ULVER – Flowers of Evil

Nórski experimentátori prišli v závere augusta s ďalšou albumovou novinkou nazvanou „Flowers of Evil“.

Premýšľam, akoby som predstavil nový album ULVER niekomu, kto ich nikdy nepočul. Veľmi príjemný a melancholický. Ambientný a jemne „depešácky“. Experimentálny a rovnako tak jemne elektronický.

ULVER – Flowers of Evil

Na novinke nórskych hudobníkov je 8 piesní rozprestierajúcich sa na ploche 38 minút a vyšlo 28.8. Veľa osmičiek jednoducho značí silnú energiu. Nemôže to byť náhoda.

Veľmi príjemne vyskladané songy evokujú miestami starú éru DEPECHE MODE, ale svojimi štruktúrami skladieb občas aj PAIN OF SALVATION. Progresívne zákutia striedajú často aj orchestrálne pasáže. Veľký priestor dostávajú klávesy.

Piesne sa nesú na jednej vlne. Príjemne dokreslená atmosféra sa miestami dostáva až do jemne tanečného tempa. Napríklad taká „Hour of Wolf“ je temná a svojim spôsobom veľmi experimentálna. Muzika ULVER na aktuálnej novinke pôsobí étericky a upokojujúco.

ULVER

Mimochodom, je to už dvanásta štúdiovka ULVER. A v dnešnej dobe by som nepovedal, že začínali ako black metalová kapela. V roku 2020 sú stálymi pioniermi na svojej scéne.

Ich muzika je plná prehľadu a nadhľadu skúsených muzikantov, ktorí si nemusia nič dokazovať. Ich jemne temný štýl dark wave, z ktorého cítiť mix kapiel THE CURE a JOY DIVISSION je veľmi zaujímavou alternatívou pre milovníkov experimentov.

Umelec sa ale vyvíja. Pláva a necháva sa unášať. ULVER sú na scéne od roku 1995 a dnes by sme ich mohli zaradiť k experimentátorom, ktorí používajú vo svojej tvorbe nádych ľahkej elektroniky a ambientu.

Hodnotenie autora: 7 / 10

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na prevádzku Valhalla.sk.

Žáner: experimental ambient/dark wave/electronica
Krajina pôvodu: Nórsko
Vydavateľstvo: House of Mythology
Dátum vydania: 28.08.2020
Web: https://www.facebook.com/ulverofficial/
Zostava:
Kristoffer Rygg – spev, programovanie
Tore Ylwizaker –klávesy, programovanie
Jørn H. Sværen – ostatné nástroje
Ole Aleksander Halstensgård – elektronika
Tracklist:
One Last Dance (05:43)
Russian Doll (04:03)
Machine Guns and Peacock Feathers (03:54)
Hour of the Wolf (04:26)
Apocalypse 1993 (04:32)
Little Boy (05:22)
Nostalgia (05:20)
A Thousand Cuts (04:41)
Diskografia:
Bergtatt – Et eeventyr i 5 capitler – 1995
Kveldssanger – 1996
Nattens madrigal – 1997
Themes from William Blake’s The Marriage of Heaven and Hell – 1998
Perdition City – 2000
Blood Inside – 2005
Shadows of the Sun – 2007
Wars of the Roses – 2011
Messe I.X–VI.X – 2013
ATGCLVLSSCAP – 2016
The Assassination of Julius Caesar – 2017
Flowers of Evil – 2020
Definitíva:
Zabudnime na metal. Aspoň na chvíľku. ULVER nám prinášajú na svojej novinke „Flowers of Evil“ príjemných 38 minút upokojujúcich vĺn, ktoré sú zvukovo veľmi vyvážené a zaujímavé.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články