U.D.O. – Game Over

Naliehavosť utiahnuť kovové opraty rozbesnenému svetovému dianiu deklamuje najnovší kotúč heavy metalového matadora Uda Dirkschneidera nesúci názov „Game Over“ a vychádzajúci pod visačkou U.D.O.

S menom tohto wuppertálskeho maršala, u ktorého vek je skutočne len číslom, sa od nepamäti spájajú pojmy nepoddajnosť, odhodlanosť a hlavne heavy metal ako nepopierateľná súčasťou jeho DNA. Dôkazom jeho neúnavnej agility je minuloročná kolaborácia s orchestrom nemeckých ozbrojených zložiek „We are One“ (recenzia TU) alebo živá nahrávka „Live in Bulgaria 2020 – Pandemic Survival Show“, ktorú nezhatala ani aktuálna pandemická situácia. Aby toho nebolo málo, tak nemalú nostalgiu vyvoláva angažmán v projekte DIRKSCHNEIDER & THE OLD GANG, ktorého súčasťou sú mená aj ako Peter Baltes (ex ACCEPT), Stefan Kaufmann (ex ACCEPT).

U.D.O. – Game Over

Samozrejme, popri tom všetkom stíha s omladenou zostavou dať dokopy nemálo heavy metalových šlágrov, ktorými takmer po okraj napratal kapacitu CD na tomto aktuálnom nosiči. Materiál vznikal vo veľmi uvoľnenom a tvorivom prostredí, ktoré sa patrične odrazilo na tom ako nenútene a sviežo nahrávka pôsobí.

Nie je výsledkom diktátu šéfa kapely, ale zrodila sa zo spoločného úsilia, ktorému neboli vopred definované žiadne obmedzenia. Výhradne vzájomne fungujúcou chémiou sa k nám dostáva produkt, ktorý na rozdiel od kompaktného a riadne zoceleného predchodcu „Steelfactory“ z roku 2018 stavia viac na variabilite a pestrosti. Má výraznejší melodickejší ráz, nepôsobí tak zemito a koncentrovane ako už spomínaný minulý zásek. Album je omnoho vzdušnejší, akoby sme v ňom dostali prierez všetkých doterajších radoviek U.D.O.

Zvukovo sa vraciame do obdobia triumvirátu „Mastercutor“, „Dominator“ a „Rev-Raptor“, kedy riffy neboli až tak rázne kalené oceľou. Typická riffová úsečnosť, šporovlivosť bicích a koncentrácia na striedmy refrén ostala kapele vlastná. Je doplnená tohto sezónnym zmyslom pre melodickosť v sólovom kúzlení a nestriedmych gitarových vyhrávkach sprevádzajúcich jednotlivé skladby.

Už od úvodnej skladby „Fear Detector“ začínajúcej gitarovou ekvilibristikou, odsekávajúcim Udovým vokálom, chladnokrvne kmitajúcou rytmikou a dráždivými riffmi je jasné, že U.D.O. si ide to svoje len v inom zvukovom kabáte, ale zato v riadne výživnom móde. Prudký kvalitatívny nástup potvrdzuje aj nasledujúca „Holy Invaders“ odohratá v pochodovom tempe a famóznym gitarovým predvádzaním sa. Ani ďalšia „Prophecy“ nezľaví z nastaveného trendu s jednoduchým, ale zato fungujúcim refrénom a spletito kaskádovitým sólom.

U.D.O.

Až šestnástka prítomných skladieb si vypýtala svoju daň v nie úplne vyrovnanej kvalite všetkých prítomných piesní. Dôkazom sú unavene prešľapujúce „I See Red“ alebo „Speed Seeker“, či výskyt „nevyhnutných“ metalových klišé v „Metal Never Dies“ alebo „Metal Damnation“, ktoré zachraňuje len výnimočný Udov vokál alebo skvostne vytesané sóla.

„Speed“ metalová „Like a Beast“ s trápnym úvodom, avšak s fungujúcim dravým a hladným inštrumentálnym prejavom, štádionová „Kids and Guns“, emotívne podaná balada „Don’t Wanna Say Goodbye“ či pomkrnutie za „acceptovskou“ históriou v „Midnigh Stranger“ alebo riffovo ťažkotonážna „Empty Eyes“, ktorá skusmo pripomenie „Metal Machine“ z dosky „Steelhammer“, primiešavajú tie správne ingrediencie, tak, aby tento kotúč vytrhli z prílišnej jednotvárnosti.

Doska exceluje melodicky vyzývavou „Unbroken“ vyzdobenou pestrými gitarovými vzorcami, rozvážne sa valiacou hymnou „Marching Tank“ s mohutne honosným refrénom. Ten zdobí aj ďalší albumový skvost „Time Control“ s dobiedzajúcimi a hryzúcimi riffmi, Svenovým (bicie) drviacim úderom, mocným chorálom a opäť vkusnými gitarovými partiami.

Objektívne „Game Over“ nie je lepším kotúčom ako ten minulý – „Steelfactory“. Svojim zvukovým prevedením, nápaditosťou a vyrovnanosťou mu patrí miesto kdesi pred „Rev-Raptor“. Stále však ide o znamenitú porciu ťažkého kovu vyšperkovaného žánrovo bezchybným inštrumentálnym prevedením a s vokálom, pri ktorom i cirkulárka bledne závisťou.

Hodnotenie autora: 7,5 / 10

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na prevádzku Valhalla.sk.

Žáner: heavy metal
Krajina pôvodu: Nemecko
Vydavateľstvo: AFM Records
Dátum vydania: 22.10.2021
Web: https://www.udo-online.com
Zostava:
Udo Dirkschneider – vokály
Andrey Smirnov – gitary
Fabian Dee Dammers – gitary
Tilen Hudrap – basgitara
Sven Dirkschneider – bicie
Tracklist:
Fear Detector (04:20)
Holy Invaders (03:26)
Prophecy (04:41)
Empty Eyes (03:52)
I See Red (03:16)
Metal Never Dies (05:06)
Kids and Guns (04:07)
Like a Beast (05:02)
Don’t Wanna Say Goodbye (04:12)
Unbroken (03:13)
Marching Tank (05:06)
Thunder Road (04:04)
Midnight Stranger (05:29)
Speed Seeker (04:34)
Time Control (04:16)
Metal Damnation (04:01)
Diskografia:
Animal House – 1987
Mean Machine – 1989
Faceless World – 1990
Timebomb – 1991
Solid – 1997
No Limits – 1998
Holy – 1999
Man and Machine – 2002
Thunderball – 2004
Mission No. X – 2005
Mastercutor – 2007
Dominator – 2009
Rev-Raptor – 2011
Steelhammer – 2013
Decadent – 2015
Steefactory – 2018
We Are One – 2020
Game Over – 2021
Definitíva:
Tvorba Uda Dirkschneidera pod značkou U.D.O. nemá čím prekvapiť. To, čím udivuje, je jej dlhoročná žánrová trvácnosť a kompozičná vyrovnanosť nikdy neklesajúca pod priemer. Aj preto je aktuálna nahrávka „Game Over“ ďalším poctivým heavy metalovým remeslom.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články