Rumuni DORDEDUH mieria do Bratislavy, sprevádzať ich budú dve české stálice

Rumunská kapela príde do Bratislavy predstaviť svoj stále aktuálny album „Har“.

DORDEDUH (Rom)
ADOR DORATH (Cze)
POSTCARDS FROM ARKHAM (Cze)

Nedeľa 14.5.2023, Bratislava – Randal
Štart: 19:00 hod, vstupné. 15 € (predpredaj) / 17 € (na mieste)

Banner ku koncertu

Kapela DORDEDUH sa po rokoch vracia na Slovensko predstaviť ich aktuálny album „Har“, ktorý je míľnikom nielen rumunského metalu. DORDEDUH urobili obrovský umelecký skok a ich najnovší počin sľubuje uznanie, ako jeden z najlepších a najosobitejších albumov roka, ak nie desaťročia.

Ak sa pokúšame pochopiť význam mena kapely, hrubým prekladom sa dostávame k „dor“ túžiaci/chýbajúci „de“ po „duh“ duchu/duši/vnútornom ja/kvintesencii. Jednota duše a ducha je viac než len dlho zabudnutým konceptom. Kapela, ktorú v roku 2009 po rozpade NEGURA BUNGET založili jej hlavní členovia Hupogrammos a Sol Faur, sa podarilo upútať široký záujem a pozornosť. Absolvovali turné po celej Európe (vrátane festivalov ako Hellfest, Wacken, Brutal Assault, Metalcamp, Gothic Teffen, Ragnarok, Prophecy Fest a mnoho ďalších). Ich debutový album „Dar de Duh“ získal chválu a uznanie metalovej komunity po celom svete a ich posledný album “Har” je jeho hodným nasledovníkom.

„Har vzišiel z konceptu tvorby hudby, ktorá by povzbudila poslucháča, aby sa spojil s nesmrteľným jadrom. Hlboko v našom vedomí je pochované kozmické dedičstvo a čaká na to, kým sa dostane na povrch. Všetci sme na ceste k tejto vnútornej podstate. Od počiatku je v nás zapuzdrená osobná a kolektívna história. Názov albumu, HAR, by sa dal preložiť ako milosť, talent alebo ako nadanie, ale znamená skôr niečo ako byť „božský“ obdarovaný. Byť „cHARizmatický“ znamená byť naplnený milosťou, „har“. Toto je jediné, čo človeka spája s transcendenciou.“

Spoločne s rumunskou skupinou sa fanúšikom v Bratislave predstavia aj české stálice ADOR DORATH a POSTCARDS FROM ARKHAM.

FB Event

Tlačová správa