WATAIN PREDVIEDLI DIVÁKOM PEKELNÚ SHOW

Počas tretej októbrovej soboty mala švédska blacková formácia Watain naplánovanú zastávku svojho Reaping Death Tour v banskobystrickom Tirish Pube. Okrem nej sa slovenskému publiku predstavila aj austrálska black/thrashová legenda Destroyer 666 a francúzska kapela Otargos. V ten večer mali hrať ešte ďalšie kapely, Bielorusi Apocryphal a Slováci Proscribed, no skutočnosť bola iná.
Plagáty avizovali začiatok koncertov na 19. hodinu. No po príchode do Tirish Pubu sa ešte len zvučila hlavná hviezda večera, teda Watain. Už to neveštilo nič dobré, čo sa týkalo hracieho času predkapiel. Nakoniec si diváci v Banskej Bystrici užili len tri vystúpenia. Časový sklz si odniesli Apocryphal a Proscribed. Ako prvá sa teda publiku predstavila kapela Otargos, ktorú som žiaľ nesledoval od začiatku.  Z toho mála čo som mal možnosť vzhliadnuť a vypočuť, ich pekelný black metal rozprúdil hŕstku fanúšikov. Tirish Pub má výhodu v bezprostrednom kontakte medzi kapelou a publikom. Je síce pravdou, že práve kapelám možno nevyhovuje, najmä to predieranie medzi fanúšikmi až k pódiu. No práve fanúšikovia si užijú „rodinnejšiu“ atmosféru.

Po Otargose prišli na rad Destroyer 666, ktorí hneď upútali svojím klasickým „thrasherským“ výzorom. Oblečený v koži a ako doplnok oblečenia, im samozrejme nechýbali špicaté metalové ostne. Kapela funguje 16 rokov a za ten čas vydala 4 dlhohrajúce albumy. Ich tvorbu nepoznám, no ich energickú black/thrashovú show pochoval zvuk. Akoby bol už pripravený na hlavnú hviezdu večera. Ľudom pod pódiom, to však nevadilo a veľmi dobre sa zabavili aj na Destroyer 666. Myslím však, že práve im, by viac svedčal väčší priestor ako je Tirish Pub.

Už pred koncertom samotným sa mi dostalo do uší, že Watain si do menších priestorov Tirish Pubu priviezli kompletnú show. To znamená horiace fakle a ďalšie dymové a horiace efetky. Spočiatku som tomu neveril… Po krátkom nachystaní rekvizít na pódiu, bolo všetko pripravené na hlavnú hviezdu večera, Švédov Watain. Hneď od úvodných tónov mal ich diabolský black metal veľmi dobrý zvuk. Po pár skladbách (okrem horiacich „sviečok“ za gitaristami) však nič nenasvedčovalo tomu, že by sa chystali nejaké efekty s ohňom. Všetko to vypuklo až pri skladbe Reaping Death z aktuálneho albumu Lawless Darkness, kedy Erik Danielsson začal škriekať Fire a vtedy začali horúce pekelné plamene šlahať od podlahy až po strop Tirish Pubu. Vskutku impozantný pohľad v takom malom priestore. Watain však okrem dobrej show a neodmysliteľným warpaintom zaujali najmä prezentáciou a hudbou samotnou. Aj napriek stiesneným podmienkam, ktoré mali na banskobystrickom pódiu predviedli skvelé vystúpenie. Zrak divákov sa poväčšine sústredil na vzrastom nie veľkého speváka Erika Danielssona, ktorý sa ukázal ako frontman na správnom mieste. Divákov hecoval a snažil sa ich udržať stále v kontakte s kapelou. Navyše farebná šošovka v oku mu dodávala potrebný diabolský výraz. Taktiež treba pochváliť aj osvetľovača kapely, ktorý v správnom momente našteloval červené svetlo do Erikovej tváre.Jednoducho bolo vidieť, že do Banskej Bystrice zavítala profesionálna kapela. Ohňové a dymové efetky spôsobili, že miestami sa v malom priestore klubu nedalo dýchať, respektíve nebolo vôbec vidieť na pódium. Myslím, že ani jednému divákovi to nevadilo. Apropó, diváci. Nedovolím si odhadnúť ich počet a ani to nechcem. Podstatné je, že ich nebolo toľko veľa, aby sa v špecifickom priestore Tirish Pubu nedalo dýchať a nebolo ich ani opticky málo. Dovolím si tvrdiť, že tak akurát. Ale poďme späť k Watainu. Zo Sworn To the Dark divákov rozprúdili Legions of the Black Light, Satans Hunger, alebo The Serpents Chalice, z Cacus Lucifera titulná Devils Blood. Z aktuálneho albumu odznela okrem Reaping Death aj vynikajúca skladba Wolves Curves a Kiss of Death. Avšak totálny vrchol a vlastne aj bodkou za skvelým koncertom bola fantasticky odohraná skladba Total Funeral. Touto bodkou Watain doslova „pochovali“ celé osadenstvo Tirish Pubu. A navyše po koncerte sa členovia kapely s fanúšikmi ochotne porozprávali a pofotili. Naozaj veľmi milý prístup všetkých členov Watain. Na jednej strane trošku mrzí, že sa nepredviedli ani prvé dve predkapely, ale na strane druhej to zrejme nikomu neprekážalo. Watain v ten večer jednoznačne predviedli dominanciu až zo samotného pekla.

Je dobré, že stále sa nájdu na Slovensku ľudia, ktorí sem dokážu dotiahnuť aj kvalitné a nie až príliš mainstreamové kapely. Veď, kedy budete mať možnosť vidieť, takých Austrálčanov Destroyer 666? Slovenská zastávka Reaping Death Tour 2010 dopadla nad očakávanie dobre. Tirish Pub doslova a do písmena prežil skúšku ohňom.

PLUSY:
Dobrý zvuk Watainu
Naozaj vynikajúca show hlavnej kapely
Vyhovujúci počet divákov
Celková pekelná atmosféra

MÍNUSY:
Nevystúpenie prvých dvoch predkapiel

Poznámka: Chceme upozorniť ešte na naozaj skvelé fotky nášho spolupracovníka Sachtikusa, ktoré nájdete pod článkom.

Autor: Stillborn

Foto: Sachtikus