Valkyrja – Contamination

Pred tromi rokmi vydali títo Švédi debutový materiál The Invocation of Demise. Už ten bol sľubným začiatkom týchto mladých muzikantov. V januári im vyšla novinka Contamination. Už spomínaný debut naznačil ako to bude s kapelou Valkyrja vyzerať. Svoj nekompromisný black metal na druhom albume ešte vylepšili a skvalitnili. O tejto štvorici budeme v budúcnosti ešte počuť, naznačuje to aj Contamination.
Nový album vydalo vydavateľstvo Metal Blade. Na novinku sa zmestilo 10 skladieb. Celé to odštartuje, pri black metale už asi neodmysliteľné intro. Hneď po ňom naznačí toto kvarteto v Oceans To Dust ako bude celé dielo vyzerať. Rýchlosť, atmosféra, zmeny tempa. Všetko samozrejme v blackmetalovom hábite. Album pokračuje rýchlo a ohúri vás aj najdlhšia skladba na albume Catharsis (Contaminate the Earth). Tá je oproti predošlej trošku technickejšia, počuť v nej výraznú melodickú gitaru a vokalista A.L. si okrem tradičného blackového škretotu dovolí zájsť svojim hlasom aj do deathových polôh. Tempo je na celom albume naozaj ničiace, rýchle, ale aj výrazne rytmické. Valkyrja vie čo robí a všetky ingrediencie pridáva do blackmetalového tempa tak akurát. Agresiu striedajú technickejšími pasážami, rýchle zasa strednými. Skupina preukázala obrovský nadhľad, variabilitu, zmysel pre melódiu. Tú netlačia nasilu do popredia, ale ako keby iba dotvárala potrebnú atmosféru a znie na pozadí. Veľkým plusom nahrávky je v tomto prípade aj stopáž. Contamination má bez troch minút skoro hodinu. Keď si zoberieme do úvahy, že kapela hrá iba od roku 2004 a toto je jej druhý dlhohrajúci album, tak musíme uznať, že trošku zariskovali. Risk im však vyšiel. Album je vyvážený a kompaktný po všetkých stránkach. Nechcem veľmi vyzdvihovať jednu skladbu, ktorá vyčnieva nad ostatnými, pretože celý album je naozaj vynikajúci. Najsilnejšia je však stredná časť albumu od Solstice In Withdrawal, cez Laments of the Destroyed, Ambience of the Dead až po The Womb of Disease. V tejto časti naozaj ulahodia  každému náročnému blackmetalovému fanúšikovi. Ten sa však nebude stačiť po takomto štvrozáprahu ani nadýchnuť a Valkyrja vás zničí svojim misantropickým blackom aj v ďalších skladbách. 

Chladná atmosféra sa tiahne celou nahrávkou, zbesilosť a misantropia, sa striedajú s podarenými melódiami, potrebnou agresiou a tvrdosťou. Táto nahrávka vás donúti púšťať si tento album zas a znovu. Takýto album dokážu nahrať iba severania. Myslím si, že v hlavnom meste Švédska rastú naozaj vynikajúci muzikanti, ktorí novým materiálom započali kontamináciu tohto sveta. Alebo kontamináciu vašich sluchových orgánov?

Žáner: Black metal
Krajina pôvodu: Švédsko
Vydavateľstvo: Metal Blade, 2010
Web: www.myspace.com/valkyrjaswe
Zostava:
A.L. – vokály
S.W. – gitara
A. Head – gitara
J. Wallgren – bicie
Diskografia:
The Invocation of Demise – 2007
Contamination – 2010
Tracklist:
Advent… (1:37)
Oceans To Dust (5:21)
Catharsis /Contaminate the Earth/ (7:59)
Solstice In Withdrawal (5:21)
Laments of the Destroyed (5:49)
Ambience of the Dead (6:02)
The Womb of Disease (5:57)
Welcoming Worms (3:43)
A Cursed Seed In the World (7:53)
The Adversarial Incentive Within All (7:06)
Definitíva:
Skupinu Valkyrja si dobre zapamätajte.
Ich druhý album Contamination
prináša black metal,
ktorý vyčnieva z radu.
Kompaktný materiál odetý
v modernom zvuku vás
bez kompromisov zničí.
Kontaminácia sveta prebehla úspešne! 

Autor: Stillborn

Hodnotenie autora: 8 / 10


1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla