Arakain – Adrenalinum

Česká metalová stálica ARAKAIN opäť dokazuje, že je plne životaschopná a energie má stále na rozdávanie, čo je vskutku prinajmenšom veľmi pozoruhodné. V poradí už pätnásty (nepočítajúc anglickú verziu „Thrash“ a album cover verzií „Legendy“) dlhohrajúci album nesie opäť jednoduchý, ale úplne výstižný názov „Adrenalinum“. Ten ako keby reflektoval nebojácnu snahu kapely o neustály vývoj v rámci thrash metalových mantinelov. To je človeku úplne jasné hneď po prvom počutí. Thrash a heavy metalový základ, pomerne časté požmurkávanie na modernu, množstvo chytľavých melodických nápadov a snáď najlepší pevecký výkon sympatického frontmana Honzu Toužimského. Pre neho je to už štvrtá štúdiová spolupráca s touto metalovou legendou, takže rozhodne je s čím porovnávať. Prišiel azda ARAKAIN po výbornom „Homo Sapiens..?“ s ešte lepším materiálom?
To je síce veľmi ťažká otázka, ale minimálne v mojich ušiach je „Adrenalinum“ o krôčik bližšie k dokonalosti než spomínaný predchodca. Už zverejňované ukážky, ktoré kapela postupne zverejňovala na svojom webe napovedali, že sa bude s veľkou pravdepodobnosťou jednať o veľmi kvalitný kotúč, lenže zvyšok skladieb vôbec nezaostáva, skôr naopak! Ich vyzneniu veľmi napomáha výborne namixovaný zvuk – snáď najlepší od labutej piesne speváka Petra Koláře, albumu „Warning!“. Čo sa týka skladateľskej potencie našej ústrednej pätice, tentoraz malo hudobnú naplň na starosti trio Urban/Mach/Toužimský, a to je prinajmenšom trochu prekvapivý ťah. Svojej úlohy sa však všetci zhostili na jednotku s hviezdičkou.



Tu pomaly, ale isto prichádzame k tomu najdôležitejšiemu – samotným skladbám. Takmer hodinu trvajúca nahrávka obsahuje trinásť noviniek, z ktorých väčšina spĺňa tie najprísnejšie kvalitatívne merítka. Začína sa pomerne svižnou, a takmer titulnou vecou „Adrenalin“, avšak hneď z úvodu zamrzí trochu nečitateľný spev. Žiaľ, tento neduh sa novinke vyskytuje pomerne často. Nasledujúca fantastická trojka „Malej Vrah“, „Černobílý Svět“ a „Rozsudek“ však rázom rozbíja túto pachuť pochybností.

Najkontroverznejšia, ale zároveň jedna z najlepších piesni sa skrýva pod číslom šesť. Hardcorom nasiaknutá „Malá a ztracená“ doslova exploduje v chytľavom refréne, ktorý rozhodne nepustíte z hlavy! Podobné slová sa dajú napísať aj o „101. v řadě“, „Temná zákoutí“ či „Svätý grál“. S takto kvalitnými (hlavne gitarovými) nápadmi tu ARAKAIN nebol už poriadne dlho. Na druhej strane trocha zamrzí veľmi slabá balada „Vesmírný koráb“ a trocha hluchšie veci typu „Další nic, co slýchávam“, „Nic neříkám“ a „Tisíckrát“. Skladby to síce nie sú zlé, len oproti zvyšku obstoja len s citeľnými ťažkosťami. A to je nakoniec v záverečnom zúčtovaní ešte stále skvelá bilancia, že?!

Žáner: thrash metal
Krajina pôvodu: Česká republika
Vydavateľstvo: Popron
Dátum vydania: 10.3.2014
Web: www.arakain.eu
Zostava:
Honza Toužimský – vokály
Jozef Urban – gitara
Mirek Mach – gitara
Zdeněk Kub – basgitara
Lukás Doksanský – bicie
Diskografia:
Thrash the trash – 1990
Schizofrenie – 1991
Black Jack – 1992
Salto Mortale – 1993
S.O.S. – 1996
Apage Satanas – 1998
Farao – 1999
Forrest Gump – 2001
Archeology – 2002
Metalmorfoza – 2003
Warning! – 2005
Labyrint – 2006
Restart – 2009
Homo Sapiens..? – 2011
Adrenalinum – 2014
Tracklist:
Adrenalin (4:21)
Malej vrah (3:57)
Černobílý svět (5:06)
Rozsudek (4:23)
Nic neříkám (4:05)
Malá a ztracená (3:33)
Leporelo (3:53)
101. v řade (3:50)
Vesmírny kořáb (5:17)
Další nic, co slýchávám (3:56)
Tisíckrát (3:44)
Temná zákoutí (4:58)
Svätý grál (5:40)
Definitíva:
Prekvapenie! Nezlomní chalani z ARAKAINU
prišli s nahrávkou, ktorá môže smelo konkurovať
 tým najlepším veciam z posledných 20. rokov
 ich bohatej kariéry. Mnoho skvelých nápadov,
chytľavých melodických motívov či výborného spevu, 
to všetko zhmotnené vo výbornej jazde s názvom „Adrenalinum“.

Autor: Demonick

Hodnotenie autora: 8,5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla