RHAPSODY OF FIRE – Glory for Salvation

Nestori symfonického power metalu RHAPSODY OF FIRE vydávajú novinku „Glory for Salvation“. Tá rozvíja fantasy ságu začatú už minulou doskou a deje sa tomu okázalo aj so žiadaným cvengom.

Teda spôsobom vyhovujúcim fanúšikom týchto veršotepcov z talianskeho Trieste. Tí sa pred vydaním aktuálneho kotúča stále nachádzali v pozícii dokazovania toho, či kvalita minulej dosky „The Eighth Mountain“ (recenzia TU) predsa len nebola náhodná a či Alex Staropoli (klávesy) dokáže aj po odchode kompozičnej dvojičky Lucu Turilliho (gitary) prísť s materiálom konštantnej úrovne vyhýbajúcej sa fádnosti, ktorá v minulosti mala názov „Dark Wings of Steel“ (recenzia TU).

RHAPSODY OF FIRE – Glory for Salvation

Zatiaľ čo Luca ľpel na čo najviac bombastickejšom zvukovom zážitku a snažil sa nájsť povestný svätý grál „cinematic“ metalu, tak Alex skôr inklinoval k tradičnému alebo konzervatívnemu prejavu kapely, ktorý poznáme hlavne z prvých štyroch legendárnych radoviek. Práve v tom našiel idylické súznenie s Robertom de Michelim (gitary) a Giacomom Volim (vokál). Toto sú momentálne piliere RHAPSODY OF FIRE stavajúce na odkaze „Legendary Tales“.

„Glory for Salvation“ je výživným kusiskom výpravného power metalu. Je síce pevne žánrovo ukotvený, ale pracuje s atribútmi typickými pre tento druh metalu citlivo. Výsledná podoba, hoci sa berie vážne na rozdiel od spríbuznených GLORYHAMMER, sa vonkoncom nejaví prepálene, gýčovito či presladene, ako je tomu tak u iných spríbuznených súputníkov – TWILIGHT FORCE.

Prirodzene a vyvážene prepája monumentálne orchestrácie, majestátnosť zborov a robustnosť chorálov, zmysel pre napätie s tradične solídnou inštrumentalistikou, o ktorej „fejslift“ sa postaral Sebastian „Seeb“ Levermann (ORDEN OGAN). Tu by sa zase dalo polemizovať a špekulovať nad potrebou vyrysovania svaloviny gitarových riffov, ale RHAPSODY OF FIRE nikdy nebola kapela stavajúca svojej prejav na ich prieraznosti či osobitosti, a aj na tomto albume si odverklikujú to svoje očakávané.

Zato je nevyhnutné podotknúť, že Robertove gitarové sóla majú v porovnaní s predchádzajúcimi materiálmi vyzretejší charakter, pôsobia suverénnejšie a korunujú svojou tvárnosťou a odtieňom ráz piesní. Synonymami vokálneho výkonu Giacoma Voliho je sebaistota, teatrálnosť a emočná dravosť.

RHAPSODY OF FIRE

Kompozične si predstavme výklad, z ktorého si vyberáme šablónovité vzory známe z minulých dosiek. Dané konštatovanie síce vyznieva odmerane a prosto. Avšak toto fanúšik od Alexovho RHAPSODY OF FIRE podvedome očakáva, na tejto doske sa tomu tak aj deje, avšak natoľko inteligentne, aby materiál nepôsobil prevarene a v porovnaní so svojim predchodcom má dokonca o čosi dramatickejšiu tvár.

Úvodnej „Son of Vengeance“, sťaby pokladnici vykladanej drahokamami rôzneho odlesku, svedčí rozvážnosť. Nenáhliac sa, na ploche necelých 6 minút rozohrá melodickú krútňavu prekladanú mnohorakými náladovými pnutiami. Charakterovo košaté „The Kingdom of Ice“ a „Glory for Salvation“ sa predvedú ukážkovými refrénmi rešpektujúcimi tradície. Podobne je to u aj u „Maid of the Secret Sand“ či „Infinitae Gloriae“, ktoré sú unášané dvojkopákovým záprahom kľučkujúcim spleťou gitár. Žiadna doska Talianov nemôže opomenúť vzletné a vzdušné stredoveké folkové prvky, do ktorých je tentokrát zaodetá pieseň „Terial the Hawk“.

„Magic Signs“ s precíteným vokálnym prednesom a 10-minútový dusivý epos „Abyss of Pain – Part II“ predstavujú najintenzívnejšie momenty dosky. V druhej menovanej sa miesia naliehavé orchestrácie, úsečné gitarové riffy, neprívetivý Giacomov vokál, mrazivé gitarové či klávesové sóla v jeho závere. Dosku nám rozjasní netypická „I’ll Be Your Hero“ s nezvyklou, ale zato prítulnou melodikou a cez „Chains of Destiny (Quingdar)“ so spaľujúcim refrénom a upaľujúcou rytmikou sa vraciame v čase do čias ikonického záseku „Dawn of Victory“.

Bez zbytočného pátosu a náznaku kŕčovitosti, zato plným priehrštím bezprostrednosti, vzdáva Alex Stratopoli albumovým zápisom „Glory for Salvation“ hold značke RHAPSODY OF FIRE.

Hodnotenie autora: 7,5 / 10

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na prevádzku Valhalla.sk.

Žáner: symphonic power metal
Krajina pôvodu: Taliansko
Vydavateľstvo: AFM Records
Dátum vydania: 26.11.2021
Web: https://www.rhapsodyoffire.com
Zostava:
Giacomo Voli – vokály
Alex Staropoli – klávesy
Roberto De Micheli – gitary
Alessandro Sala – basgitara
Paolo Marchesich – bicie
Tracklist:
Son of Vengeance (05:46)
The Kingdom of Ice (04:25)
Glory for Salvation (05:04)
Eternal Snow (01:33)
Terial the Hawk (04:49)
Maid of the Secret Sand (05:07)
Abyss of Pain – Part II (10:44)
Infinitae Gloriae (04:31)
Magic Signs (04:52)
I’ll be Your Hero (05:29)
Chains of Destiny (Quingdar) (03:55)
Diskografia:
Legendary Tales – 1997
Symphony of Enchanted Lands – 1998
Dawn of Victory – 2000
Power of the Dragonflame – 2002
Symphony of Enchanted Lands II – The Dark Secret – 2004
Triumph or Agony – 2006
The Frozen Tears of Angels – 2010
From Chaos to Eternity – 2011
Dark Wings of Steel – 2013
Into the Legend – 2016
The Eighth Mountain – 2019
Glory for Salvation – 2021
Definitíva:
RHAPSODY OF FIRE si po parádnom predchádzajúcom záseku držia suverénnu fazónu aj na novinke „Glory for Salvation“, ktorá síce ponúkne presne to, čo fanúšikovania od svojich hrdinov v power metalovom zbroji očakávajú, ale ani o chlp viac.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla