ROSS THE BOSS – Born of Fire

Kým najhlasitejšia kapela sveta MANOWAR sa stále nevie rozhodnúť či ohlásené „The Final Battle“ turné bude skutočne tým posledným, tak ich bývalý legendárny gitarista Ross Friedman vydáva pod značkou ROSS THE BOSS ďalší radový zásek „Born of Fire“.

Ross je podpísaný pod nesmrteľnými riffmi a sólami všetkých legendárnych dosiek spomenutých kontroverzných ikon heavy metalu počnúc „Battle Hymns“ a končiac neprekonaným „Kings of Metal“. Novinka prichádza ani nie po dvoch rokoch od vydareného minulého zárezu „By Blood Sworn“.

ROSS THE BOSS – Born of Fire

Ten priniesol porciu kvalitného, s nadšením odohraného „hevíku“, ktorý sa miestami príhodne obhliadal po nezabudnuteľnom predchádzajúcom pôsobisku, nevyhol sa klasickému klišé patriacemu k tomuto žánru, čerpal z NWOBHM, a pridal smietku punkových ingrediencií. Nešlo síce o materiál, ktorý by okamžite dostal visačku výnimočnosti, avšak kombinácia ohybných gitár, všestranne solídneho vokálu a poctivej rytmiky spojená s entuziazmom, pôsobila nanajvýš prirodzene.

Takéto očakávania boli späté i s novinkou „Born of Fire“ aj vzhľadom na to, že na väčšine postoch v kapele nedošlo k zmenám. Výnimkou je len novo prichodiaci Steve Bolognese, ktorý si sem odskočil z Rossovho ďalšieho sólového projektu DEATH DEALER. Zvuku sa tento krát dostalo o čosi väčšej opatery, mix mal na starosti v Európe vyhľadávaný Sebastian „Seeb“ Levermann.

Doska má výrazne dravšie a agresívnejšie našliapnuté ako jej predchodca. Dopomáha tomu Rossova nabrúsená a sýta gitarová hra, búšiaca rytmika s nepoddajnou bublajúcou basou majstra Mike LePonda (SYMPHONY X) a hlavne vokál Marca Lopesa, ktorá je ostrý ako žiletky. Spomenuté elementy podkurujú pod kotlom hneď od začiatku.

Dôkazom je úvodná „thrashová“ petarda „Glory to the Slain“, ktorá má styčných plôch s OVERKILL neúrekom. Ničiaci a nezastaviteľný hrmotajúci valec, ktorý máličko zvoľní v melodickom refréne a druhej polovici ukážkového kaskádovitého sóla.

ROSS THE BOSS

V dvojke „Fight the Fight“ to ešte viac prituhne aj vďaka neúprosne dobiedzavým gitarám a vypätým vokálom. Obdobne aj nasledujúcim kúskom „Denied by the Cross“ si materiál udržiava formu s nádychom „US power/thrash“ gitarami so zubatým ostrím a hlavne hrozivým refrénom.

Od tohto momentu ide kvalita dosky smerom nadol s občasne miernym stúpaním. Výpravná „Maiden of Shadows“ je ozvláštnená folkovým motívom, prítomné klávesy zvláčňujú refrén a dodávajú na popínavosti. Skladby ako „Shotgun Evolution“, titulná „Born of Fire“, či „Demon Holiday“ alebo „Undying“, sú len o gitarovej a vokálnej exhibícii, ktorá je natoľko precízna, že dá opomenúť aj pomerne slabším nápadom.

„The Blackest Heart“ sa vymyká zvyšku piesní tým, aká je tiahla, svojou ponurou atmosférou a nepokojne podráždenými gitarami. Ross sa na albume podieľal autorsky troma položkami. „I am the Sword“ a „Godkiller“ nepopierajú „manowarovskú“ melodiku a radia sa medzi vydarenejšie, svieže skladby z druhej polovice dosky. Tou treťou je záverečná skladba „Waking the Noon“ s hutnými „diovsky-sabbatovkými“ riffmi s gradujúcim inštrumentálnym finále.

Album ako taký mierne zaostáva za tým predchádzajúcim a v podstate aj za očakávaniami. Nebyť riadne ostrého začiatku plného robustných a dobiedzavých gitár, pustošiaceho vokálu v skladbách, kde to vrie nasadením, tak sa dočkáme power/heavy metalu toho najklasickejšie strihu. Síce s profesionálne zvládnutým „songwritingom“ ale takého, ktorý rýchlo presviští ušami.

Hodnotenie autora: 6 / 10

Žáner: heavy/power metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: AFM Records
Dátum vydania: 06.03.2020
Web: http://www.ross-the-boss.com
Zostava:
Ross the Boss – gitary
Marc Lopes – vokál
Mike LePond –basgitara
Steve Bolognese – bicie
Tracklist:
Glory to the Slain (02:49)
Fight the Fight (03:14)
Denied by the Cross (03:36)
Maiden of Shadows (04:07)
I am the Sword (03:12)
Shotgun Evolution (03:30)
Born of Fire (03:08)
Godkiller (04:09)
The Blackest Heart (05:06)
Demon Holiday (03:49)
Undying (04:26)
Waking the Noon (04:24)
Diskografia:
New Metal Leader – 2008
Hailstorm – 2010
By Blood Sworn – 2018
Born of Fire – 2020
Definitíva:
Najnovším príspevkom Rossa Friedmana (bývalého gitaristu MANOWAR) nesúcim názov „Born of Fire“ nenadviaže na podarený minulý album. Aktuálny začína veľmi sľubne – nebývalou „thrashovou“ nespútanosťou. Tá však nevydrží dlho a v druhej polovici albumu nás čaká rutinný heavy metal, ktorý pookreje hlavne famóznou gitarovou prácou a mimoriadnym vokálom.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články