SEBASTIEN – Integrity

Česká formácia SEBASTIEN prišla v závere roka 2020 so štvrtou štúdiovou nahrávkou.

Recenziu posledného albumu „Act of Creation“ (viac na TOMTO ODKAZE) českej power metalovej úderky SEBASTIEN, začal môj kolega slovami: „V súčasnosti už nie je ničím výnimočným, aby česká i slovenská kapela prišla s albumom svetových kvalít a právom, hoci čo i len na chvíľu, si vychutnávala pozornosť širšej metalovej obce.“ Od tohto albumu uplynuli dva roky, no na tomto konštatovaní sa nič nemení. Nie je sa ale čomu diviť. SEBASTIEN vo svojej 10-ročnej histórii majú za sebou niekoľko turné a spoluprác so svetovými hviezdami a znižovať si latku, by bol absolútny nezmysel.

SEBASTIEN – Integrity

SEBASTIEN sa vo svojej tvorbe aj na štvrtom štúdiovom albume držia pomerne striktnej power metalovej linky. Pre skalných fanúšikov však môže nastať jedno prekvapenie. Aj keď je názov albumu v angličtine, nahrávka „Integrity“ je prvou v histórii kapely, ktorá je naspievaná čisto v rodnom jazyku. A to beriem ako veľké plus.

Áno, „Integrity“ by sa dalo pomenovať pre niekoho priam až hanlivým spojením „čisté agro“. A podobných albumov len za posledné obdobie, by sme určite napočítali viac ako celoplošných testovaní, ale práve (aj pre nás) domovská čeština tomu pre nás dáva zvláštny šmrnc – minimálne pre neanglicky hovoriacich poslucháčov. Navyše, je tu stále to príjemné zahriatie, že aj kapela z našich končín tvorí hudbu, ktorá sa vo svojom žánri môže pokojne porovnávať so svetovou konkurenciou.

Byť to totiž zahraničný album, tak nejako by dopadlo moje hodnotenie. Je to klasický power metal so slušnými nášlapmi a chytľavou melódiou, kde je to tak trochu všetko na jedno kopyto. „Integrity“ vás ale donúti sa viac započúvať a mať z toho väčší prínos pri menšom sústredení sa na text (to absolútne nemyslím hanlivo, práve naopak).

Opisovať jednotlivé skladby nemá veľký zmysel. Je to power metal ako ho poznáme, akurát teda oveľa chytľavejší vďaka zrozumiteľným textom. V tvorbe SEBASTIEN by ste márne hľadali nejaké sci-fi témy, ako sa to niekedy v tomto žánri stáva. Albumová novinka pojednáva o tej najjednoduchšej a zároveň najzložitejšej téme na svete – život, vzťahy…

SEBASTIEN

Speedové refrény sú naozaj chytľavé, no ak by som albumu mal predsa len niečo vytknúť, je tak trochu už spomínaná jednotvárnosť melódie. Navyše, sviežosti albumu by určite pomohol nejaký hosť za mikrofónom v jednej zo skladieb. Z desiatich chytľavých nahrávok (k dispozícii na recenziu som mal klasickú verziu albumu, na digipackovej nájdeme ešte o dva songy naviac) vypichnem úvodný singel „Tornádo“ a ďalej pecky „Antiprorok“, „Bičem proti lásce“ a „Labyrint“. Za zmienku stojí hlavne klipovka „Nechtěná“.

V tejto skladbe sa SEBASTIEN vrhli do témy opustených a nechcených detí v detských domovoch. V klipe si dokonca zahrala vedúca detského domova Veronika Kašáková, ktorá sama strávila detstvo v tomto zariadení.

Aj keď je téma skladby primárne a jasne daná, jej posolstvo ide do širších súvislosti. „Text se může klidně vztahovat na ženy, které zažily tvrdé zklamání v lásce, nebo jim život uštědřil nespravedlivou lekci a nechal je opuštěné a nechtěné napospas osudu. Skutečné poselství slov je však univerzální. Týká se duše. Dnešní materiální doba drtí a křiví lidskou duši přívalem zbytečných věcí a duši nezbývá mnoho času pro růst. Její pád do hlubin je však zadržován silou vesmíru, která dalece přesahuje nicotné pozemské malichernosti,“ vyjadril sa k tomu pre Novinky.cz frontman Jirka Rain.

A za to patrí partičke okolo Goerga Raina veľký rešpekt!

Hodnotenie autora: 6,5 / 10

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na prevádzku Valhalla.sk.

Žáner: melodic power metal
Krajina pôvodu: Česká republika
Vydavateľstvo: Smile Music
Dátum vydania: 11.12.2020
Web: https://www.sebastienofficial.com/
Zostava:
Jiří „George“ Rain – vokály, gitara
Petri Kallio – basgitara
Pavel Dvořák – klávesy
Lukáš Říha – bicie
Tracklist:
Tornádo (03:30)
Antiprorok (04:25)
Nechtěná (04:07)
Bičem proti lásce (03:47)
Jdi dál (06:41)
Touhy (02:58)
Věřím (03:29)
Labyrint (04:40)
Vstávej (03:14)
Zatmění (06:26)
Diskografia:
Tears of White Roses – 2010
Dark Chambers of Déjà Vu – 2015
Act of Creation – 2018
Integrity – 2020
Definitíva:
Z lokálnych končín do svetových výšin. Tak sa dá popísať tvorba SEBASTIEN, ktorí sa na nahrávke „Integrity“ nebáli dotknúť sa ťažkých tém. Možno pre niekoho klasické agro, ale vďaka domovskej reči, o to viac precíteľná pecka! Už len keby to malo viac romaznitosti a možno nejakého hosťa.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla