Sanctuary – The Year the Sun Died

Dámy a najmä páni, máme tu hlavného ašpiranta na jedno z najväčších prekvapení tohto kalendárneho roka! Niekdajšia US power metalová nádej SANCTUARY je späť po neuveriteľných 18. rokoch hybernácie, a to dokonca s albumom, ktorý vyrazí dych mnohým nepripraveným fanúšikom tvrdého kovu. A že vám toto meno akosi nič nehovorí? Žiaden problém – do problematiky vás poľahky zasvätím, takže sa pohodlne usaďte do kresiel, prípadne trochu odpite z obľúbeného nápoja a môžeme ísť na vec.
Warrel Dane, Jim Sheppard, Seattle… Predsa už len prihorieva? Potom na to ideme správnou cestou. Obidvaja menovaní hudobníci z dnes už polomŕtvych NEVERMORE sa totiž vydali prešliapavať prvé metalové chodníčky práve spolu so SANCTUARY. Tí sa ale po dvoch štúdiových nahrávkach pretransformovali do spomínanej prog/thrash metalovej legendy, s ktorou vydali sedem dlhohrajúcich albumov a dosiahli veľkého uznania po celom svete, no najmä na starom kontinente. Rok 2011 je však šokom pre všetkých dlhoročných fanúšikov, keďže v NEVERMORE zaúradovala tzv. „ponorka“ a každý akosi zdúchol iným smerom. Obrovská a veľmi citeľná strata pre hudobný svet, lenže ako hovorí známe pravidlo – na to aby sme mohli niečo tvoriť, je potreba najprv ničiť. Svoju druhú šancu teda opäť dostávajú SANCTUARY. Účty síce musíme platiť všetci, no aktuálna novinka „The Year the Sun Died“ jasne dokazuje, že nejde iba o vykalkulovaný návrat na scénu a silné znásilňovanie zavedeného mena.



Spomínanú dvojicu na novom kotúči dopĺňajú starí známi z obdobia pomyselnej labutej piesne „Into the Mirror Black“ (1989), a to gitarista Larry Rutledge a bicmen Dave Budbill. Novým mužom na palube lode SANCTUARY je teda iba istý Brad Hull z FORCED ENTRY. Aj s jeho pomocou znie kapela veľmi kompaktne a ako dobre namazaný stroj, na ktorom vôbec nebadať známky dlhodobej nečinnosti. Ba skôr naopak. Obrovské dlhoročné skúsenosti týchto chalanov je cítiť priam v každej z jedenástich skladieb obsiahnutých na „The Year the Sun Died“. Zbytočné exhibície, či neuvážené upaľovanie vpred tu jednoducho nemajú miesto. Dôraz sa naopak kladie na členitosť piesní, ich náladu, farebnosť a hlavne atmosféru. Hutné gitarové riffy, časté rytmické zvraty a groove pasáže alá NEVERMORE by ste tu hľadali síce márne, ale ten špecifický opar sa tú vznáša i naďalej. Za to môže najmä vždy vynikajúci prejav frontmana Warrela Danea. Dôležité si je ale uvedomiť, že toto sú SANCTUARY a tí, mali vždy bližšie k typickému US power metalu a zoskupeniam typu METAL CHURCH.

Už pesimisticky ladený obal dáva jasne najavo, že tu dnes úsmev na perách dostáva červenú. V rovnakom smere sa nesie aj textová stránka zaoberajúca sa výhradne jedinou myšlienkou, a to neodvratným koncom sveta a pohasnutím večného plamienka života – slnka. S týmto konceptom musí plne korešpondovať aj hudobná náplň, ktorá je pomerne rôznorodá (v rámci žánru!), ale hlavne vynikajúca! Nešetrí sa ostrými metalovými nábojmi (obe úvodné nárezy, „Question Existence Fading“ „klipovka „Frozen“ či „World Is Wired“), ale veľké zastúpenie majú aj o niečo komornejšie a pozvoľne plynúce veci „Exitium (Anthem of the Living)“, „One Final Day (Sworn To Believe)“, „I Am Low“ a „Dying Age“. Asi najreprezentatívnejší kus tvorí práve záverečná zaťažkávajúca morda „The Year the Sun Died“, ktorá v sebe spája všetky spomínané atribúty súčasných SANCTUARY a dáva dokonalú bodku za týmto výnimočným počinom.

A aby som predsa nezabudol, takto sa dámy a páni dnes robí fantastický metalový zvuk bez nechutnej straty dynamiky. Hotový balzam pre uši, ktoré konečne zbytočne netrpia.

Žáner: progressive US power metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Century Media
Dátum vydania: 6.10.2014
Web: www.sanctuary.com
 
Zostava:
Warrel Dane – spev
Brad Hull – gitara
Lenny Rutledge – gitara
Jim Sheppard – basgitara
Dave Budbill – bicie
Diskografia:
Refuge Denied – 1987
Into the Mirror Black – 1989
The Year the Sun Died – 2014
Tracklist:
Arise and Purify (4:13)
Let the Serpent Follow Me (4:48)
Exitium (Anthem of the Living) (4:52)
Question Existence Fading (4:20)
I Am Low (5:15)
Frozen (5:46)
One Final Day (Sworn To Believe) (3:30)
The World Is Wired (5:08)
The Dying Age (4:52)
Ad Vitam Aeternam (1:30)
The Year the Sun Died (5:33)
Definitíva:
NEVERMORE sú mŕtvi, nech žijú SANCTUARY!
Zmŕtvychvstanie po dlhých rokoch
 a albumový návrat ako hrom.
Novinka „The Year the Sun Died“ víťazí
 na všetkých frontoch, od skvelej produkcie,
cez krásny artwork až po famóznu hudobnú náplň. Tlieskam!

Autor: Demonick

Hodnotenie autora: 9 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla