NERVOSA – Perpetual Chaos

Po veľkých personálnych rošádach, ktoré sa udiali v kapele NERVOSA, prichádza táto šialená ženská svorka s novinkou „Perpetual Chaos“.

Ide o štvrtý album tejto kapely, ktorá má svoje korene v Brazílii. Avšak, k dnešnému dňu má každá členka NERVOSA pas iného štátu (Taliansko, Grécko, Španielsko a spomínaná Brazília). Čiže môžeme hovoriť o thrash metalovom nadnárodnom mixe z rôznych kútov sveta. „Perpetual Chaos“ je prvým albumom v novej zostave, ktorou sa obklopila Prika Amaral, zakladajúca členka tejto skupiny. Kapela CRYPTA, ktorú si založili odídenkyne, albumovú novinku ešte nevydala. Hneď v úvode treba vyzdvihnúť, že toto personálne zemetrasenie kapela ustála a že sa baby vyhli kadejakým ťahaniciam a zakazovaním používania mena skupiny.

NERVOSA – Perpetual Chaos

Takže, čo nám NERVOSA ukuchtila v úvode roka 2021? Predsa, čistý thrash metal. Nečakajte žiadne iné zázraky alebo nebodaj niečo experimentálne. Túto úderku vždy zdobili poriadne naštvané riffy a na novinke „Perpetual Chaos“ to nie je inak. Na ploche 44 minút sa dievčatá vybláznili skutočne do sýtosti.

Novou vokalistkou sa stala Diva Satanica (BLOODHUNTER), novou basgitaristkou je Mia Wallace (ex-ABBATH, ex-TRIUMPH OF DEATH) a bubeníčka Eleni Nota (LIGHTFOLD). A samozrejme, zostavu dopĺňa už jediná pôvodná členka Prika Amaral.

Baby dávajú do muziky absolútne všetko. Na jednej strane ich nasrdenosť a na strane druhej búrlivosť. Aktuálna novinka na mňa však pôsobí ako jednoliaty celok. Od začiatku až po koniec. Nie je v nej priestor na nádych alebo výdych. Jedna veľká valica sa guľa. V jednej rýchlosti a takmer v rovnakom rytme. Hudobníčky akoby nemali čas spomaliť, či na chvíľku vydýchnuť a navodiť inú, ba možno až prekvapivú atmosféru. Postrádam kúsok nápaditej esencie, možno nejakých melodickejších pasáží, ktoré by poslucháča zaujali. A to mi tento album prebehol ušami veruže už viackrát.

NERVOSA

NERVOSA si zavolala na nahrávku aj troch hostí. V piesni „Until the Very End“ je to Guilherme Miranda, v „Genocidal Command“ je to legendárny Schmier z DESTRUCTION. A v „Rebel Soul“ počujeme Erika Aka Knutsona z FLOTSAM AND JETSAM. Práve „Rebel Soul“ je ozdobou albumu a úplne najlepšou je „Genocidal Command“ so Schmierom. Toto je skladba, v ktorej sa deje toho fakt veľa. Zdobí ju perfektný riff a úžasné vokály. Dokonca nachvíľku v nej začujeme aj zmenu tempa, pred známym besnením a perpetuálnym štekotom, ktorý k NERVOSA jednoducho patrí. A tu sa plynule dostávam k novej posiela za mikrofónom. Diva Satanica šteká ako o život, je to obdivuhodné! A pritom je to tak útle a krásne žieňa. Vyzdvihnúť ale treba ja grécku bubeníčku Eleni Nota, ktorá podáva skutočne fantastický výkon, hodný veľkej poklony. Je precízna, presná a úderná.

Dievčatá si vystrihli aj jemne punkový náklad v piesni „Time to Fight“, ktorá znie, akoby sa zrazil MOTÖRHEAD so SLAYER. „Blood Eagle“ je zasa skutočne vydarená vo svojej extrémnej podobne thrash metalu. V tejto piesni sa dostaneme k niečomu, čo mi u ostatných akosi chýba. Už niekoľkokrát spomínaná zmena tempa alebo len jemná dávka prekvapenia.

Album obsahuje 13 jednoliatych piesní, ktoré sú kvalitným thrash metalom. Nemám k oslave tohto žánru nejakú výčitky, no niekde vo vzduchu tu v mojom ponímaní visí slovko „ale“. Možno som očakával bombastickejšie prevedenie, možno silnejšie motívy, riffy, ba dokonca melódie. To „ale“ tam ostáva aj po ďalších vypočutiach.

Som presvedčený, že fanúšikovia NERVOSA príjmu album všetkými desiatimi a budú ho oslavovať. A na svoje si taktiež prídu milovníci thrash metalu.

Hodnotenie autora: 7 / 10

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na prevádzku Valhalla.sk.

Žáner: thrash metal
Krajina pôvodu: Brazília/Taliansko/Španielsko/Grécko
Vydavateľstvo: Napalm Records
Dátum vydania: 22.01.2021
Web: https://www.nervosaofficial.com/
Zostava:
Diva Satanica – spev
Prika Amaral – gitara
Mia Wallace – basgitara
Eleni Nota – bicie
Tracklist:
Venomous (03:47)
Guided by Evil (03:30)
People of the Abyss (03:27)
Perpetual Chaos (03:39)
Until the Very End (feat. Guilherme Miranda) (03:18)
Genocidal Command (feat. Schmier) (02:56)
Kings of Domination (03:41)
Time To Fight (02:33)
Godless Prisoner (03:20)
Blood Eagle (03:42)
Rebel Soul (feat. Erik Ak) (03:18)
Pursued By Judgement (03:28)
Under Ruins (03:58)
Diskografia:
Victim of Yourself – 2014
Agony – 2016
Downfall of Mankind – 2018
Perpetual Chaos – 2021
Definitíva:
Po personálnych rošádach vstala NERVOSA z prachu a nadýchla sa. Na ploche 44 minút sa dievčatá vybláznili do sýtosti. Album „Perpetual Chaos“ je oslavou thrash metalu, nemôžete však čakať žiadne zázraky alebo nebodaj experimenty či melodickejšie pasáže. Jednoducho, tieto „naštvané“ devy vám poriadne nakopú zadnice.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články