U.D.O. – We Are One

Koketéria ikony heavy metalu Uda Dirkschneidera so symfonickým orchestrom sa po niekoľkých živých vystúpeniach nakoniec pretavila aj do regulárneho štúdiového zápisu „We Are One“.

Nový album vychádza pod domovskou značkou U.D.O., avšak v kooperácii s koncertným telesom nemeckých ozbrojených zložiek DAS MUSIKKORPS DER BUNDESWEHR.

U.D.O. – We Are One

Dôkazom predchádzajúcich skúseností je „živák“ „Navy Metal Night“, ktorý sa uskutočnil ešte v 2014, s taktiež nemeckým, ale námorným orchestrom (MARINEMUSIKKORPS NORDSEE). Zvolený setlist bol šitý na mieru mohutnému orchestru, tradičné koncertné tutovky ostali síce opomenuté, ale zvolené metalové hymny dostali ďalší burácajúci rozmer v tomto profesionálne zvládnutom, ale hlavne podarenom vystúpení.

Už táto nahrávka mohla máličko predznamenať, čo môžeme očakávať od novo skomponovaného materiálu. Auru očakávaní ešte viac rozjasnila informácia o účasti Stefana Kaufmanna (ex ACCEPT, ex U.D.O.) nielen ako producenta, a Petra Baltesa (ex ACCEPT), ktorí výrazne zasiahli do tvorivého procesu. Teda, stretla sa nám takmer úplná zostava, ktorá stvorila kúsky ako „Metal Heart“ či „Restless and Wild“ ešte počas pôsobenia v legende ACCEPT.

Práve očakávania sú tým dôležitým bodom, ktorého ujasnenie veľmi pomôže stráviť a prijať novinku. Pretože ak niekto predpokladá podobne oceľový zápis ako „Steelfactory“ (recenzia TU) len s jemným náznakom orchestra je na zlej adrese. Udo s celou svojou kompániou a zásadnou podporou v aranžmánoch od skladateľov Musikkorps pre nás pripravili riadne pestrú, v niektorých prípadoch až prekvapujúcu, ale vo finále hlavne bohato vrstevnatú a melodicky zdobenú dosku.

U.D.O. a časť DAS MUSIKKORPS DER BUNDESWEHR

Samozrejme, hneď druhým dychom je potrebné dodať, že jednou z prímesí stále ostáva heavy metal. Tentokrát viac plastickejší, lepšie tvarovateľný a ohybný, nielen valiaci sa hlava-nehlava. Jedinečnosti pridáva zubu času odolávajúci Udov hlas a opäť famózny gitarový um Andreja Smirnova. Je prinajmenšom zaujímavé ako tento Rus rastie s každým albumom. Súka jeden nápaditý riff za druhým a prítomnosť orchestra ešte znásobuje výrazovú bohatosť jeho hry, hoci teraz s o čosi menším „acceptovským“ nádychom ako naposledy. Pozadu v tvorivom vklade neostáva ani nováčik, gitarová dvojička – Fabian Dammers, posilňujúc tak kompozičnú silu kapely.

Dychové a sláčikové orchestrácie vytvárajúce všakovaké náladové polohy, nečakané druhy hudobných nástrojov, heavy metal netradične sa miesiaci s ďalšími hudobnými žánrami, zvonivé a mohutné zbory, ženské vokály, či spoločné duetá, a v neposlednom rade, vzrušujúce rýdzo inštrumentálne kúsky sa tu snúbia v jeden chuťovo pútavý a výnimočný celok. Neubližuje mu ani celková stopáž v trvaní takmer 75 minút. Práve naopak, prístupnému a ochotnému uchu poslucháča umožňuje opätovne preskúmavať túto mnohorakú pestrofarebnosť.

