Rhapsody of Fire – The Frozen Tears of Angels

Po naozaj nepríjemných problémoch sa tejto talianskej pätici podarilo po štyroch rokoch vydať nový album, ktorý nazvali The Frozen Tears of Angels. Ako je všeobecne známe najprv mali problémy so svojím pôvodným názvom Rhapsody. Pred vydaním Triumph or Agony si musli zmeniť názov na Rhapsody of Fire. To však nebolo všetko. Obrovské problémy im začalo robiť aj vydavateľstvo Joeyho DeMaia z Manowaru Magic Circle Music. Od roku 2008 mali súdny proces s týmto vydavateľstvom a až do jeho vyriešenia museli zmraziť všetky svoje aktivity. Po takejto nepriazni osudu by to mnohé kapely asi zabalili. Našťastie pre Rhapsody of Fire dopadol súdny proces k ich spokojnosti a z nepríjemných rán osudu sa otriasli. Ako povzbudenie prišla zmluva od gigantu Nuclear Blast. Pod jeho krídlami vychádza už nový album The Frozen Tears of Angels.  
Veruže, nemali to títo muzikanti jednoduché. Práve kvôli všetkým problémom, ktoré ich postihli majú môj obdiv a rešpekt. Prajem im mnoho úspechov, pretože si to naozaj zaslúžia za vytrvalosť a odhodlanie. Poďme už, ale k albumu samotnému. Produkciu novinky si vzala na starosti už osvedčená dvojica Luca Turilli a Alex Staropoli. The Frozen Tears of Angels odštartuje klasické „rhapsodyovské“ intro, po ktorom to na vás kapela rozbalí tak ako sa patrí. Celej nahrávke dominuje bombastický zvuk, tradične dobrý vokál Fabia Lioneho. Opäť na vás budú čakať gitarovo- klávesové súboje a množstvo sól pánov Turilliho a Staropoliho. Tentokrát sa k tvorčiemu procesu v troch skladbách pridal aj Fabio Lione, inak to opäť bola práca už spomínanej dvojice. Neodmysliteľnou časťou albumov týchto talianov je hovorené slovo herca Christophera Leeho. Tentokrát ho počuť v intre Dark Frozen World, Danza Di Fuoco E Ghiaccio a The Frozen Tears of Angels. Po štvroročnej odmlke cítiť z celého albumu obrovský entuziasmus a chuť do hrania. To beriem ako pozitívum celej nahrávky, ale popravde mi na albume niečo chýba. Novinka ma absolútne ničím neprekvapila. To čo nám páni muzikanti ponúkajú sme už počuli. Všetko odsýpa v zaužívanom tempe a v zaužívaných postupoch. Ku svojim speedovejším časom sa vrátili v Reign of Terror, kde zažijete speedovú jazdu, ale najväčším prekvapením bude Fabiov tvrdý, priam melodic deathový vokál. Jednoznačne Reign of Terror je najlepšia skladba na albume. Kapela nezabudla ani na skladbu spievanú v rodnej taliančine Danza Di Fuoco E Ghiaccio, kde samozrejme nechýba ani stredoveká tanečnosť. Čo nesmie chýbať na albumoch Rhapsody of Fire? No predsa záverečná epická a najdlhšia skladba. Tá nechýba ani na novom albume. Verní fanúšikovia kapely mi môžu oponovať v tom, že Rhapsody majú svoj nezameniteľný štýl a zvuk. S tým síce súhlasím, ale žiaľ sa mi potvrdzuje, že ich nápaditosť sa už pomaly, ale isto stráca. To som pocítil už pri predošlom Triumph or Agony. Po spomínaných problémoch som fakt čakal viac nápadov. Čo vypilovala kapela do dokonalosti je bombastický zvuk, no myslím, že tentokrát sa mohli už viac sústrediť aj na hudbu samotnú. Na limitovanej edícii albumu nájdete ešte dve skladby. Jedna je jasnou prezentáciou umenia Luca Turilliho, pretože Labyrinth of Madness je skladba postavená na jeho virtuozite. Som rád, že sa to našťastie dostalo na album iba ako bonus. Turilli je naozaj vynikajúci gitarista, ale dosť sa prezentuje aj na samotnej nahrávke. Druhým bonusom je orchestrálna verzia Sea of Fate.

Takže zhrniem to. Najlepšia skladba jednoznačne Reign of Terror a za zmienku stojí aj ďalšia z rýchlejších skladieb On the Way To Ainor. Zvyšok albumu je iba lepším priemerom. Navyše The Frozen Tears of Angels nám ponúka od kapely už všetko počuté. Z času načas si rád pustím Symphony of Enchanted Lands alebo Power of the Dragonflame a myslím, že pri týchto albumoch ostanem s kľudným svedomím aj naďalej.

Žáner: symphonic epic power/speed metal
Krajina pôvodu: Taliansko
Vydavateľstvo: Nuclear Blast, 2010
Web: www.rhapsodyoffire.com, www.myspace.com/rhapsodyoffireband
Zostava:
Fabio Lione – vokály
Luca Turilli – gitara
Alex Staropoli – klávesy
Patrice Guers – basgitara
Alex Holzwarth – bicie
Diskografia:
Legendary Tales – 1997
Symphony of Enchanted Lands – 1998
Dawn of Victory – 2000
Power of the Dragonflame – 2002
Symphony of Enchanted Lands II. – The Dark Secret – 2004
Triumph or Agony – 2006
The Frozen Tears of Angels – 2010
Tracklist:
Dark Frozen World (2:13)
Sea of Fate (4:47)
Crystal Moonlight (4:25)
Reign of Terror (6:52)
Danza Di Fuoco E Ghiaccio (6:25)
Raging Starfire (4:56)
Lost In Cold Dreams (5:12)
On the Way To Ainor (6:58)
The Frozen Tears of Angels (11:15)
Bonus – Limited Deluxe Edition:
Labyrinth of Madness (3:58)
Sea of Fate /Orchestral Version/ (3:53)
Definitíva:
Bombastický zvuk, zaužívané melódie, gitarové sóla
 a klávesové prvky. Teda od Rhapsody of Fire
nič výnimočné, skôr by som povedal, že už všetko počuté. Fanúšikov kapely album určite poteší, pre ostatných bude iba ďalším priemerným albumom na metalovej scéne.

Autor: Stillborn

Hodnotenie autora: 6 / 10


1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla