V Brezne sa budú oslavovať Dožinky, znieť slovenský metal a spomínať na Vlkana

Metal, starý sviatok a spomienka na kamaráta. Taký bude program na piatok 10. septembra v breznianskom Dart Klube.

DOŽINKY A SPOMIENKA NA VLKANA

KRAJINY HMLY (Sk) – melodický pagan black metal
SOLIPSISM (Sk) – atmosferický black metal
BLOODY REDEMPTION (Sk) – death metal starej školy
PATRIARCHA (Sk) – melodický death metal

Piatok 10.9.2021, Brezno – Dart Klub
Štart: 17:00 hod. (klub sa otvorí o hodinu skôr), vstupné: 10 €

„Minulý rok sme približne v rovnakom čase organizovali spolu s kamarátmi z Brezna metalovú akciu spojenú so slovanským sviatkom Dožinky. Môj dobrý kamarát Vlkan, vedúci living history skupiny Slavibor chcel, aby sme túto akciu zopakovali a spravili z nej tradíciu. Žiaľ, život nosí ťažké rany a v júli tohto roku náš kamarát Vlkan (Matej Králik) náhle odišiel na druhý svet. Touto akciou mu chceme vyplniť prianie a pokračovať v tradícii,“ hneď v úvode objasnili organizátori koncertu z Thunder Art Booking.

Koncert sa uskutoční v breznianskom Dart Klube, na otvorenom priestranstve s vonkajším pódiom na dvore. Bude ho sprevádzať tiež prednáška o pôvode a význame sviatku dožiniek, ktoré sa približne v tomto období zvykli konať v predkresťanskom období Slovanov, pričom sviatok pretrval ešte mnohé stáročia v podobe zábavy na konci leta. „Súčasťou programu bude tiež spomienka na nášho kamaráta. Nebudeme však trúchliť, ale zapíjať jeho krátky, no skvelý životný príbeh tradičnými nápojmi – medovinou a pivom,“ doplnili organizátori.

KRAJINY HMLY

KRAJINY HMLY. Foto: Alena Červeňanská

Skupina sformovaná okolo gitaristu Namtara a bubeníka Sambora, ktorá priniesla na scénu slovenského black metalu nový vietor v podobe melodických riffov a vplyvov starej školy švédskeho death metalu. Lyrika ako aj prezentácia kapely sa venuje predovšetkým blízkemu vzťahu človeka a prírody, predkresťanským tradíciám, ale aj lyrike národného obrodenia 19. storočia. Tento rok im vyšiel v poradí druhý full album s názvom „Poza čierne hory“, ktoré vydalo poľské vydavateľstvo Werewolf productions. Členovia KRAJINY HMLY boli blízki priatelia Vlkana a majú pre spomienkový koncert prichystaný špeciálny program, máte sa na čo tešiť.

SOLIPSISM

Trojica mladých black metalistov z povodia rieky Hron založila kapelu SOLIPSISM nie tak dávno. Pri jej zrode stál práve aj Vlkan, ktorému sa takto rozhodli vzdať poctu ako zakladajúcemu členovi. Čas plynie rýchlo a popri debutovom EP „Trhliny v (ne)skutočnosti“ si SOLIPSISM už stihli pripraviť aj nový repertoár piesní, ktoré predstavia na Dožinkách. Dočkáme sa však aj niektorých kúskov zo spomínaného debutu.

„Človek od narodenia zomiera,
Aj keď to nevníma ho bolesť zoviera,
Sivé predstavy má stále v hlave,
Nevediac, čo klam je a čo pravé.
Minulosť pre teba bola des, ako budeš žiť svoj život dnes?“

BLOODY REDEMPTION

Nie jeden večer sa v Tartarose prechlastal s Vlkanom či Maňom. Kto je Maňo? Aha, áno to je basgitarista BLOODY REDEMPTION, ktorý si na debutovom albume „Infected Minds“ vytiahol nástroj poriadne vysoko. Bloody hrajú starú školu a v kuloároch sa povráva, že Šeďo už namiešal aj nejaké nové skladby. Veď sa príďte presvedčiť.

PATRIARCHA

Gitarista kapely PATRIARCHA je zároveň členom living history skupiny Slavibor. Na počesť Vlkana prídu tak vztýčiť kopije spolu so Slaviborcami. V marci vydali PATRIARCHA debutový album s názvom „Tumulus“, ktorý pokračuje viac v technickom trende oproti ich prvotine „Yersinia Pestis“.

Plagát ku podujatiu

Tlačová správa