CATASTROFY vydali tretiu štúdiovku. Do nového albumu otlačili ťažobu našich životov a tejto doby

Slovenskí zbojníci CATASTROFY sa v úvode decembra hlásia o slovo s treťou dlhohrajúcou štúdiovkou.

CATASTROFY

BRATISLAVA. Albumová novinka Bratislavčanov CATASTROFY dostala názov „Taký je život“, na ploche 37 minút ponúka 8 nových songov, vrátane coveru od DAVOVÁ PSYCHÓZA. Novinka je najskôr dostupná na streamovacej službe Spotify, k dostaniu budú už čoskoro aj fyzické nosiče, ktoré nájdete TU alebo NA TOMTO ODKAZE.

„Na albume sme makali zhruba 2 roky. Medzi koncertmi sme skladali nové songy, v lockdownoch pilovali tie hotové. Textovo nás korona nijako neovplyvnila, témy som mal pripravené ešte pred ňou. Život priniesol tentokrát nezbojnícke témy, ktorým som sa chcel povenovať,“ prezradil spevák Boris.

Slová pesničky „Echo v raji“ od DAVOVEJ PSYCHÓZY dotvorili atmosféru Borisových textov a tak s požehnaním samotnej „Davofky“ zdobí záver albumu.

Obal albumu „Taký je život“ od CATASTROFY

Nahrávanie novinky však korona poznačila značne, a keď kapela na jar 2021 plánovala ísť do štúdia, druhá vlna bola na svojom najväčšom vrchole. „Stavili sme preto na technológiu 21. storočia, DIY prístup a celé to nahrali svojpomocne. Bubeník Roman prerobil našu skúšobňu na štúdio a vo vedľajšej miestnosti zriešil réžiu. Bicie, basu a spevy sme následne nahrali tam. Kostry gitár nahrali chalani doma, v štúdiu sme už len doladili detaily,“ informoval ďalej spevák CATASTROFY.

Samotnému nahrávaniu „na ostro“ predchádzalo nahrávanie demáčov a prekopávanie pasáží, ktoré nezneli podľa predstáv hudobníkov. Po finálnom nahrávaní čakala Romana postprodukcia, a tak ďalší mesiac všetko ešte mixoval, mastroval a konzultoval so zbytkom kapely.

„Čakalo nás nekonečné počúvanie rôznych verzií na rôznych zariadeniach a dopilovávanie výsledného zvuku. Všetko to trvalo ďalšie 2 mesiace, kým sme si povedali, že toto je už ono, takto to necháme a vypustíme do sveta. Z tohto dôvodu je to naša najprepracovanejšia nahrávka a podarilo sa nám do nej otlačiť ťažobu našich životov aj tejto doby,“ vysvetlil Boris.

Obal kreslil legendárny Michal Ivan. Podľa Borisových poznámok vystihol dušu albumu a dotvoril tak jeho atmosféru. Obrázok zachytáva ničotu a ťarchu života, ktorú občas cíti každý z nás, no zároveň dáva nádej na vznik niečoho nového. A taký je život…