Madcult – 4 Reasons, 4 Failure(s)

Tak, a máme tu ďaľší počin zvolensko- bystrickej partičky, na ktorý môžeme byť patrioticky hrdí. Madcult je síce mladá, ale zato dobre ostrielaná formácia. Svojím alternatívnym hardcorom miestami liznutým deathcorom a crustom prebrázdili už skoro celú strednú Európu.
Aj keď sa ich vznik datuje na rok 2003, asi málokto vie, že Filip (spev, gitara) a Jago (bicie) spolu hrávajú od roku 2001. V ich prvej formácii spev nepatril Filipovi. Chalani neskôr zistili, že “tudy cesta nevede”, Filip sa chopil aj mikrofónu a ako basgitaristu si prizvali Cedriga. Vďaka Promo CD sa v roku 2007 dostali do povedomia aj na hudobných internetových stránkach. Na portáli bandzone.cz bol Madcult vybratý ako promo kapela týždňa. Kapela bola plná síl a tvorivosti a rok na to sa zavrela do štúdia. Album In the Hour of the Slowest Clock sa stal pomerne dôležitým míľnikom ich kariéry. Na jeho podporu vyrazili na miniturné s českými X Core a Beautiful Cafillery. S propagáciou a koncertovaním im pomohla aj organizácia podporujúca mladých nezávislých hudobníkov, Fruitstandmusic. Vďaka Fruitstandmusic prebrázdili so škótskou kapelou Aroara Česko, Nemecko, Francúzsko a Švajčiarsko, ale všetko už s novým basgitaristom Ivanom.

Dovolím si tvrdiť, že chalani novým EP 4 Reasons, 4 Failure(s) mieria poriadne vysoko. Po produkčnej, technickej aj zvukovej stránke je EPčko vybavené veľmi dobre. Nahrávané bolo v štúdiu Rolanda Grapowa (Masterplan, ex- Helloween), master a mixáž zverili do rúk ďaľšieho „velikána“, Johna Mitchella (Outhouse Studios – Enter Shikari, Architects, Your Demise, Funeral For A Friend). Všetky tieto fakty, by im boli tak povediac na dve veci, pokiaľ by nahrávka nebola zvládnutá stopercente po skladateľskej aj inštrumentálnej stránke. Každá zo štyroch skladieb vyniká v niečom inom a mierne sa odlišuje od predošlej a to je veľké plus. Je to taká malá ochutnávka ich tvorby, akoby predzvesť plnohodnotného albumu, ktorý príde, dúfajme že v dohľadnej dobe. Keď som už spomínala stopercentne zvládnutú inštrumentálnu stránku albumu, hneď v úvodnej skladbe Marionettes sa pýtam sama seba, či sa Jago nepremenil na presný a našlapaný stroj. Aj keď intro skladby (asi najznámejsšia skladba Yanna Tiersena k soundtracku filmu Amélie z Montmartru) môže byť zavádzajúce, zvyšok skladby sa nesie už v odlišnom, typickom  madculťáckom duchu. Basgitara tu má skôr dunivý, nekonkrétny zvuk (ako viac- menej na celom EP). Spočiatku mi to prekážalo, pretože mám radšej, keď je basa síce špinavšia, ale za to dobre rozoznateľná, no už po neviem koľkom raze, čo som si vypočula túto nahrávku, som si nato nejak zvykla. Usúdila som, že je to dobre tak ako to je. Musím vyzdvihnúť zbory, ktoré spestrujú album svojou melodickosťou a spevnosťou. Hitovosť sa dá pripísať skladbe Lifeless Sea. Približne v polovici piesne nastáva zvláštny moment, ba až zlom, kde gitarová vyhrávka pekne mení harmonickosť. Posúva Lifeless Sea do iných dimenzií, aspoň na chvíľu, aby sa v zápätí mohol vrátiť známy riff zo začiatku piesne. Ďašou je Strike a Bargain. Úvod mi príde zo strany chalanov skôr ako recesia. Dvojštvrťové, čiže polovičné tempo dodáva tejto časti piesne nádych polky (síce trochu zrýchlenej), ale myslím, že istá podoba by tam bola. Hravosť a tanečnosť sa neskôr zvrhne do poctivého hardcorového “bordelu”. Melancholická Buried in a Glass Casket predstavuje výbornú bodku za celým EP. Klasická gitarová vybrnkávačka sa pekne dopĺňa s už zreteľnejšou basou, ktorá miestami mení v tejto skladbe svoju funkciu z rytmického nástroja na melodický.

Madcult majú veľký potenciál v rámci svojho štýlu dostať sa vysoko, aj keď pravdu povediac, to bude ešte strastiplná cesta, keďže kapiel razených podobným štýlom máme na Slovensku aj v Čechách plno. V rukách majú, ale veľmi kvalitnú nahrávku, za ktorou stoja zvučné mená hudobného sveta a verím, že im to pomôže preraziť cestu na všetky svetové strany.

Žáner: alternative hardcore
Krajina pôvodu: Slovensko (Zvolen, Banská Bystrica)
Vydavateľstvo: vydané na vlastné náklady
Web: http://www.bandzone.cz/madcult
Zostava:
Filip Bartek – spev, gitara
Ivan “Ajwn” Kvasna – basgitara, vokály
Ján “Jago” Golian – bicie
Diskografia:
Promo CD – 2007
In the Hour of the Slowest Clock – 2008
4 Reasons, 4 Failure(s) /EP/ – 2010
Tracklist:
Marionettes (3:15)
Lifeless Sea (3:09)
Strike a Bargain (2:37)
Buried in a Glass Casket (3:10)

Definitíva:
Madcult je mladá, úderná partička
 mieriaca si to poriadne vysoko.
Divoký hardcore miešaný modernými
metalcoreovými postupmi,
za ktorým stoja veľké
mená metalového priemyslu.

Autor: Jabĺčko

Hodnotenie autora: 7 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla