nasledujúcej sekvencii orchestrálnych skladieb „Soiled Existence“, „Bought and Sold“ a „Satisfied“ chýba akákoľvek dramatičnosť, zaujímavých momentov je v nich ako šafranu, a použité orchestrácie pôsobia tuctovo a nemohúcne. Medzihry medzi týmito piesňami, ktoré by mali stupňovať atmosféru, sa javia samoúčelne. Victorova hra je to, čo vyčnieva. Predvádzané typické krkolomné akrobatické i progresívne figúry zastierajú vokálnu či kompozičnú plochosť.

Záverečná trojica piesní „Blink of an Eye“, „Can’t Hold Me Back“ a „Like a Machine“ pôsobia o kúsok menej strojene a strnulo. Vracajú sa k prirodzenosti z úvodu materiálu, skladby sú živočíšnejšie, dravšie s očakávanou bezprostrednou a hravou melodickosťou.

„Rush of Death“ mi v mnohom pripomína album „21“, teda poslednú radovku RAGE, na ktorej sa podieľal Victor Smolski. Profesionálne zahraný, inštrumentálne vyšperkovaný a gitarovo bohatý materiál, avšak bez výraznejších a trvácnejších momentov. Nahrávka si jednoznačne pýta osobitejšie a prieraznejšie vokály a väčšiu refrénovú životaschopnosť.

Hodnotenie autora: 6 / 10

Žáner: power metal
Krajina pôvodu: Nemecko
Vydavateľstvo: Nuclear Blast Records
Dátum vydania: 06.03.2020
Web: http://www.almanac.band/
Zostava:
Victor Smolski – gitary
Jeannette Marchewka– vokály
Patrick Sühl – vokály
Frank Beck – vokály
Tim Rashid – basgitara
Kevin Kott – bicie
Tracklist:
Predator (04:48)
Rush of Death (06:31)
Let the Show Begin (01:18)
Soiled Existence (05:18)
Bought and Sold (05:02)
The Human Essence (01:08)
Satisfied (07:32)
Blink of an Eye (04:49)
Can’t Hold Me Back (04:46)
Like a Machine (05:52)
Diskografia:
Tsar – 2016
Kingslayer – 2017
Rush of Death – 2020
Definitíva:
Ani kanonáda zemitých riffov a nepredvídavých či krkolomných sól maestra Victora Smolskiho nestačila, aby sa novinka jeho domovského spolku ALMANAC, svojou kvalitou dotiahla na vynikajúce predchádzajúce počiny. Na „Rush of Death“ ubudlo orchestrácií, ale naneštastie aj vokálnej prieraznosti a suverénnosti, kvalitných refrénov a hlavne bezprostrednosti.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články