DREAD SOVEREIGN – Alchemical Warfare

Hneď v úvode roka prichádza k metalovým fanúšikom poriadne silná nahrávka.

Len málokedy recenzujem kapely, o ktorých neviem nič. Ale že vôbec nič. Ako milovník muziky, to však beriem ako skutočnú výzvu na ďalšie otvorenie dverí do pomyselnej Pandorinej skrinky mojej lásky k hudbe. Dávam si na uši svoje obľúbené slúchadlá, bez ktorých si neviem predstaviť ani jediný deň.

DREAD SOVEREIGN – Alchemical Warfare

Počujem BLACK SABBATH? Nie, nie, to sa niekde musela stať chyba, „She Wolves of the Savage Season“ nie je predsa pieseň od tejto legendárnej skupiny. Hmm, ale počujem tam tie riffy, tú dunivú a mrazivú atmosféru. Ale nie sú to BLACK SABBATH.

Do uší sa mi dostala totiž kapela DREAD SOVEREIGN a ich novinka s názvom „Alchemical Warfare“. Túto kapelu nepoznám, na BLACK SABBATH som už ale v tomto prípade zabudol. Bola to len halucinácia osobného charakteru, ktorú nie je potrebné rozvádzať. Bol to môj osobný návrat do biblie muziky tohto štýlu, ktorý milujem.

DREAD SOVEREIGN nám ponúkajú epický rozmer doom metalu. Vrcholne vkusné a neopočúvateľné riffy. To všetko zabalené do perfektného zvuku, ktorý sedí k danému štýlu ako riť na šerbel. To, že som nepoznal túto bandu, ktorej aktuálna čerstvá novinka je ich už treťou štúdiovkou, nepovažujem za nič zvláštne. Na svete je skutočne veľa neprebádaných, nielen miest, ale aj kapiel. A v metale tobôž, keďže je večný.

Najprívetivejšia bola pre mňa skutočnosť, že hlas vokalistu mi pripomínal speváka írskej kapely PRIMORDIAL A.A. Nemtheangu. A čuduj sa svete, započúvam sa lepšie a zisťujem, že je to samotný Alan. V DREAD SOVEREIGN má na starosti aj basgitaru. V žiadnom prípade nejdem porovnávať obe Nemtheangove formácie.

DREAD SOVEREIGN vychádzajú zo zemitých koreňov čiernej zeme. Z doom metalu toho najmocnejšieho koreňa, ktorý sa mieša s heavy metalom. Legendu, ktorá ich určite inšpirovala, už spomínať nebudem. Alebo žeby? Tak dobre – BLACK SABBATH.

Ako povedal spomínaný vokalista kapely, novinka je mixom kapiel VENOM a MOTÖRHEAD. Súhlasím a slastne dávam volume na najvyšší stupeň. Nečakal som až takúto kanonádu. Skutočne neskutočné poňatie doom, ale aj heavy metalu v roku 2021. Je január a ja mám pocit, že mám kandidáta na moju najlepšiu desiatku na konci roka, aj keď dovtedy ešte pretečie skutočne veľa muziky mojimi sluchovodmi.

DREAD SOVEREIGN

DREAD SOVEREIGN sú kapela pre všetkých heavy metalistov a metalistov v tej čistej old choolovej a korenistej podobe. Basová linka je neskutočná, rovnako tak vokál a celé je to veľmi príjemne naaranžované, normálne chcete, aby to neskončilo. Album má 52 minút a obsahuje 9 našliapaných metalových piesní, líznutých doom metalom. Album ubieha a ja sa nestíham ani čudovať, ako veľmi rýchlo.

Poďme si povedať niečo o skladbách, ktoré ma nenechali len tak bez povšimnutia. „Her Master´s Voice“ je takým zvláštnym predelom a inou skladbou, ako sú ostatné. Je majestátna a epická. Má osem minút, je to až akási meditatívna forma aranžmánov a celého poskladania piesne. Hutné gitary, aj basová linka sa pomaly vlnia v zvláštnom rytme temného posolstva. Je najpomalšou na albume, ale pre mňa zároveň aj tou najlepšou. Alan Averill dokazuje, aký má jeho hlas široký rozsah. Nádhera.

„Devil´s Bane“ je presne spomínaným mixom VENOM a MOTÖRHEAD. Ale, že úplne! Toto je skutočne dokonalá prípadová štúdia. Špinavý heavy metal, prerezaný perfektným refrénom. Fantastické gitary a rovnako tak basová linka. Druhý najsilnejší zárez na celom albume.

„Alchemical Warfare“ je fantastický album. Úžasný frontman, ktorý už čo to svetu odkázal vo svojej väčšej a slávnejšej kapele PRIMORDIAL, je len čerešničkou na torte týchto Írov. Úžasne zvládnuté, priam strhujúce. Som oslnený a špinavý od koreňov a odkazu, ktoré tu nechali veličiny ako BLACK SABBATH, VENOM, či MOTÖRHEAD.

A záverečný cover BATHORY „You Don’t Move Me (I Don’t Give a Fuck)“? Tak to je punk ako sviňa, ktorý moje tvrdenie o pár riadkov vyššie len podčiarkuje a definitívne potvrdzuje. Vraj sa netreba obzerať späť, ale tento album si to proste pýta. Dal by som mu názov: Návrat ku koreňom. Jednoducho, epické!

Hodnotenie autora: 9 / 10

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na prevádzku Valhalla.sk.

Žáner: doom metal
Krajina pôvodu: Írsko
Vydavateľstvo: Metal Blade Records
Dátum vydania: 15.01.2021
Web: https://www.facebook.com/DreadSovereign
Zostava:
A.A. Nemtheanga – spev, basgitara
Bones – gitara
JK – bicie
Tracklist:
A Curse on Men (00:59)
She Wolves of the Savage Season (10:08)
The Great Beast We Serve (04:51)
Nature Is the Devil’s Church (08:25)
Her Master’s Voice (08:11)
Viral Tomb (01:09)
Devil’s Bane (05:22)
Ruin Upon the Temple Mount (08:56)
You Don’t Move Me (I Don’t Give a Fuck) /BATHORY cover/ (03:51)
Diskografia:
All Hell’s Martyrs – 2014
For Doom the Bell Tolls – 2017
Alchemical Warfare – 2021
Definitíva:
„Alchemical Warfare“ je fantastický album, ktorý vychádza zo samotných koreňov doom a heavy metalu. Novinka DREAD SOVEREIGN prináša silný odkaz na ikonické legendy BLACK SABBATH, VENOM a MOTÖRHEAD. Nad všetkým vyčnieva basová linka a vokál A.A. Nemtheangu (PRIMORDIAL). Vrcholne vkusné a neopočúvateľné riffy. To všetko zabalené do perfektného zvuku.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články