FINNTROLL V BRATISLAVE: VÝBORNÁ NÁLADA NA PÓDIU AJ POD NÍM

Stred pracovného týždňa, 24. september, a v bratislavskom Majesticu sa opäť stretla metlač dychtiaca po dobrom koncerte. Tento krát však vo veľmi slabom počte, aj keď hviezdou večera bola známi fínski folk metalisti FINNTROLL, ktorí si ako predskokanov doviedli krajanov PROFANE OMEN a Dánov HATESPHERE.
Do Majesticu som dorazila počas koncertu prvej kapely PROFANE OMEN. Ich koncert sledovala pod pódiom iba hŕstka ľudí. Kapele to však nevadilo a predvádzala energický výkon. PROFANE OMEN nie sú žiadni nováčikova, fungujú od roku 2000 a na svojom konte majú už 4 albumy. Mňa však tento večer neohúrili, avšak beriem do úvahy, že hrali pred prázdnou sálou. Kvalitu vokálu to však určite neovplyvnilo a tá bola miestami naozaj kolísavá. Spevák Jules Näveri síce robil naozaj dobrú šou, bol komunikatívny, ale jeho growl bol slabší ako býva zvykom a rovnako krátke pasáže clean vokálu neboli práve najčistejšie. Kapele však nemožno uprieť silný drive a energiu a taktiež aj kompozične celkom zaujímavé skladby.



Ďalšou predkapelou boli Dáni HATESPHERE, ktorí mali rovnako slabú divácku podporu. Osobne ma nezaujala ani ich hudba, ani šou, ale tých, čo stáli v prvom rade, tak evidentne bavili. Pozrela som si pár skladieb a keďže ma nechytili za srdce, šla som sa pripraviť na hlavný ťahák onoho večera.

Krátko pred začiatkom vystúpenia headlinerov, sa na naše potešenie začala sála troška viac zapĺňať, to znamená iba jediné, veľa ľudí prišlo len na hlavnú kapelu, ale aj tak to bol jeden z koncertov s veľmi slabou účasťou. FINNTROLL toto turné prezentovali ako 10.výročie k vydaniu svojho najúspešnejšieho albumu „Natfӧdd“. A práve skladbám zo tohto v poradí ich tretieho albumu patrila prvá polovica koncertu. Vlastne v nej odohrali celý tento album z roku 2004. Ako prvú dali skladbu „Vindfärd / Människopesten“ / (ako v podstate aj štúdiový album začína), ale samozrejme najväčšiu odozvu mala najväčšia hitovka tejto kapely „Trollhammaren“, ktorá odznela na počudovanie hneď v úvode. Počas nej to v publiku začalo doslova vrieť a aj keď bol počet divákov skromný, na atmosfére to nebolo poznať. Bolo všetko, headbang, tance, pogo aj moshpit, ale hlavne spoločná eufória, ktorú kapela dokázala v divákoch vyvolať. V rámci vizuálneho doplnku, prijali členovia kapely za svoje veľké špicaté trolsko-elfské uši.



V druhej polovici koncertu nám FINNTROLL namixovali pestrý výber najväčších hitov zo všetkých albumov, prevažne však z novších ako je „Natfӧdd“. Avšak odznela aj starina „Svartberg“, z albumu „Midnattens Widunder“. Samozrejme nemohli chýbať ani aktuálne hity, ktoré ľudia aj často vyvolávali a to „Blodsvept“ a „Häxbrygd“. Kapela nezabudla na povinné jazdy ako odchod z pódia a vytlieskanie pre návrat a keďže to po prvý krát malo úspech, tak si to rovno zopakovali aj druhýkrát. Osobne tieto hry nemám rada, ale tento večer mi to ani tak nevadilo. Tiež som bola rada, že sa vrátili aj po druhýkrát a ešte odohrali aj ďalší a dosť dlhý prídavok.

Žiaľ, ľudí prišlo veruže naozaj málo a začínam sa za slovenských fanúšikov miestami hanbiť, že dokážu odignorovať aj známejšie kapely. Našťastie to na kvalite večera neubralo. Nálada bola výborná na pódiu aj pod ním. Vokalista Mathias „Vreth“ Lillmans je jednoznačne silná a charizmatická osobnosť, ktorá si dokáže získať pozornosť a rozprúdiť kotol. Samozrejme zvyšok kapely v ničom nezaostával, bicie duneli, gitary kvičali a klávesy dotvárali atmosféru presne tak, ako to má byť. Jednoznačne sme šli domov s pocitom ďalšieho silného metalového zážitku.

PLUSY:
Skvelá atmosféra, dlhý, takmer 2-hodinový set FINNTROLL, výborná organizácia
MÍNUSY:
Málo divákov

Autor a foto (ilustračné): Anula