Gamma Ray – Empire of the Undead

Fanúšikova GAMMA RAY, medzi ktorých sa bezpochyby radím aj ja, si museli na nový štúdiový album počkať dlhé 4 roky. Pravda, kapela okolo zakladateľa európskeho power metalu Kaia Hansena, vydala ešte vlani EP „Master of Confusion“, avšak na ňom sa nachádzali iba dve nové skladby. Zvedavosť a tešenie bolo preto veľké.
Počas štyroch rokoch čakania na novinku „Empire of the Undead“ však kapela rozhodne nezaháľala. V roku 2013 mala pokračovanie úspešného turné „Hellish Rock Tour part II.“ so spriaznenou kapelou HELLOWEEN, medzitým sa Kai venoval aj druhej kapele UNISONIC. Priznám sa mal som trošku obavy, aby novinka GAMMA RAY nebola odfláknutá, no hneď v úvode recenzie spomeniem, že moje obavy sa nepotvrdili.

Už zo spomínaného EP sme mali možnosť poznať dve skladby „Master of Confusion“ a „Empire of the Undead“, ktoré Gammáci hrali aj počas spoločného turné s HELLOWEEN. Ešte tesne pred svojim aktuálnym turné zverejnila skupina song „Hellbent“, ku ktorému natočili aj lyric video. Isto, verní fanúšikovia vedia, že na sklonku vlaňajšieho roka kapele vyhorelo štúdio, kde prišli o všetky zlaté platne, aparatúru… a samozrejme to spôsobilo aj neskoršie vydanie tejto novinky. A práve táto skladba povráva o tom, vo videu sú aj zábery z vyhoreného štúdiu. Skladba je ako inak, rýchla agresívna, plná judasovsko-gammáckych riffov.



V reporte z bratislavského koncertu som písal o tom, že kapela vsadila na skladby z nového albumu, ale okrem troch vyššie uvedených, sme ostatné ešte nemali možnosť počuť. Už na koncerte ma zaujala rozsiahla otváračka celého nového albumu „Avalon“ a štúdiová verzia ma dostala. Takmer desaťminútová epická a aranžérsky bohatá skladba sa nesie poväčšinou v strednom tempe, no majster Hansen dokázal do nej primiešať opäť tie správne ingredience a je to určite jedna z najlepších, nielen na tomto albume, ale aj za posledné roky, ktoré kapela zložila.  Gradujúce tempo až do záveru je pozoruhodné a bez Kaiovho hlasu by nebola tým čím je. Ak máte radi „Rebellion in Dreamland“ rozhodne si obľúbite aj „Avalon“.

Na koncerte nevýrazná „A Pale Rider“ plná riffov sa na nahrávke mení na ďalšiu vydarenú vecičku. Riffy sú ešte viac zvýraznené a pieseň má tie správne gule. A takto by sme mohli pokračovať ďalej. Nemecká štvorica nám pripravila lahôdku v podobe pomalej „Time for Deliverance“. Nechýba v nej výborné piáno a pozorným poslucháčom neujde jemný nádych legiend QUEEN. Precítená skladba sa môže už teraz smelo zaradiť medzi vydarené pomalé songy ako „Pray“, „Lake of Tears“ alebo „Opportunity“.

Skladateľským rukopisom prispel na album aj Henjo Richter skladbou „Born to Fly“, ktorá je jedna z najmelodickejších a cítiť v nej jeho rukopis, ktorý odľahčuje tvrdšie Kaiove záseky. Azda „najtemnejšou“ je „Demonseed“ s vynikajúcim refrénom, úderná „Seven“ sa ľahko dostáva pod kožu a záver albumu obstará „I Will Return“, ktorá dýcha atmosférou posledných troch skladieb z albumu „Powerplant“. Kto máte k dispozícii limitovanú edíciu, určite vás poteší riffová a trošku experimentálna „Built A World“ s ťahavým Kaiovým vokálom.



Novinka sa pod kožu dostáva každým počúvaním čoraz viac. Samozrejme, neprajníci budú namietať, že kapela nevytvorila opäť nič nové a vykrádajú už samých seba. Pri tomto tvrdení by som však už bol trošku opatrnejší, pretože lúče Gammy už nemusia nikomu nič dokazovať a s kľudným svedomím môžu robiť, to čo najlepšie vedia. Skladby sú založené na silných a úderných refrénoch, výborných riffoch a atmosfére, ktorú vie v power metale navodiť len Kai Hansen. A už keď som pri ňom. Naživo to už nie je vždy ono, no na albume spieva naozaj veľmi dobre.

Dovolím si tvrdiť, že GAMMA RAY vydali po dvoch menej výrazných albumoch „To the Metal“ a „The Land of the Free II.“ konečne ďalšiu pecku. Áno dobre rátate, myslím od albumu „Majestic“, ktorý je podľa mňa dosť nedoceneným kúskom v ich diskografii. A ak by som ju mal prirovnať k nejakému predošlému albumu, tak najbližšie má k „No World Order!“, ale pozor! Vôbec nie je tak ovplyvnená JUDAS PRIEST a žije si svojim životom. Páni, oplatilo sa čakať, ďakujeme !

Žáner: power metal
Krajina pôvodu: Nemecko
Vydavateľstvo: earMUSIC
Dátum vydania: 28.3.2014
Web: www.gammaray.org
Zostava:
Kai Hansen – vokály, gitara
Henjo Richter – gitara
Dirk Schlächter – basgitara
Michael Ehré – bicie

Diskografia:
Heading for Tomorrow – 1990
Sigh No More – 1991
Insanity and Genius – 1993
Land of the Free – 1995
Somwehere Out in Space – 1997
Powerplant – 1999
No World Order! – 2001
Majestic – 2005
Land of the Free II. – 2007
To the Metal! – 2010
Empire of the Undead – 2014
Tracklist:
Avalon (9:21)
Hellbent (5:22)
Pale Rider (4:23)
Born to Fly (4:31)
Master of Confusion (4:54)
Empire of the Undead (4:25)
Time for Deliverance (5:10)
Demonseed (6:38)
Seven (5:07)
I Will Return (6:55)
Built A World (bonus track)
Definitíva:
Štvorročné čakanie na novú nahrávku sa oplatilo.
GAMMA RAY vydali album plný výborných riffov,
skvelých refrénov a typického rukopisu majstra Kaia Hansena.
Po posledných nie príliš výrazných albumoch
 nechýba novinke „Empire of the Undead“ šmrnc,
ľahkosť a zbesilosť z predošlých úspešných nahrávok.

Autor: Stillborn

Hodnotenie autora: 8,5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla