TUBLATANKA je v skvelej forme: Viac než dvojhodinový program, 20 overených peciek a spievajúci fanúšikovia

Aj v Bardejove oslávila legendárna slovenská kapela TUBLATANKA 40 rokov na scéne.

TUBLATANKA v Bardejove. Foto: Ladislav Rusnák

BARDEJOV. Tak nám tá TUBLATANKA oslavuje krásne okrúhle 40. narodeniny. Jeden z našich posledných aktívnych rockových pokladov sa preto pri príležitosti tohto obdivuhodného výročia rozhodol usporiadať šnúru koncertov s názvom „Dobrí priatelia – 40 rockov tour“, čo kapelu postupne zavialo aj na ďaleký východ, konkrétne do Košíc, Prešova a Bardejova.

Piatkový termín, obhliadka historického centra, sledovanie popoludňajšieho súboja hokejistov na práve prebiehajúcich MS v Rige, večerné vystúpenie TUBLATANKY – to skutočne znie ako zaujímavý program, takže bez dlhšieho rozhodovania padla okamžite voľba na malé tridsaťtisícové mestečko na severovýchode republiky.

Že to s diváckou účasťou v tejto nie tak celkom tradičnej koncertnej bašte nebude vôbec zlé napovedal už len letmý pohľad na úctyhodné množstvo postavajúcich rockerov a rockeriek všetkých vekových kategórií (dominovali samozrejme tie o niečo staršie ročníky) pred miestnou športovou halou. Kontrola vstupeniek i následne vpúšťanie do útrob tohto nedávno zrekonštruovaného stánku išlo hladko. Prekvapila totálna absencia, čoby len jedného pultu s občerstvením, zato v tom s logom bratislavského tria ste si mohli zakúpiť všeličo od tričiek, hudobných nosičov či iných suvenírov.

TUBLATANKA v Bardejove. Foto: Ladislav Rusnák

Nebo je modré, voda je mokrá, politici vždy klamú a TUBLATANKA nevie odohrať zlý koncert. Bez akejkoľvek predkapely, za to presne na čas, s vyše dvojhodinovým programom a rovnou dvadsiatkou rokmi overených peciek, ktoré spievalo 1500 – 2000 prítomných fanúšikov. To všetko okorenené podareným zvukom a maximálnou energiou, akú môžu kapele závidieť aj omnoho mladšie hudobné spolky.

V tradičnom zložení Ďurinda/Topor/Schlosser sa začína o 19. hodine, a ako ináč, než rovno tým najstarším z celého repertoáru – „Šlabikár“. Výlet do preďalekej histórie pokračuje spolu s „Dajte mi na to liek“ a „Kúpim si kilo lásky“. Kapela je evidentne vo forme, čo potvrdzuje najmä frontman Maťo Ďurinda. Aj po šesťdesiatke je ho plné pódium, nešetrí úsmevmi, vtipnými príhovormi, no hlavne tým najpodstatnejším – hráčskou šikovnosťou a naozaj perfektným hlasovým rozpoložením.

Hneď po úvodnom trojbloku tu máme doslova historickú prehliadku legendárnych hitoviek („Ja sa vrátim“, „Dnes“, „Matka“), ktoré občas pretne ukážka z podareného nového cd „Uprostred chaosu“ („Dobrí priatelia“ zafungovala spoľahlivo, tvrdá „Na životoch všetkých záleží“ už o čosi menej), či perfektne prevedený akustický blok, kde vyčnieva mrazivá „Dotyk rúžom na pohár“ a srdcervúca spomienka na tragicky zosnulého Doda Dubána pomocou „Bez tvojej lásky“. Možno by trojica mohla v budúcnosti dokonca zvážiť aj štúdiový akustický album, TUBLATANKE to totiž aj v tejto polohe náramne funguje!

Juraj Topor, Martin Ďurinda a Peter Schlosser a ich lúčenie s fanúšikmi. Foto: Ladislav Rusnák

Samozrejme nemohlo chýbať povinné intermezzo s dnes tak trochu prežitým sólom celej, tradične spoľahlivej rytmickej sekcie. To sa pomaly, ale isto nezastaviteľne rútime do grandiózneho finále. Čo iného by ho malo obstarať než titulné heavy metalové paľby z dvoch najlepších albumov ich kariéry?

Zdá sa, že práve to je definitívne zbohom, lenže rozčertené a skutočne dobre naladené publikum ešte akosi odmieta odprevadiť slávnu trojicu do svojich šatní. S absolútne prvou klipovkou „ O nás“ si teda s chalanmi užijeme ešte jedenkrát, no to je už naozaj posledná bodka za vydareným večerom v Bardejove.

PLUSY:
plná športová hala, výborný zvuk, dĺžka vystúpenia, bohatý stánok s merch

MÍNUSY:
absencia stánku s občerstvením