Sick of It All – Based On A True Story

„Keď sme robili Victim In Pain prežívali sme šialené obdobie. Nebolo ľahké to nahrať. Nebolo ľahké vôbec hrať. Všetko sme platili z vlastného vrecka, zmluvu sme získali až potom. Nikto od nahrávky nič nečakal. Kto by tiež niečo čakal od skupiny, ktorá na začiatku osemdesiatych rokov koncertovala pre desať ľudí.“  vyjadril sa svojho času Roger Mirret (Agnostic Front). Nachádzame sa v New Yorku v polovici 80. rokov minulého storočia a našou mekkou je klub CBGB v newyorskej štvrti Queens. Koncertový ošiaľ tunajších Ramones a ich rebélia proti jednoráznemu obrazu rockovej hudby ani spôsoby neustáleho šokovania zo strany londýnskych Sex Pistols už nie sú mainstreamovou líniou undergroundu. Scéna sa musí pohnúť. Rodí sa myšlienka Unity – spojenia. Punkáči, skinheadi a „ostatní“ vytvárajú nový muzikantský obzor. Rýchla rytmická hudba, spev skôr nazývaný krikom či revom striedaný s hovoreným slovom so štipkou metalovej tvrdosti. Vzniká hardcore. Hardcore ako reakcia ľudí, ktorí hľadajú alternatívu voči každodennému newyorskému životu. Nespravodlivosť, skazená spoločnosť, skorumpovaná politika, faloš, pretvárka,…hlavné príčiny ich protestu. Kapely ako Cro-Mags, Warzone, Judge, Agnostic Front, Sick of It All, Minor Threat, Madball plné hnevu a rebélie zanechali hodnotný odkaz nasledovným generáciám. Chalani z Minor Threat vydaním songu „Straight Edge“ dokonca spopularizovali medzi mladými ľuďmi istý nový druh životného štýlu striktne odmietajúci alkohol, fajčenie a drogy, neskôr sa už pridávali javy ako anti-promiskuita či vegánstvo.
Práve na posolstvo Minor Threat naviazalo len o čosi mladšie newyorské zoskupenie Sick of It All. Tí sa síce k SXE nikdy nehlásili, no ich postoj k drogám, alkoholizmu a dokonca odpor k jedeniu mäsa je z textov úplne jasný. Bratia Kollerovci udržiavajú kapelu pri živote už 25 rokov. A veľmi úspešne. 20. apríla 2010 im v CMR vyšiel Based On A True Story ako v poradí už ich 18. album, 4 roky od vydania posledného Death To Tyrants.  Based On A True Story by sme mohli nazvať akýmsi „vinobraním“ Sick Of It All – najlepšie z najlepšieho robené s vášňou. Počas mimoriadne rýchlych 33 minút stihneme okrem hudobného úžasu zaregistrovať kontrast – na albume cítiť, že chalani starnú, no zároveň stále rezonuje vernosť svojej vlastnej tvári. Nie móda, nie póza – vášeň preto a poznanie toho, čo a prečo robia. Na albume síce intro formálne chýba, no neformálne je absolútne nepotrebné. Hneď k prvej piesni Death or Jail /Smrť alebo väzenie/ krátko po vydaní albumu – už koncom apríla – natočili videoklip, čím spustili oficiálne promo albumu. The Divide a Bent Outta Shape nesú „tanečný potenciál“ nového albumu. Mosheri, piteri a všetci im podobní so zanedbateľným pudom sebazáchovy si práve pri nich prídu na svoje. V horkosladkej skladbe A Month Of Sunday Lou spieva o svojich spomienkach na formovanie NYHC scény, nostalgicky vníma čas a konštatuje, že už ani hardcore nie je tým, čím bol. Pre jeden internetový portál sa vyjadril: „Dnes je to ďaleko zložitejšie. Skupiny, ktoré dnes hrdo prehlasujú, že hrajú hardcore, vám za svoje vzory označia Iron Maiden a Panteru. Je to k smiechu a naviac vôbec nevedia, ako zneli napr. Minor Threat“. Vo Waiting For The Day a Lifeline nechýba typické Oi! „ľudové“ pokrikovanie podpódiových más, čo len dotvára atmosféru celého albumu. Z morálneho hľadiska nemožno opomenúť hodnotu piesní Dirty Money a Nobody´s Rules – všetci by sme si mali byť rovní.

Hardcore si určite nepustí človek bažiaci po inštrumentálnom zážitku. Zvuk je rýchly, gitarové riffy originálne, rytmy sa striedajú rýchlo, spev, rev, rap harmonicky vyvážený, v konečnom dôsledku ako všetko so všetkým. Chcela by som vyzdvihnúť nazvučenie pri nahrávaní, je naozaj dokonalé. Človek by musel byť hluchý, aby necítil nespútanú energiu na albume všade prítomnú. Jediný rozdiel od ich predošlej tvorby je cítiť v istej textovej skepse, avšak svoje hudobné korene nezradili. Ako som spomínala – vinobranie – najlepšie z najlepšieho.

Žáner: hardcore – punk
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Century Media Records, 2010
Web: www.sickofitall.com
Zostava:
Lou Koller – spev
Pete Koller – gitara, vokály
Craig Setari – basgitara, vokály
Armand Majidi – bicie
Diskografia:
Sick of It All – 1987
Blood, Sweat and No Tears – 1989
We Stand Alone – 1991
Just Look Around – 1992
Scratch the Surface – 1994
Spreading the Hardcore Reality – 1995
Built to Last – 1997
Potential for a Fall – 1998
Call to Arms – 1999
Yours Truly – 2000
Life on the Ropes – 2003
Outlakes for the Outcasts (B-Seiten) – 2004
Death to Tyrants – 2006
Our Impact Will Be Felt (Tribute-Album) – 2007
Based on a True Story – 2010
Tracklist:
Based on a True Story
The Divide (2:50)
Dominated (2:09)
A Month of Sundays (2:34)
Braveheart (0:45)
Bent Outta Shape (1:53)
Lowest Common Denominator (2:18)
Good Cop (2:28)
Lifeline (2:34)
Watch It Burn (2:34)
Waiting For the Day (2:25)
Long As She´s  Standing (2:34)
Nobody Rules (2:39)
Dirty Money (2:57)   
Definitíva:
Málokto je spokojný so situáciou
 v okolitom svete a svedomie
každého (kto ho ešte má), je s touto
 nespokojnosťou kompromitované
 sebe vlastným spôsobom.
 Skupina okolo Loua si už 25 rokov
 volí verejne otvorený protest,
 kedy doslova (v rámci hardcore prislúchajúcemu štýlu)
do sveta vykrikujú všetko, s čím nesúhlasia.
 Výnimkou nie je ani ich posledný počin Based On A True Story /Založené na pravdivom príbehu/.
Snáď sa nad ich upozorňovaním niektorí aj zamyslia…

Autor: Odin

Hodnotenie autora: 9 / 10


1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla