Arkona – Yav

Ruská kapela ARKONA na čele s malou, energickou a sympatickou speváčkou Mášou prichádza po troch rokoch s novým štúdiovým albumom, ktorý nazvali „Yav“. Kapela samozrejme počas troch rokov nezaháľala, po poslednej štúdiovke „Slovo“ vydali v roku 2012 DVD nazvané „Battle in Voronezh“ a vlani im vyšlo live 2 CD „Decade of Glory“, ktorým oslávili 10 rokov na scéne. Samozrejme, okrem toho odohrali nespočetné množstvo koncertov po celom svete. ARKONA sa stáva skutočným vývozným artiklom Ruska. Aký je teda nový album?
Po vypočutí celej novinky musím konštatovať, že táto tradičná pagan metalová kapela mierne upustila od osvedčených koľají svojej tvorby. Atmosféra naďalej dýcha folkovými a ruskými ľudovými tónmi, avšak veľmi výrazne sa posunula smerom k progresu, ale zároveň sa kapela vrátila aj k black metalovým vodám. Mierne ubudlo agresívneho Mášinho growlu a viac priestoru dostal jej čistý spev.

Už prvá skladba „Zarozhdenie“ so štedrou 9 minútovou dĺžkou je sama o sebe rôznorodá. Od počiatočného relaxačného úvodu sa pieseň rozvinie cez elektronický podklad do šepotu na pozadí, cez charakteristické bubnovanie prepláva zas do melodického striedavého rytmu a ukolíše melancholickým pomalým záverom. Už táto skladba hovorí jasnou rečou, a tou je zmena. Celým albumom sa nesú nové rytmy a nečakané zvraty, hlavne fanúšikovia temnoty sa môžu tešiť, lebo pochmúrnosť sála z celého albumu.



Miestami skladby znejú rockovo, miestami hlavné Mášine slovo preberá klavír, ktorý je prekvapivo výrazný na celom albume,  ale aj napriek tomu stále počuť typické nezameniteľné prvky ARKONY, ako pokrik, šepot a jemný, akoby modlitebný spev. V niektorých piesňach sa miestami kapela trochu približuje iným pagan kapelám, avšak skôr vikingsky založeným, hlavne v sláčikových pasážach. Je zreteľné, že ARKONA sa rozhodla experimentovať so zvukmi, nástrojmi aj rytmami, čo mi príde dosť odvážne, nakoľko úspech doteraz žala práve na svojich osvedčených charakteristických postupoch, ktorými ospevovala Slovanov. Sama som zvedavá, ako tento album prijmú hlavne ortodoxní slovanskí fanúšikovia.

Veľmi výraznou piesňou je „Serbia“, ktorá je tak presiaknutá emóciami, že určite nikoho nenechá chladným. Krátko po úvode sa klávesová gradácia začne tak zarezávať do uší, že mi naskočili zimomriavky a aj keď je v tejto skladbe pomerne menej vokálu, tak inštrumentálne prevedenie vyslovene vytiahne z hrude ľútosť a melanchóliu. Osobne ma zaujala aj skladba „Gorod snov“, kde Máša používa úplne inú polohu hlasu, na akú sme boli u nej zvyknutí. V skladbe „Vedma“ je zaujímavé striedanie vokálov formou rozhovoru medzi Mášou a hosťom na albume Thomasom Väänänenom (ex-THYRFING).



Za zmienku určite stojí aj zaradenie skladieb, keď tie dlhé sa striedajú s kratšími. Kapele sa podaril aj artwork albumu, ktorý doplnil maľbami maďarský umelca Gyula Havancsáka a ten úplne vizuálne znázorňuje skutočnú atmosféru celého albumu. A aby som nezabudla, všetky skladby napísala Máša. Iba v „Zov pustyh dereven“ jej pomáhal s konceptom manžel Sergej a v „Ved ma“ spomínaný hosť Väänänen.

Veru, Máša ako autorka väčšiny skladieb, proste vie vytvoriť stovky odtieňov pochmúrnych nálad, cez stovky pochmúrnych zvukov a slov. Dokáže sa pohybovať v energických folklórnych motívoch rovnako dobre, ako v temných zákutiach mytológie. A presne taká je aj novinka „Yav“. Energická a pochmúrna zároveň. Neskĺbiteľné sa podarilo skĺbiť do hudobného skvostu, ktorý by nemal chýbať žiadnemu fanúšikovi paganu.

Žáner: pagan/folk metal
Krajina pôvodu: Rusko
Vydavateľstvo: Napalm Records
Dátum vydania: 25.4.2014
Web: www.arkona-russia.com
Zostava:
Máša „Scream“ Arkhipova – vokály, klávesy
Sergej „Lazar“ Atrashkevich – gitary
Ruslan „Kniaz“ – basgitara
Vlad – bicie (1-6)
Andrej Ischenko – bicie  (7-9)
Vladimír „Volk“ Reshetnikov  – tradičné folk nástroje
Hostia:
Thomas Väänänen (ex-THYRFING) – vokály (6)
Olli Vänskä (TURISAS) – viola (4)
Alexej „Master Alafern“ (SVIATOGOR, TRIGLAV…) – viola (1,2, 5-8)
Vika „Vkgoeswild“ Yermolyeva – piano (7)
Radimír – monológ (7)
Diskografia:
Vozhrozhdenie – 2004
Lepta – 2004
Vo Slavu Velikim! – 2005
Ot Serdca K Nebu – 2007
Goi, Rode, Goi! – 2009
Slovo – 2011
Yav – 2014
Tracklist:
Zarozhdenie (9:00)
Na straze novych let (7:24)
Serbia (5:39)
Zov pustyh dereven (6:30)
Gorod snov (4:55)
Ved ma (6:19)
Chado indigo (7:39)
Yav (13:44)
V objatjah kramoly (6:42)
Definitíva:
ARKONA priniesla nový album „Yav“,
ktorý je prekvapivo iný, avšak prekvapivo charakteristický.
Nech táto skupina vytvorí čokoľvek, vždy to bude originálne.
Nikdy to nebude klasický metal, ktorý sa dá zaradiť
 do jednej škatuľky. Novinka je energická a pochmúrna zároveň. Zdanlivo neskĺbiteľné sa podarilo skĺbiť do hudobného skvostu!


Autor: Anula



Hodnotenie autora: 9 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla