DARK FUNERAL – We Are the Apocalypse

Majstri black metalu DARK FUNERAL vydávajú po dlhých šiestich rokoch nový štúdiový album.

Fanúšikovia týchto Švédov si už istotne zvykli na dlhé pauzy medzi jednotlivými radovkami. Kým prvé tri štúdiovky na konci 90. rokov a v úvode nového milénia vyšli v rozpätí 5 rokov, tak doska „Attera Totus Sanctus“ (2005) vyšla až 4 roky po „Diabolus Interum“ (2001) a „Angelus Exuro Pro Eternus“ (2009) uzrel pekelné svetlo ďalšie 4 roky po „Attera Totus Sanctus“. Doteraz najdlhšia 7-ročná pauza bola medzi albumami „Angelus Exuro Pro Eternus“ a až do tejto chvíle poslednou nahrávkou „Where Shadows Forever Reign“ (recenzia TU).

DARK FUNERAL – We Are the Apocalypse

Čerstvá novinka s príznačným názvom „We Are the Apocalypse“ obsahuje 9 skladieb na ploche 44 minút. A hneď na začiatku to do nás kapela poriadne napáli skladbou „Nightfall“. Strašidelný výkrik s názvom piesne v refréne je ohromujúci a zároveň tak nádherne honosný.

Vokalista Heljarmadr (je to jeho druhá štúdiovka v tejto kapele) „spieva“ neskutočným spôsobom. Svoj vokál posunul do rôznych smerov. Je širokospektrálny a jeho majstrovstvo je na novinke skutočnou lahôdkou pre všetkých fanúšikov nielen tejto kapely, ale samotného žánru black metal.

Piesne sú pomerne dlhé a veľmi konzistentné a s podobnou šablónou. Nezameniteľný zvuk a gitarové majstrovstvo Lorda Ahrimana je cítiť v každej sekunde tohto albumu. A práve toto gitary a cit pre black metal sú devízou tohto albumu a robia z neho skutočný čierny klenot. Netreba však opomenúť ani perfektnú produkciu a súhru všetkých nástrojov vytvára, ktorá vytvára až elektrizujúcu mrazivú atmosféru.

Skromne musím podotknúť, že nahrávka „We Are the Apocalypse“ by pokojne mohla byť vlajkovou loďou black metalu v roku 2022. DARK FUNERAL jednoducho patria k špičkám tohto žánru spolu s MARDUK alebo IMMORTAL. O tom jednoducho nemôže byť pochýb.

DARK FUNERAL

Tradičné a overené. Také sú postupy pri skladaní piesní na novinke týchto Švédov. A ozaj to funguje. „We Are The Apocalypse“ šliape a dobre namazaný stroj. Plusom je rôznorodosť skladieb, pretože nie je to všetko o jednej veľkej čiernej guli, ktorá sa na vás rúti od začiatku až do samého konca. Páni si dali záležať a aj preto patria medzi špičku žánru. DARK FUNERAL majú čas spomaliť, potom zase poriadne pritlačiť na pílu a dokážu tak udržať poslucháčovu pozornosť až do samého konca. A aj napriek tomu, že tvoria v škatuľke black metal, ich piesne lezú pod kožu relatívne dosť rýchlo.

Ako výkladnú skriňu aktuálneho materiálu treba spomenúť (samozrejme okrem titulnej „Nightfall“) pieseň „Nosferatu“. Skladba sa vyznačuje rýchlym úvodom, vokály a tempo sú jej najsilnejšou zbraňou. A tu ukazujú DARK FUNERAL svoj veľký dar – vedia byť melodický.

Pieseň „When I´m Go“ začína až doom metalovým riffom, pri ktorom sme svedkami absolútneho spomalenia tempa, čo je v prípade novinky dosť nezvyčajné a môžeme sa pokojne baviť aj o „black metalovej balade“. Môžeme? Ale áno, môžeme. Záverečná „We Are the Apocalypse“ ma fascinuje zase svojou hutnosťou a fantasticky nafrázovaným spevom. Skrátka, je z čoho vyberať.

DARK FUNERAL nahrali vynikajúci album, ktorý netrpí na nedostatok žiadnych ingrediencií, ktoré robia z tejto kapely to, čím je. Album perfektne nadviazal na 6 rokov starého predchodcu „Where Shadows Forever Reign“ zároveň do novinky primiešali podobnú atmosféru, melodickosťou a priam až hymnickosťou „Angelus Exuro Pro Eternus“ z roku 2009.

Jednoducho, máme čo dočinenia s vynikajúcim albumom od skúsených black metalových vlkov. Za mňa kandidát „na zlato“ v tomto žánri za rok 2022. A v samotnom závere ešte upriamim pozornosť na krásny artwork.

Hodnotenie autora: 8,5 / 10

Žáner: black metal
Krajina pôvodu: Švédsko
Vydavateľstvo: Century Media Records
Dátum vydania: 18.03.2022
Web: www.darkfuneral.se
Zostava:
Lord Ahriman – gitara, songwriting
Heljarmadr – vokály, texty
Chaq Mol – gitara
Adra-Melek – basgitara
Dominator – bicie
Tracklist:
Nightfall (05:13)
Let the Devil In (04:40)
When Our Vengeance Is Done (04:20)
Nosferatu (04:41)
When I’m Gone (05:46)
Beyond the Grave (05:08)
A Beast to Praise (04:49)
Leviathan (04:34)
We Are the Apocalypse (04:33)
Diskografia:
The Secrets of the Black Arts – 1996
Vobiscum Satanas – 1998
Diabolis Interium – 2001
Attera Totus Sanctus – 2005
Angelus Exuro Pro Eternus – 2009
Where Shadows Forever Reign – 2016
We Are the Apocalypse – 2022
Definitíva:
DARK FUNERAL albumom „We Are the Apocalypse“ perfektne nadviazali na predchodcu spred 6 rokov a zároveň do novinky primiešali podobnú atmosféru, melodickosťou a priam až hymnickosťou „Angelus Exuro Pro Eternus“ z roku 2009. Pestrosť nápadov tohto počinu zdobí fantastický vokál Heljarmadra. Výborné black metalové piesne od skúsenej kapely, ktorá možno nahrala svoj najlepší album, no či tomu tak bude skutočne, ukáže až čas…

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla