RAVENCLAW a SYMFOBIA v Košiciach: O perfektnú atmosféru sa zaslúžili obe kapely i fanúšikovia

Vlani vznikla myšlienka na usporiadanie prvého ročníka Cassovians Metalliance Fest. Uplynulý piatok sa konal v košickom Collosseu už druhý ročník. Spolu s domácimi RAVENCLAW a ELDERS sa predstavili fanúšikom čoraz populárnejší Nitrania SYMFOBIA.

Usporiadateľom Cassovians Metalliance Fest je košická formácia RAVENCLAW. Dátum vybrali priam ideálne, piatkový večer sľuboval zaujímavú možnú vyššiu návštevnosť (napokon sa tak nestalo) a spojenie kapiel RAVENCLAW a SYMFOBIA, bolo tiež veľmi dobrým ťahom.

cassovians2016-elders-4

Klávesák Gabriel Šipoš, hral aj s ELDERS

Úvod večera pripadol na 18. hodinu, čo je veruže dosť skoro. Ako prví sa na pódiu predstavili domáci hard rockoví ELDERS. Zostavu tejto kapely tvoria ostrieľaní hudobníci, ktorých dopĺňa klávesák Gabi z RAVENCLAW a mladá speváčka.


Žiaľ, do klubu sme dorazili iba na záver ich vystúpenia. Zaujala speváčka a jej zaujímavá farba hlasu, klávesy dodali hard rockovým skladbám prevažne v strednom tempe dávku psychedélie a je jasné, kde sa ostrieľaní borci inšpirovali. Bol to však príjemný koncertný rozbeh večera.

cassovians2016-symfobia-8

Erika Strečková a Petra Hasarová to opäť poriadne roztočili

Na pódiu sa pomaly začali chystať hudobníci spod Zobora, ktorí ale prišli v mierne oklieštenej zostave, keďže klávesák Feri dovolenkoval pri mori. Jeho časti kapela púšťala zo samplov. SYMFOBIA štartuje svoje koncerty klipovkou „Dragon“ a nebolo tomu inak ani v Košiciach.

cassovians2016-symfobia-9

Nitrania odohrali už tradične výborný koncert

Od úvodných tónov bolo vidieť, že fanúšikovia v Košiciach už túto skupinu dobre poznajú, veď naposledy sa predstavili v metropole Východu v júni pred megahviezdami NIGHTWISH. Je pravda, že pod pódiom nebolo veľa ľudí, ale tí sa bavili na každú pieseň, refrény si spievali so sympatickými speváčkami, skandovali ako o život…, a vtedy je aj hudobníkom úplne jedno, koľko fanúšikov sa na nich pozerá, pretože Košičania vytvorili ozaj vynikajúcu atmosféru.

cassovians2016-symfobia-10

SYMFOBIA

Členovia SYMFOBIE im to oplatili vynikajúcim koncertom. Jednoducho fungovala povestná chémia medzi kapelou a fanúšikmi, navzájom si odovzdávali energiu, čo potvrdil samotný záver, keď si ľudia pýtali ďalšie piesne.

Skupine svedčia väčšie pódiá, tak boli najmä dievčatá mierne limitované pohybom (odnieslo si to pár Erikiných vlasov, ktoré sa zaplietli do Piťukovej gitary), ale všetko to vynahradili najmä kvalitným spevom. Erika navyše pridávala medzi piesňami úprimné slová a Petra úprimné ďakovačky a hecovačky. Aj keď treba dodať, že publikum hecovať ani nebolo treba, pretože sa chytalo na ich symfonický metal aj samé. SYMFOBIA funguje ako dobre namazaný stroj, svoju dávku do toho pridali všetci. Obaja Piťukovci, Milan, aj bubeník Vandy.


Nitrania sa rozhodli do playlistu zaradiť aj pieseň „The Castle“, ktorú hrali iba druhýkrát naživo, čo ocenili aj fanúšikovia. V klube bolo veruže veľké teplo, ale to neprekážalo nikomu. SYMFOBIU som videl v posledných mesiacoch viackrát a vidieť, že sa právom stáva jednou z popredných slovenských skupín. K úplnému vrcholu koncertu opäť patrila pieseň „Sun“, ktorej ozdobou je spevácky výkon oboch vokalistiek.

cassovians2016-ravenclaw-3

RAVENCLAW

Po hodinke, ktorá patrila hudobníkom spod Zoboru, už bolo všetko pripravené pre RAVENCLAW. Kvinteto muzikantov zmenilo oproti festivalovým vystúpeniam poradie piesní, čo beriem ako veľké plus a tak už v úvode sme sa mohli dočkať pecky „Power Slaves“.

Ak som písal o výborných fanúšikoch pri predošlej skupine, musím v tom pokračovať aj teraz. RAVENCLAW ich mali pod pódiom viac a tí vytvorili opäť elektrizujúcu atmosféru, ktorú im kapela vracala svojou šou.

cassovians2016-ravenclaw-2

RAVENCLAW

Hralo sa najmä z prvého albumu „Welcome To the Ravenland“, za všetky piesne spomeniem „Into the Night“, „Heaven Storm“ alebo „Eyes of the Damned“. Došlo aj novšie ako „Today“ alebo chystanú klipovku „Think“, ktorá má naživo väčšiu silu a údernosť ako z nahrávky.

Spevák Matej sa pomedzi piesne snažil vtipkovať s ľuďmi a aj s ostatnými členmi kapely. Gitarista Peťo Birčák zaujal výbornými sólami, Basáčka Tonka hrou, ale aj neodmysliteľnými power metalovými pózami, klávesák Gabi odohral v ten večer dva koncerty a všetko to hnal spoza bicích presnou hrou Juraj.

cassovians2016-ravenclaw-1

Gitarista Peter Birčák

RAVENCLAW odohrali 90-minútový set a ľudia pod pódiom nemali stále dosť ani v tom veľkom dusne v klube. Košičania sú na scéne už veruže veľmi dlho a svoje kvality potvrdili (aj keď ich už nemusia) aj týmto výborným koncertom.

Tretí septembrový piatok v Košiciach bol naozaj vydarený, o čo sa pričinili úplne všetci, ktorí sa v Collosseu zišli. Kapely i fanúšikovia. Ako veľké plus beriem spojenie RAVENCLAW a SYMFOBIE na spoločnom koncerte. Ich žánre sú príbuzné a fanúšikovia evidentne majú radi obe kapely a aj keď príde človek iba na jednu z týchto formácií, je veľká pravdepodobnosť, že ho zaujme aj druhá. Možno by bolo zaujímavé do budúcnosti pouvažovať nad nejakým spoločným miniturné…

PLUSY:
Výkony RAVENCLAW a SYMFOBIE, skvelí fanúšikovia, atmosféra

MÍNUSY:
Veľké teplo v klube, menej ľudí (klub sa zaplnil až po koncerte, keď ľudia prišli na drink, čo je dosť smutné)