CATASTROFY – Taký je život

CATASTROFY je kapela, ktorá mnohokrát polarizuje slovenskú metalovú komunitu. V úvode decembra vydali tretí dlhohrajúci album, aký je?

Kým niektorí zbojnícky thrash v podaní CATASTROFY, trefné slovenské texty a šoumenské živé vystúpenia uctievajú, na druhej strane barikády je rovnaký počet tých, podľa ktorých je táto partia z Devínskej Novej Vsi smiešna paródia metalu, šašovia, pózeri, extrémna forma HORKÝŽE SLÍŽE (všetky tieto pejoratíva som za tie roky odčítal z fejsbukových komentárov). Pre mňa osobne boli CATASTROFY svieža a originálna kapela, triumf domácej tvrdej hudby, dávno pred „Besnotou“ (recenzia TU) a prelomovým „Zbojníckym tancom“.

CATASTROFY – Taký je život

Hipstersky rád hovorím, že CATASTROFY som spoznal ešte v časoch ich anglicky odspievaného dema „Deep Rotten Nation“, tak som ich rast mohol sledovať pekne od skromných začiatkov, až do ich súčasnej podoby slovenskej metalovej špičky. Preto nemám rád, keď niekto túto kapelu haní, prvoplánovo označuje za druhý ČAD, alebo za nejaký vykalkulovaný projekt.

CATASTROFY si svoju popularitu poctivo odmakali, roky putovali krajinou, spávali v hnilých garážach a hrali po sprdkavených krčmách. Hoci v súčasnosti dokážu vypredať aj väčšie koncertné sály, na svoje korene nezabudli a stále sú kapela, ktorej úprimnosť je jedna z hlavných ingrediencií. Dôkazom toho je aj ich nový, tretí štúdiový album „Taký je život“.

V prvom rade je dôležité povedať, že chalani tento album celý nahrali v domácich podmienkach. Je to veľmi cítiť, hneď v prvých sekundách otváračky „Pod pieskovým kopcom“, ktorú sme už mohli počuť niekoľko mesiacov pred vydaním albumu. Gitary sú hutnejšie, ako sme boli pri CATASTROFY v minulosti zvyknutí, všetko znie surovejšie a autentickejšie ako doteraz. To je asi aj to slovo, ktoré nový album definuje najlepšie. Autenticita. Nielen v hudobných kompozíciách, ale aj v textoch.

Tentokrát na doske nenájdete žiadne zbojnícke výjavy alebo anekdoty z prostredia dobového rurálneho Slovenska. Ťažoba pandemických časov pritlačila aj speváka Borisa k bilancovaniu života, spytovanie životnej role otca a živiteľa rodiny, samoty v dave, ale aj smútku zo života v spoločnosti ako takej. Je to opäť raz nečakaná evolúcia tejto kapely, z mnohých textov skutočne behá po chrbte mráz, hoci ide o banálne každodenné témy. Ale pekne poporiadku.

CATASTROFY

Úvodná skladba je pohľad na život pod titulným „Sandbergom“, svojím podaním pripomína klasické rapové hajpovačky, okorenená ešte aj ústnou harmonikou. Vplyvy hip-hopovej kultúry pokračujú aj v druhej veci „Gdo si ty“, v ktorej Boris posiela láskavé pozdravy všetkým neprajníkom a hejterom. Hudobne ide o CATASTROFY riffy v najčistejšej podobe, tentokrát aj so solídnym breakdownom.

Tretia antikonšpirátorská nakládačka „Soroš a pičoviny“ má dokonca akustický stred a lá „Master of Puppets“ od METALLICY. Borisov spev je v tejto pasáži mierne zámerne vtipný, no paradoxne v mojom prípade v tomto momente prišli prvé zimomriavky. Práve v humore sa niekedy skrýva najviac smutnej pravdy. A ten klip, treba vidieť!

„Vojak v poli“ je ďalšia „Catastrofácka“ výprava do stonerských vôd. Dlhočizná hudobná esej na tému stratených priateľov je snáď predzvesťou toho, že jedného dňa možno CATASTROFY už nebudú hlavne thrashová kapela, ale budú so svojím metalovým základom viacej experimentovať.

Nasledujúca „Prasknuté čelné, nízky plat“, má v sebe až niečo hardcore punkové, nielen textom, ktorý rieši nedostatočnú finančnú situáciu, ale aj disharmonickými riffmi a zbesilým tempom. Je v tom niečo, čo má atmosféru starých undegroundových HC nahrávok z 90. rokov. Šiesty song „Výchova strachom“ pojednáva o debilných výchovných mechanizmoch, ktorými vo veľkej väčšine trpia deti dnešnej generácie. Skutočne svieže témy, v tomto sa musí nájsť každý zmetek, ktorý prežil detstvo v poslednom desaťročí minulého storočia.

CATASTROFY

Predposledným zárezom je titulná „Taký je život“, ktorá je hudobne aj textovo asi najsilnejším momentom na celej doske. Ťažoba, depresia, ale aj sentiment s gitarovými vyhrávkami, ktoré sú čistá Amerika, vyvrcholí v Jacksonovskom závere, v ktorom Boris ukáže, že vie spievať aj čisto. A veľmi dobre! S prehľadom by sa v tejto polohe uchytil aj v hocijakej pop rockovej záležitosti, ale povedzme si na rovinu – načo. Proste príjemné prekvapenia od začiatku do konca!

Celú dosku uzatvára cover „Echo v raji“ od punkovej legendy DAVOVÁ PSYCHÓZA. Miesto gájd, tu chalani použili, ako inak, fujaru. Ide už o druhú prerábku od tejto kapely, aby som to uzavrel historickým okienkom, približne pred desaťročím hrávali CATASTROFY od tejto kapely aj kultový song „Spravodlivosť“. Na záver chalani prihodili aj štyri veci zo splitka s EXORCIZPHOBIA a KAAR.

Album „Taký je život“ je „dospelejší“ ako jeho predchodcovia. Môžeme si byť istí, že chalani z devínskej ešte ani zďaleka nepovedali posledné slovo. Vynikajúca nahrávka!

Hodnotenie autora: 9,5 / 10

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na prevádzku Valhalla.sk.

Žáner: thrash metal/stoner metal
Krajina pôvodu: Slovensko (Bratislava)
Vydavateľstvo: na vlastné náklady
Dátum vydania: 01.12.2021
Web: www.catastrofyshop.sk, https://www.facebook.com/catastrofy
Zostava:
Boris Bauer – vokály
Tomáš Beňadik – gitara
Ján Uličný – gitara
Michal Stehlík – basgitara
Roman Vrecník – bicie
Tracklist:
Pod pieskovým kopcom (04:38)
Gdo si ty? (03:23)
Soroš a pičoviny (04:10)
Vojak v poli (06:08)
Prasknuté čelné, nízky plat (04:47)
Výchova strachom (04:07)
Taký je život (04:42)
Echo v raji (05:02)
Diskografia:
Zbojnícky tanec – 2015
Besnota – 2018
Taký je život – 2021
Definitíva:
CATASTROFY bez zbojníkov, ale za to s poriadnou dávkou autenticity, sebareflexie a experimentu. „Taký je život“ je v každom smere dospelejšia záležitosť a hoci sa na albume nachádza len sedem pôvodných piesní, všetky sú osobité, kvalitné a zapamätateľné, naozaj som nenašiel moment, pri ktorom by som musel preskakovať. Zároveň je to veľká predzvesť toho, že chalani z Devínskej ešte ani zďaleka nepovedali posledné slovo. Je to totálny underground, ale zároveň komplexné dielo.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla