Brutally Deceased – Black Infernal Vortex

„Black Infernal Vortex“ je názov druhého štúdiového počinu českých čertov BRUTALLY DECEASED. Pre nezainteresovaných je určité dobré ujasniť, že nejde o žiadnych začiatočníkov. Kapela zložená prevažne zo skúsených hudobníkov (pre príklad: Buráka (basa) možno vidieť v českých goregrindových JIG – AI  a DEOAG, Michal (spev) a Tomáš (gitara) sú zase členmi death metalových HEAVING EARTH),  má okrem dvoch albumov a jednom splitku za sebou účasť na veľkých fesťákoch (Brutal Assault, Obscene Extreme…), supportovanie Vikingom AMON AMARTH, alebo turné s otcami grindcoru NAPALM DEATH.
Tak ako na predošlých štúdiových počinoch, aj tento krát chalani ostali verní „svojmu“ a vzdali hold švédskemu old school death metalu. Polemík ohľadom originálnosti a inovatívnosti hudby BRUTALLY DECEASED bolo popísaných naozaj dosť a osobne si myslím, že nemá zmysel sa k ním znova vracať. V skratke ale platí, že v tvorbe BRUTALLY DECEASED sa nedočkáme veľa progresívnych, experimentálnych a moderných prvkov. Dôležitejší je ale fakt, že to, čo chalani robia, robia sakra dobre a túto hudbu majú skrátka v krvi.



Napriek jednoduchej „škatulkovateľnosti“ tejto bandy  treba dodať, že sa s jednotlivými skladbami naozaj slušne vyhrali, čoho dôkazom je, že album je bohatý na gitarové vyhrávky, často aj na rytmickú členitosť a je sprevádzaný  hutným vokálom položeným viac – menej v jednej nízkej polohe. Za zmienku určite stojí fakt, že v istých momentoch nahrávky možno zacítiť tiež vplyvy thrashu alebo grindcoru (najmä v  „Regurgitation of Blood, Devoured Flesh and Gastric Juices“), ktoré spolu s klepačkami tento počin robia zaujímavejším.

Prvé dve skladby „Divinity and Deacay“ a „Devils Tarn“ sú hrané prevažne v rovnakom tempe, uvoľnenie a spomalenie prichádza až v „Day of Darkness“. Rytmicky rafinovanou skladbou je „Black Hammer of Satan“, ktorá (minimálne na prvé počúvanie) dosť zamotá hlavu. Na škodu veci občas je, že v niektorých momentoch (ako to je v spomínanej „Regurgitation of Blood, Devoured Flesh and Gastric Juices“) skladba po pomalom nástupe padne do klasického rýchleho tempa, pre BRUTALLY DECEASED typického. Favoritom celej placky je pre mňa osobne „Bellow the Adversary“, najmä vďaka brilatným, mrazivo znejúcich vyhrávkam a spolupráce oboch gitaristov. „Prelude to Deathwish“ je akýmsi introm ku poslednej, pekelne rýchlo nabúchanej skladbe „Deathwish“, ktorá tento album uzatvára.

Napriek faktu, že osobne skôr preferujem kapely modelujúce death metal do progresívnejších podôb, majú BRUTALLY DECEASED u mňa rešpekt za to, ako dokázali túto umierajúcu odnož extrémnej muziky na „Black Infernal Vortex“ poňať. Chalanom na ich ceste „proti prúdu“ držím palce a old schoolovým fanúšikom tento album rozhodne odporúčam.

Žáner: old schol death metal
Krajina pôvodu: Česká republika
Vydavateľstvo: Doomentia Records
Dátum vydania: 21.3.2014
Web: www.facebook.com/brutallydeceased
Zostava:
Michal „Žlababa“ – vokály
Vít „Burák“ Bureš – basgitara
Tomáš Halama – gitara
Štembus – gitara
Štefy – bicie
Diskografia:
Dead Lovers Guide – 2010
Black Infernal Vortex – 2014
Tracklist:
Divinity and Decay (4:16)   
Devils Tarn (3:34)     
Day of Darkness (3:36)   
Black Hammer of Satan (4:28)   
Serve the Labyrinthine Tombs (2:45)   
Regurgitation of Blood, Devoured Flesh and Gastric Juices (4:16)   
Below the Adversary (3:26)
Prelude to Deathwish (1:30)
Deathwish (3:01)
Definitíva:
Česká partia prevažne ostrieľaných hudobníkov BRUTALLY DECEASED prejavila svoju záľubu v old school death metale švédskeho razenia aj na svojom druhom albume „Black Infernal Vortex“. Chrochtať blahom budú najmä vyznávači tohto žánru.     

Autor: Čviro

Hodnotenie autora: 8 / 10


1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla