Veľké zmeny v kapele SYMFOBIA: Obľúbená speváčka skončila, skupina predstavuje novú tvár

Slovenská symfonická skupina sa počas leta bez koncertov nenudila.

Simona Janovičová a Erika Strečková už nebudú spolu v kapele SYMFOBIA. Foto: Luss

NITRA. Celosvetová pandémia koronavírusu spôsobujúceho ochorenie Covid-19 ochromila život na celej planéte. Obzvlášť dotknutým odvetvím je hudobný priemysel. Svoje o tom vedia aj slovenské jednotky symfonického metalu – SYMFOBIA.

Najskôr museli preložiť turné s legendárnou českou kapelou CITRON na jeseň (znova sa presunulo na jar 2021). Napokon im nevyšlo ani festivalové leto, počas ktorého sa mali predstaviť na Metalfeste v Plzni, Topfeste, Beskyd Feste, Ostrava v Plamenech a ďalších akciách. Všetky spomínané podujatia sa presunuli na rok 2021.

Aj keď bolo okolo skupiny dlhšie ticho, neznamená to, že sa v kapele nič nedialo. Fanúšikov z letargie vytiahla júnová správa o konkurze na speváčku. Priaznivci nitrianskej skupiny ostali v šoku a nevedeli, čo si majú o tom myslieť.

Počas leta bez koncertov tak kapela vyskúšala niekoľko speváčok. „Fanúšikov sme chceli nechať v miernom napätí. Sami sme ešte nevedeli, ako sa celá situácia vyvinie,“ prezradil klávesák a zakladajúci člen skupiny Feri Molnár.

Odchod Simony Janovičovej

Za všetkým treba hľadať rozhodnutie obľúbenej speváčky Simony Janovičovej o odchode zo SYMFOBIE.

Simona Janovičová je vďačná za všetky zážitky s kapelou. Foto: Luss

„Spevu sa venujem so všetkou zodpovednosťou viac než polovicu svojho života. Niekoľko uplynulých mesiacov bez koncertovania mi ponúklo dostatočne dlhý priestor na to, aby som prehodnotila svoje pôsobenie v kapele SYMFOBIA. Nebolo ľahké rozhodnúť sa, pretože sme boli veľmi dobrá partia – ako hudobne, tak aj ľudsky,“ začala vysvetľovať Simona svoje rozhodnutie a pokračovala: „Napokon som sa rozhodla kapelu definitívne opustiť a zamerať sa na svoj súkromný život. Hudba ostáva naďalej mojou súčasťou, no možné pôsobenie v inej metalovej kapele vylučujem.“

Simona prišla do skupiny po odchode Petry Hasarovej vo februári 2019. Počas svojho pôsobenia natočila so SYMFOBIOU tri videoklipy a odohrala viacero nezabudnuteľných koncertov. Za všetky môžeme spomenúť Masters of Rock 2019, Rock Heart 2019, či slovenské turné s NO CONTROL.

„Z celého srdca ďakujem členom kapely SYMFOBIA za krásne spoločné zážitky, neopakovateľné spomienky, a aj splnené sny. Vďačná som aj svojím fanúšikom za nekončiacu podporu a posúvanie vpred. Bolo mi cťou spievať pre vás,“ rozlúčila sa sympatická speváčka.

Predstavenie novej tváre a hlasu

Po vyskúšaní viacerých speváčok, voľba napokon padla na 24-ročnú Dominiku Hodáňovú z Bratislavy, ktorá sa tak spoločne s Erikou Strečkovou stane hlavnou tvárou a hlasom skupiny.

Dominika Hodáňová, nová tvár v SYMFOBIA. Foto: Erika Strečková

Dominika začínala v kapele THE NEMESIS, ktorá sa neskôr premenovala na EMPTY INSIDE. Spieva od malička, 6 rokov študovala operný spev a momentálne pokračuje v štúdiu na VŠMU v Bratislave. Venuje sa aj klasickej hudbe, pôsobila v niekoľkých zboroch. Účinkovala aj na Novej scéne, kde sa predstavila v operete Veselá vdova. Jej sólovou premiérou bola hlavná postava v opere Brundibár z prostredia 2. svetovej vojny.

„Už dlhšie som premýšľala o založení metalovej kapely. Ponuka spievať v SYMFOBIA prišla teda ako dar z neba či pekla,“ zasmiala sa nová speváčka Dominika Hodáňová. „Je to fungujúca a rozbehnutá banda. Verím, že naše plány sa nám podarí zrealizovať aj napriek momentálnej nepriaznivej situácii. Veľmi sa teším na spoločné koncerty, tvorbu a prvé stretnutie s fanúšikmi na pódiu,“ netajila radosť a nadšenie.

SYMFOBIA už absolvovala s Domčou aj pár skúšok. „Je to veľmi veselá a pracovitá partia hudobníkov, hneď sme si sadli. Našu spoluprácu vnímam veľmi pozitívne. Ďakujem všetkým za podporu a dúfam, že splním vaše očakávania v tejto skvelej a ambicióznej kapele,“ doplnila nová speváčka.

Nový spevácky tandem SYMFOBIA: Erika Strečková a Dominika Hodáňová. Foto: Erika Strečková

Dominika je veľkou metalovou fanúšičkou. Vyrastala na kapelách NIGHTWISH, EPICA či CHILDREN OF BODOM. Časom presedlala na tvrdšie odnože – black a death metal. Neskôr objavila čaro doom/rocku či experimentálnej a atmosférickej hudby. Rada si vypočuje aj Chelsea Wolfe, MYRKUR, BAPTISM či MGLA. „Môj hudobný vkus sa stále vyvíja a som otvorená rôznym štýlom a hudobným žánrom,“ prezradila.

Kapelu SYMFOBIA momentálne tvoria: Erika Strečková (spev), Dominika Hodáňová (spev), Peter Varga (gitara), Peter Bugár (basgitara), František Molnár (klávesy), Viliam Putz (bicie).