LEAVES’ EYES – King of Kings

Skupina LEAVES’ EYES, ktorú poznáme vďaka speváčke Liv Kristine (Ex-THEATRE OF TRAGEDY), sa môže pochváliť v poradí šiestym albumom „King of Kings“.

Budem úprimná, posledné albumy „Mermaid“ a „Symphonies of the Night“ boli iba priemerné a preto som aj tentokrát nečakala od LEAVES’ EYES nič výnimočné. Ani Liviina posledná sólovka, o ktorej som nedávno, nedopadla najlepšie.

leaves-eyes-king-of-kings

LEAVES’ EYES – King of Kings

Preto som ostala po prvom vypočutí doslova zaskočená v tom najlepšom slova zmysle. Nový materiál je totiž perfektnou nádielkou symfonického a agresívnejšieho metalu. Liv Kristine a jej manžel Alexander Krull spolu s ostatnými členmi skupiny nahrali snáď ich najlepší album, ale poďme pekne poporiadku.

Album „King of Kings“ má príbehovú formu, ako to pri metalových albumoch býva častým zvykom. Texty tejto skupiny sú často o Vikingoch, vojnách a hlavne škandinávskej histórii. Je to jedna z kapiel, u ktorej v textoch väčšinou nehľadám hlbší význam. Možno preto, že ma história nikdy nelákala, no napriek tomu LEAVES’ EYES rada počúvam. Hlas Liv Kristine, folkové prvky a do toho štipka drsných growlov, výsledkom je perfektná pochúťka na počúvanie.

Kapela sa presunula od labelu Napalm Records k AFR Records. Hudobní hostia sa akosi častejšie stávajú bežným javom metalových albumov. Ináč tomu nie je ani pri LEAVES’ EYES, kde im hosťuje jedna z najlepších a najatraktívnejších spévačok, Simone Simons (EPICA). Simone sa angažuje v skladbe „Edge of Steel“. Ďalším hosťom je  Lindy-Fay Hella, speváčka formácie WARDRUNA, ktorá svojim hlasom oživila skladbu „Blazing Waters“. Nemôžem opomenúť ani londýnsky orchester, známy napríklad zo sountrackov  pre filmy „Lord of the Ring“, „Star Wars“ či „Harry Potter“.

leaves-eyes-2015

LEAVES’ EYES

Album otvára husľové intro s názvom „Sweven“ dotvárané zvukom pripomínajúcim šum prírody. Skladba na nádych folku a Liviin hlas mi hneď od začiatku navodil husiu kožu. Takmer som ho nespoznala. Vyznie hlbší, temneší a má oveľa viac dynamiky v porovnaní s jej sólovým albumom. Hneď po intre nasleduje „King of Kings“. Tá začína ako tradičná koncertná skladba, keďže svojou dynamikou nabáda k headbangovamiu, avšak neskôr tempom poľaví a stáva sa vlažnou. Pripomína mi témou pieseň „Black Infinity“ od EPICA.

Ďalšiu „Havldan Black“ už niektorí z vás poznajú z ich posledného turné. Dominuje jej skvelá kompozícia, dynamika a tempo popretkávané metalovými ťahmi. Nechýbajú Alexove growly a Liivine vokálové orgie.  Obaja sa našli nielen súkromne, ale tiež hlasovo. Ďalšou je klipovka „The Walking Eye“.

To, čo mi presne na Liviinej sólovke chýbalo, som našla na tomto albume. Jej hlas nie je konečne monotónny a zo všetkých skladieb cítiť,  že sa do nich poriadne „obula“. Je obdivuhodné, ako všetky prvky – ako Liviin gotický hlas, Alexandrove growly, orchester, folková, či metalová melódia spolu ladia. Na novinke sú aj dve bonusové piesne „Spellbound“ a „Trail of Blood“. Prvou spomínanou je pekná gitarovka, balada, pri ktorej som si automaticky „hmmkala“, hlavou kývajúc zo strany na stranu. Naopak  „Trail of Blood“ je drsnejší kúsok so zaujímavým refrénom.

Myslím, že fanúšikovia LEAVES’ EYES ostanú určite príjemne prekvapení. A tí, ktorí ich nepočúvajú, alebo doteraz nepočúvali, im možno práve týmto albumom dajú šancu. Pre mňa je „King of Kings“ jedným z najlepších albumov v roku 2015. Aj keď nie sú LEAVES’ EYES tak obrovskou kapelou ako NIGHTWISH, myslím, že týmto albumom im Liv a Alexander konkurujú s ich aktuálnym albumom „Endless Forms Most Beautiful“.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Názor redakcie:
Kombinácia symfonického metalu v ženskom podaní môjmu uchu vždy lahodila, dávnejšie som jeden z albumov LEAVES’ EYES aj recenzoval a aj keď mi neutkvel v pamäti, žánrovo som sa na „King of Kings“ tešil.

Spočiatku som však mal z albumu dosť zmiešané pocity, už prvé skladby naznačujú temnú gotickú atmosféru, v ktorej je ženský vokál doplnený často zborovými spevmi a growlom, no práve ten mi pripadal ako nevýrazný a niečo, čo je na albume jednoducho preto, aby to tam bolo. Mne narozdiel od kolegyne Darksinie pripadali skladby dosť monotónne a vyčnievali len piesne, kde sa predstavujú hostia, „Edge of Steel“ a „Blazing Waters“. Album „King of Kings“ som ale neodcudzil po pár vypočutiach a dal som mu viacero šanci. A to bolo dobré rozhodnutie, pretože po dlhšom čase mi do ucha sadlo viacero skladieb a aj ja som si začal uvedomovať spomínanú koncepčnosť.

„King of Kings“ si razí svoju cestu, v ktorej nemožno kritizovať spevácke výkony, no na albume mi chýba lepšia atmosféra a hlbší nádych, novinka od LEAVES’ EYES má po navyknutí si určite svoje kvality, ale konkurenčné albumy od ostrieľanejších harcovníkov ako napríklad NIGHTWISH či WITHIN TEMPTATION ma zaujali už na prvé vypočutie, čo sa o „King of Kings“ povedať nedá.

Autor: Fiju

Hodnotenie autora: 6 / 10

Žáner: symphonic metal
Krajina pôvodu: Nórsko
Vydavateľstvo: AFM Records
Dátum vydania: 11.9.2015
Web: www.leaveseyes.de
Zostava:
Liv Kristine – clean vokály
Alexander Krull – harsh vokály
Thorsten Bauer – gitara, basgitara
Pete Streit – gitara
Joris Nijenhuis – bicie
Tracklist:
Sweven (2:08)
King of Kings (4:47)
Halvdan the Black (4:22)
The Waking Eye (4:41)
Feast of the Year (0:38)
Vengeance Venom (3:17)
Sacred Vow (4:21)
Edge of Steel (5:06)
Haraldskvæði (3:24)
Blazing Waters (7:30)
Swords in Rock (3:01)
Diskografia:
Lovelorn – 2004
Vinland Saga  – 2005
Njord  – 2009
Meredead – 2011
Symphonies of the Night  – 2013
King of Kings – 2015
Definitíva:
LEAVES’ EYES nahrali kvalitný album „King of Kings“, ktorý je agresívnejší než predošlé nahrávky. Liv a Alexander vás opäť prevedú na hudobnú prechádzku do škandinávskej histórie.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články