Floor Jansen má rakovinu prsníka, čaká ju operácia. Vyzýva na pravidelné prehliadky

Speváčku skupiny NIGHTWISH čaká dôležitá operácia už zajtra.

Floor Jansen v Bratislave. Foto: Alena Červeňanská

Holandská hudobníčka Floor Jansen oznámila prostredníctvom sociálnych sietí šokujúcu správu. Speváčka skupiny NIGHTWISH, ktorej hlas môžeme počuť napríklad aj z nového albumu AVANTASIA alebo STAR ONE, má rakovinu prsníka.

„Život prichádza vo vlnách, so vzostupmi i pádmi. Užívala som si jazdu vo výšinách, dosiahla som veľa vrcholov, podelila som sa o ne s vami cez sociálne siete z množstva koncertov po celom svete počas mnohých rokov mojej kariéry. Teraz ma však zasiahla nová vlna, nie dobrá. Mám rakovinu prsníka. Bola mi diagnostikovaná približne pred dvoma týždňami, zajtra ma čaká operácia, pri ktorej mi majú nádor odstrániť,“ šokovala sympatický 41-ročná speváčka svojich fanúšikov.

„Moja prognóza je veľmi dobrá! Zdá sa, že ide o neagresívnu rakovinu, ktorá sa akoby nerozšírila. Prsník si nechám. Dúfam, že po tejto operácii budem bez rakoviny, plus po tejto operácii absolvujem 3-mesačnú lokálnu radiačnú liečbu. Viac budeme vedieť po operácii, aby sme vedeli, či táto pozitívna prognóza platí,“ doplnila.

Floor Jansen vyzýva aj na nesmierne dôležitú prevenciu. „Slovo rakovina je šokujúce. Všetko, čo ste považovali v živote za dôležité pred touto diagnózou, sa radikálne zmení v priebehu niekoľkých minút. Teraz chcem byť opäť zdravá. Chcem vidieť, ako moja dcéra vyrastie v ženu. Chcem ŽIŤ! A najdesivejšie na tejto diagnóze je, že som si myslela, že som zdravá. Rakovinu som necítila, nevedela som, že tam je, kým som ako žena po štyridsiatke nešla na štandardnú mamografickú prehliadku. Keby som tam nešla, môj nádor by ostal neodhalený. O rok to mohlo byť oveľa väčšie. Mamograf zachraňuje život! Je to nepríjemné a možno si myslíte, že aj tak v prsiach mať nič nebudete, ale CHOĎTE! A pre mužov, ktorí to čítajú – pripomeňte svojej žene, priateľke, matke, sestre, aby sa išli dať skontrolovať. Ak by som vás mohla inšpirovať, aby ste sa o seba dobre starali, potom z tejto mojej diagnózy vzíde niečo dobré.“

Floor Jansen prajeme veľa síl a držíme jej palce, aby operácia a následná liečba dopadli dobre. Pozitívnou správu je, že táto sympaťáčka sa nevzdáva a myslí na budúcnosť. „Ak všetko pôjde podľa plánu, budem včas pripravená na európske turné s NIGHTWISH, ktoré začne 20. novembra. A som optimistka, pretože moja prognóza je dobrá. Sľubujem, že sa o seba dobre postarám. Na chvíľu budem mimo sociálnych sietí, aby som sa mohla sústrediť na seba,“ zakončila Jansen.