Dramaticky nepokojné orchestrácie, do ktorých sa následne oprú ostré riffy doplnené nástojčivými zbormi, vybudujú v úvodnej skladbe „Pandemonium“ nepriedušnú klenbu, ktorá povolí až ladne sa vinúcim sólom. Naopak, „singlovka“ „We Are One“ je tým najmelodickejším klenotom albumu s výrazne klenutým a nákazlivým refrénom. Synonymami pre ďalšiu položku „Love and Sin“ je vznešenosť a honosnosť, atmosféru ktorých navodí úvodná inštrumentálna časť a vzletne kypiaci refrén. Následne fanfáry ohlásia pochodový marš „Future is the Reason Why“ s chytľavou melodikou.

U.D.O.

„Children of the World“ a „Blindfold (The Last Defender)“ naspievaná Manuelou Markewitz tnú lyrickou časťou do živého, reflektujú na spoločenské problémy a táto kritika je dotváraná ťaživo skľučujúcou atmosférou. „Mother Earth“ a „Rebel Town“ dostanú visačky najlepších hymien dosky s výstavnými refrénmi.

Dôjde aj na spoločný duet Manueliným vokálom v „Neon Diamond“, ktorá je síce ozvláštnená hrou na saxofón, ale body dole strháva otravný refrén. V „Here We Go Again“ sa dočkáme rapujúceho Uda a náznaky funky music. Jedinou power metalovou piesňou je „We Strike Back“ s neoklasicky ladeným sólom .

Opomenúť nehodno štvoricu inštrumentálnych skladieb. Nepopierajú inšpiráciu filmovou hudbou, konkrétne Hansom Zimmerom v „Natural Forces“, či Elmerom Bernsteinom v „Beyond Gravity“ kríženým so škótskym folkom. Nie je im cudzia gradácia do takmer snových plôch („Blackout“), ani nádych klasických majstrov v napínavo rozpínavej „Beyond Good and Evil“.

Doska „We Are One“ prináša vskutku jedinečný, hoci nie ľahko uchopiteľný materiál, s nemalým počtom prekvapení. Svojou sýtou štruktúrou, mnohorakosťou, vrstevnatosťou a jednotným odkazom zastáva špecifické miesto v diskografii Nemcov, ku ktorému sa je radno vracať.

Hodnotenie autora: 8,5 / 10

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na prevádzku Valhalla.sk.

Žáner: heavy metal
Krajina pôvodu: Nemecko
Vydavateľstvo: AFM Records
Dátum vydania: 17.07.2020
Web: http://www.udo-online.com
Zostava:
Udo Dirkschneider – vokály
Andrey Smirnov – gitary
Fabian Dee Dammers – gitary
Tilen Hudrap – basgitara
Sven Dirkschneider – bicie
Tracklist:
Pandemonium (05:27)
We Are One (04:43)
Love and Sin (07:11)
Future is the Reason Why (05:02)
Children of the World (06:35)
Blindfold (The Last Defender) (04:19)
Blackout (02:39)
Mother Earth (04:10)
Rebel Town (05:30)
Natural Forces (03:28)
Neon Diamond (05:45)
Beyond Gravity (04:33)
Here We Go Again (05:06)
We Strike Back (03:52)
Beyond Good and Evil (06:29)
Diskografia:
Animal House – 1987
Mean Machine – 1989
Faceless World – 1990
Timebomb – 1991
Solid – 1997
No Limits – 1998
Holy – 1999
Man and Machine – 2002
Thunderball – 2004
Mission No. X – 2005
Mastercutor – 2007
Dominator – 2009
Rev-Raptor – 2011
Steelhammer – 2013
Decadent – 2015
Steefactory – 2018
We Are One – 2020
Definitíva:
Spolupráca heavy metalového veterána Uda Dirkschneidera so symfonickým orchestrom nemeckých ozbrojených síl prináša na najnovšom kotúči domovských U.D.O. nemálo prekvapení. Viac ako skusmé laškovanie s inými hudobnými žánrami či spojenie s netradičnými nástrojmi zaujme orchestrálna výpravnosť, nástojčivosť a dramatickosť, tiahnuca sa naprieč celou doskou s tentokrát o poznanie vláčnejším metalovým prejavom tejto legendy.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články