METALLICA – 72 Seasons

Sedem rokov trvalo legendárnej METALLICE pokým prišla s novým albumom.

Načo siahodlhé a nudné úvody, keď ste si nimi už toľkokrát prešli na iných hudobných periodikách? Metalovým kuloárom pred pár mesiacmi, a treba rovno dodať, sťa blesk z čistého neba, preletela šokujúca správa o vydaní v poradí jedenásteho štúdiového zárezu bájnej METALLICY.

METALLICA – 72 Seasons

Neraz doslova preklínaná (či právom, to nechám milí čitatelia na každom z vás) štvorica zo slnečnej Kalifornie sa po sedemročnej pauze rozhodla, že dá svetu ešte aspoň jeden dôvod na chválu (a kritiku) a cez covidové obdobie pre to šikovne zbúchala svoj pomyselný „žltý album“. Ten nesie zaujímavý titul „72 Seasons“.

Prvá maškrta v podobe mrštnej singlovky „Lux Æterna“ síce priveľké dôvody na odzátkovanie šampanského neponúkla, no zdanlivý a vskutku nečakaný návrat k šablóne staručičkého „Kill´em All“ minimálne pozdvihol nejedno obočie. Zvezie sa americká legenda na dnes tak modernej vlne retro nostalgie?

Vraví sa, že víťazná zostava z posledného zápasu sa nemení a kapela si je toho dobre vedomá. Nemenný hráčsky tým, rovnaký nehrajúci kapitán v podobe producenta Grega Fidelmana, totožné nahrávacie štúdium HQ v San Rafael – to akési návraty, zmeny či chuť po experimentovaní neveští. Aký by teda mohol byť záverečný verdikt po dvojcifernom počte počutí a skutočne veľmi pozornom skúmaní?

METALLICA

METALLICA vás na ešte stále horúcej novinke prekvapí najmä tým, že vôbec po prvýkrát v 40-ročnej kariére ničím neprekvapí. Aktuálna kolekcia totiž pokračuje v nastolenej línií predchodcu „Hardwired…to Self Destruct“ (recenzia TU) a rozdiely sú vskutku iba kozmetické. Neraz preklínaný Lars trápi jednoduchú súpravičku bicích ešte jednoduchšími rytmami, Kirk sa neustále snaží o vykúzlenie zmysluplného sóla, Robert hladká drsné struny výrazne nazvučenej basgitary, a James? Charizmatický frontman si v podstate hrá svoju vlastnú ligu a jeho vynikajúci vokál či vždy perfektné riffy znesú tie najprísnejšie kritériá.

Kým však spomínaná platňa z roku 2016 dominovala v jednotlivých silných kúskoch („Hardwired“, „Moth Into Flame, „Dream No More“, „Halo of Fire“, „Spit Out the Bone“), na „72 Seasons“ chalani rovnomerne rozprestierajú nápady po celej hracej ploche, a je skutočne iba na vás, koľko energie vložíte do sústredeného pátrania.

Kto odloží hudobný nosič po pár zahrievacích kolách, môže zostať sakramentsky sklamaný – album ani zďaleka nie je na zopár vypočutí! Celkom iná kategória sú podivíni, ktorí aj dnes očakávajú thrash metalový „Master of Puppets pt. II.“ a následne si liečia svoj komplex z boľavého „bibička“ na sociálnych sieťach.

Štvorica v zrelom veku predkladá pomyselnú rekapituláciu a nadržanému zástupu fans servíruje akési „Best of“ s jemným dôrazom na obdobie 90. rokov a nálady pamätných kontroverzných opusov. Titulný štartér totiž v sebe miesi všetky typické ingrediencie a predstavuje tú najklasickejšiu vypaľovačku METALLICY, akú si len môžeme predstaviť. Úvod sťa hrom!

METALLICA

Spomínaný „čierny bestseller“ z roku 1991 pripomenú výrazné riffové ťažkotonážniky „Shadows Follow“, „If Darkness Had a Son“, „You Must Burn!“ i „Crown of Barbered Wire“ – kto sa nevie dočkať ako tieto lámače krkov budú fungovať naživo? Jemné skrátenie by síce tu a tam citeľne pomohlo, ale i tak…

Že máme počúvať pozornejšie, nás James nabáda v rockovej odpichovke „Screaming Suicide“. Podobná rezkosť nechýba naozaj zábavným kúskom alá „Chasing Light“ či „Room of Mirrors“, kde chalani stále dokážu poriadne dupnúť na plyn.

Úplne z iného súdka je záverečná „loadovská“ suita „Inamorata“, ktorej dĺžka 11 minút (suverénne najdlhší track v diskografií kapely) môže na prvý pohľad jemne vydesiť, avšak skladba aj napriek istej monotónnosti utečie ako voda. O Jamesovom emotívnom nápeve „she needs me, but I need her more“ a dychberúcej gitarovej harmónií ani nehovoriac!

Hodnotenie autora: 7,5 / 10

Žáner: heavy/thrash metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Blackened Recordings
Dátum vydania: 14.04.2023
Web: www.metallica.com
Zostava:
James Hetfield – vokály, gitara
Kirk Hammett – gitara
Robert Trujillo – basgitara
Lars Ulrich – bicie
Tracklist:
72 Seasons (07:39)
Shadows Follow (06:12)
Screaming Suicide (05:30)
Sleepwalk My Life Away (06:56)
You Must Burn! (07:03)
Lux Aeterna (03:25)
Crown of Barbed Wire (05:49)
Chasing Light (06:45)
If Darkness Had a Son (06:36)
Too Far Gone (04:34)
Room of Mirrors (05:34)
Inamorata (11:10)
Diskografia:
Kill´em All – 1983
Ride The Lightning – 1984
Master Of Puppets – 1986
…and Justice For All – 1988
The Black Album – 1991
Load – 1996
Reload – 1997
St.Anger – 2003
Death Magnetic – 2008
Hardwired…to Self Destruct – 2016
72 Seasons – 2023
Definitíva:
Dlhých 30 rokov si musíme pri každom ďalšom albume METALLICA vravieť: „je to dobré, ale…“. Novinka „72 Seasons“ opäť nie je výnimkou a napriek jej nesporným kvalitám, by určite pomohlo razantné zoštíhlenie stopáže, prípadne sa trochu viac vyhrať s celkovou dramaturgiou.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla