SADIST – Firescorched

Talianska progresívno-death metalová smčka SADIST sa na konci mája prihlásila s novým materiálom.

V roku 1990 prestúpil do FC Janov legendárny československý futbalový útočník, ktorého hlava bola v tom čase najdrahšou v histórii československého futbalu. Tomáš Skuhravý bol fantastickým útočníkom s vynikajúcim ťahom na bránu. To, že kapela SADIST je tiež z Janova a vznikla len rok po Skuhravého príchode do Janova bude určite len náhoda. Avšak tento legendárny futbalista a táto kapela majú niečo spoločné a neodškriepiteľné – majú rovnako fantastický ťah na bránu.

SADIST – Firescorched

Máte radi old school? Máte radi technickú muziku, ktorá sa tak trochu vyníma nejakému lacnému a len na oko pestrému mainstreamu? Tak ste na dobrej adrese. Po comebacku kapely SADIST v roku 2005 je ich aktuálna novinka „Firescorched“ už ich piatym albumom (dovtedy zdobili ich diskografiu 4 kúsky). Rôznorodosť nápadov na novinke je skutočne pestrá, hravá a priam dokonale technická.

SADIST na tomto albume disponujú novou rytmickou sekciou s bezpražcovým basgitaristom Jeroenom Paulom Thesselingom (OBSCURA, ex-PESTILENCE) a bubeníkom Romainom Goulonom (ex-NECROPHAGIST, ex-BENIGHTED). Mimochodom, v zložitých a ťažkých rytmických sekciách znejú skutočne fantasticky. Milovníci DEATH, CYNIC, alebo PESTILENCE si určite prídu na svoje. Je to doslova oslava technickej muziky.

SADIST

Úvodná skladba „Accabadora“ nám ponúkne skutočne kvalitný rozbeh. Fantastické nástroje, ktoré výborne ladia so spevom mi v určitých momentoch evokujú DEATH. „Fleshbound“ sa nesie na podobnej vlne a mňa táto novinka usádza do kresla čoraz viac. Ich vynikajúca technika skĺbená s honosnými sólovými vyhrávkami je jednoducho balzamom pre všetky uši milovníkov technickej muziky. Album však nestráža nádych old schoolu a pritom pôsobí veľmi sviežo a moderne.

Taká „Burial of a Clown“ je minimalistickou záležitosťou, ktorá ma neskutočne baví. S pokojom túto pieseň označím za najsilnejší song na albume, ktorý svojimi prechodmi burcuje a vypĺňa všetko, čo je prázdne. Pieseň „Loa“ mi dokonca miestami pripomína „Huscaran“ od našej legendy FERMATA. Nádherná inštrumentálka, ktorá korunuje výkon týchto hudobníkov.

Deväť skladieb sa zmestilo na plochu 38 minút, čo je úplne akurát. Taliani týmito songami povedali všetko potrebné, mňa veľmi bavia a nemám im čo vytknúť. O hitovom potenciáli jednotlivých skladieb písať asi nie je na mieste, no všetky pasáže jednotlivých piesní do seba nádherne zapadajú. Kvarteto muzikantov pri tom dokonale vyvážilo rýchlejšie časti s pomalšími. A technická zručnosť? Jednoducho je obdivuhodná.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Žáner: progressive technical death metal
Krajina pôvodu: Taliansko
Vydavateľstvo: Agonia Records
Dátum vydania: 20.05.2022
Web: http://www.sadist.it/
Zostava:
Trevor Nadir − spev
Tommy Talamanca – gitara, klávesy
Jeroen Paul Thesseling – basgitara
Romain Goulon − bicie
Tracklist:
Accabadora (04:24)
Fleshbound (04:59)
Finger Food (04:00)
Burial of a Clown (04:18)
Loa (03:49)
Aggression/Regression (04:07)
Three Mothers and the Old Devil Father (04:13)
Trauma (Impaired Mind Functionality) (03:54)
Firescorched (04:05)
Diskografia:
Above the Light – 1993
Tribe – 1995
Crust – 1997
Lego – 2000
Sadist – 2007
Season in Silence – 2010
Hyaena – 2015
Spellbound – 2018
Firescorched – 2022
Definitíva:
Talianske legendy SADIST nám prinášajú na novinke „Firescorched“ oslavu progresívnej death metalovej muziky v pravom slova zmysle. Radosť počúvať.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články