Novinka NIGHTWISH by mala byť záverečnou časťou trilógie. MESHUGGAH a John Petrucci s novými klipmi

Tuomas Holopainen prezradil podrobnosti o chystanom albume NIGHTWISH. by mala byť treťou časťou trilógie. EPICA vydá novú nahrávku. MESHUGGAH a John Petrucci s novými videoklipmi. Skupina TRISTANIA končí. STERCORE v štúdiu. SOLIPSISM s druhým gitaristom.

NIGHTWISH

Nový album NIGHTWISH by mal byť záverečnou časťou trilógie. „Mám pocit, že to bude tretia časť trilógie, ktorá začala s Endless Forms Most Beautiful (2015), pokračovala Human. :II: Nature. (2020) a skončí sa týmto pripravovaným albumom,“ povedal hlavný skladateľ Tuomas Holopainen v rozhovore pre videokanál Rauta. Ďalšia nahrávka NIGHTWISH bude pokrývať predtým neprebádanú pôdu, pričom bude pokračovať vo viac filmovom štýle, ktorý charakterizoval niektoré z nedávnych snáh skupiny. „Vždy je niečo nové. Pre moje vlastné duševné zdravie je pri písaní hudby dôležité, že treba hľadať nové územia a snažiť sa neopakovať sa. A je to určite počuť na pripravovanom albume,“ dodal 45-ročný klávesák. Na otázku, či bude novinka opäť prieskumom evolučnej vedy, ako to bolo v prípade predchádzajúcich dvoch vydaní, Tuomas odpovedal: „Áno a nie. Plaví sa na rovnakých vodách, ale sú tam aj nejaké nové prekvapenia.“ Ďalej prezradil, že fanúšikovia si budú musieť chvíľu počkať, kým budú počuť novú hudbu. „Budúci rok vstúpime do štúdia a album vyjde možno začiatkom roku 2024,“ dodal na záver.

Kapela EPICA oznámila, že 11. novembra jej prostredníctvom vydavateľstva Atomic Fire Records vyjde nové EP „The Alchemy Project“. Holandská formácia predstavuje s novou nahrávkou ďalší vrchol v roku 20. výročia existencie. Sedem výnimočných nových skladieb s rôznymi hosťami ako FLESHGOD APOCALYPSE, Niilo Sevänen (INSOMNIUM) Björn „Speed“ Strid (SOILWORK), Tommy Karevik (KAMELOT), Phil Lanzon (URIAH HEEP) Roel Van Helden (POWERWOLF), Myrkur a ďaľší. Prvú ochutnávku v podobe skladby „The Final Lullaby“ s hosťujúcim Jørgenom Munkebym (SHINING) nájdete nižšie.

Švédi MESGUGGAH natočili nový videoklip ku skladbe „I am That Thirst“ z aktuálnej dosky „Immutable“.

John Petrucci (DREAM THEATER) zverejnil animovaný videoklip ku piesni „Temple of Circadia“ pochádzajúcej z aktuálnej sólovky „Terminal Velocity“.

Nórska gothic metalová formácia TRISTANIA oznámila koniec činnosti. „Po 26 rokoch na medzinárodnej metalovej scéne sme tento týždeň prijali ťažké rozhodnutie, ukončiť kariéru. To znamená, že budúce plány, vrátane decembrového turné po Južnej Amerike bolo zrušené. V priebehu niekoľkých skutočne náročných rokov, sme sa rovnako, ako zvyšok sveta, tešili, že sa konečne posunieme vpred. Minulý týždeň prišla správa o vážnej zdravotnej situácii v najbližšej rodine v rámci kapely, ktorá znemožní realizovať krátkodobé aj dlhodobé plány. TRISTANIA je kapela, ktorá nikdy nerobila kompromisy v našom umení a nikdy nebolo pre nás možnosťou predstaviť fanúšikom niečo, čo nie je 100-percentné. Načasovanie nemohlo byť horšie a je to obzvlášť smutné. Vždy sme mali k našim latinskoamerickým fanúšikom špeciálny vzťah. Úprimne sa ospravedlňujeme všetkým, ktorých sa naše rozhodnutie dotkne. Chceli by sme sa poďakovať všetkým, s ktorými sme spolupracovali za takmer tri desaťročia písania hudby, nahrávania, vydávania a koncertovania, no predovšetkým by sme sa chceli srdečne poďakovať Continental Concerts, ktorí pri nás stáli v dobrom aj v zlom významnú časť kariéry. V neposlednom rade by sme sa chceli poďakovať našim verným fanúšikom po celom svete za úžasné zážitky z minulých rokov. Bez vás by sme nemali inšpiráciu toľko rokov pokračovať. Bolo to 26 rokov plných udalostí. Teraz si všetci vážme spomienky,“ píše sa v oficiálnom vyhlásení skupiny.

Domáci deathcoristi STERCORE začali pracovať na novom materiáli. „Tento víkend sme navštívili nášho producenta Istvána Simona v štúdiu No Silence, kde sme začali pracovať na dvoch singloch, ktoré budú veľmi pekelné a čoskoro vám ich doručíme aj s novými klipmi. Po tejto korona a našej pol ročnej pauze znovu pokračujeme a usilovne pracujeme! Je sa určite načo tešiť,“ informovala kapela na sociálnych sieťach.

Banskobystrická black metalová kapela SOLIPSISM ohlásila, že do svojich radov prijala druhého gitaristu Mateja Húšťavu, známeho zo skupiny ABSTRACT. Húšťava bude v kapele zatiaľ pôsobiť ako live gitarista. „Sme veľmi radi a vďační, že môžeme medzi nami privítať šikovného Maťa, ktorého je možné poznať z kapely ABSTRACT, na post druhého gitaristu, a ktorý nám je ochotný pomáhať v našich časoch núdze. Začína sa schyľovať k tomu, že by SOLIPSISM mohlo mať kompletný stabilný line-up s dvoma gitaristami, ktorí sa môžu alternovať podľa potrieb a ich vlastnej dostupnosti. Je to luxus, aký sme doteraz nemali,“ napísala skupina na svojom oficiálnom facebooku.