THERION – Leviathan

Operní králi metalu vydávajú svoj ďalší album. Už sedemnásty! Novinka má celkom „jedlých“, ba až prekvapivých 45 minút.

Veru, na takúto prijateľnú porciu minút sme teda zvyknutí neboli. Po ostatnom výlete spred troch rokov, keď album „Beloved Antichrist“ (recenzia TU) meral až tri hodiny sa dnes dočkáme absolútneho opaku.

THERION

THERION nám na novinke ponúkajú symfonický metal, ktorý je melodický, príjemný a svojim spôsobom jednoduchý. Slovo jednoduchý berte s rezervou, no hneď v úvode treba napísať, že piesne na novinke sú skutočne prístupné viac ako na poslednom albume.

Albumom „Leviathan“ trafili do čierneho pre svojich skalných fanúšikov. Skladby sú mierne priamočiare a zabalené až do rockového hávu. Úprimne, trocha som sa bál, čo ma bude čakať, zvlášť, keď som si spomenul na recenziu spred troch rokov. Vtedy som s kapelou THERION išiel spať a rovnako sa tak aj zobúdzal. Boli to skutočné galeje pre recenzenta. A dnes?

Prešli tri roky a album „Leviathan“ je úplne o niečom inom. Je energický, nechývajú mu operné vsuvky a orchestrálne aranžmány či spevy. Dočkáme sa aj vzácnych hostí Marka Hietalu (ex-NIGHTWISH, TAROT) – spev v „Tuonela“a Matsa Levéna (ex-CANDLEMASS) spev v „Psalm of Retribution“. V piatich skladbách hral na bicie Snowy Shaw.

Úvodná „The Leaf on the Oak of Far“ je doslova rockovou vypaľovačkou. Ostal som skutočne zaskočený. Pýtam sa sám seba, je toto THERION? Pieseň samozrejme naberá na rozmeroch a rovnako tak na operných pasážach. Odpovedám si a upokojujem sa: áno, je to THERION.

Hneď ako druhá príde na rad najlepšia pieseň na albume – „Tuonela“. Vyvážené orchestrálne sláky spolu s refrénom z nej robia skutočnú symfo metalovú lahôdku. A samozrejme aj hlas Marka Hietalu. „Die Wellen der Zeit“ je výpravnou skladbou. Hneď v úvode si predstavíte nejaký dobrodružný film alebo seriál. Ale nemôžem sa zbaviť dojmu, že som ju už niekde počul. Jasné, nemal som kde, ale je mi proste povedomá.

„Aži daháka“ je zase heavy metalovou hymnou, ktorá miestami bije až do speed metalu. Všetko samozrejme s orchestrálnymi pasážami, bez ktorých by THERION jednoducho THERIONOM nebol. „Nocturnal Light“ je už z iného súdka. Priamočiarosť ide na chvíľku bokom. Dostávame sa opäť k veľkolepému prevedeniu nadžánrovej pestrosti a epickej veľkosti diela.

THERION

„Psalm of Retribution“ patrí tiež medzi veľmi svetlé momenty albumu. Páči sa mi nástup aj celková príchuť vokálov, v ktorých ubudlo symfoniky. Premýšľam, čisto len pre seba, ako by znel THERION bez celej tej symfónie. Možno sa raz dočkáme.

Veľmi sa mi páči artwork aktuálneho albumu, ktorý korešponduje so zvukovou stopou. Má čo dočinenia s klasickým materiálom od THERION, ktoré sú obohatené o výborné vokály. Album sa vydaril aj po zvukovej stránke, navyše, je priamočiary viac ako inokedy, a to je asi tá najväčšia devíza, ktorou „Leviathan“ disponuje.

Tento album je dokonalou ukážkou toho, ako platí pravidlo, že menej je niekedy viac. Preto je príjemným prekvapením celková stopáž tohto diela. Fanúšikovia THERION si určite prídu na svoje, my ostatní budeme len ďalej pozorovať tento „šialený“ ansábel umelcov, ktorí sa raz za čas spojí pod hlavičkou THERION a vydá nový album plný symfonickej harmónie.

Všetko je na svojom mieste, všetko je vyblýskané, uhladené a muzikálne. Priam až dokonalé. No, občas by to chcelo trochu prekvapenia, kúsok inovácie, alebo len nejakej odľahčenej vízie metalu. Všetko je na albume nalinkované a odohráva sa presne podľa scenáru, ale predsa je to len akosi stále málo. A to nie je všetko. Christofer Johnsson avizuje pokračovanie. A to hneď dva krát. V roku 2022 „Leviathan 2“ a v roku 2023 „Leviathan 3“…

A „Leviathan“ s poradovým číslom jedna? Je to vlastne podrobná symfonická šablóna, ktorá jednoducho kapele THERION na svojich skalných fanúšikov funguje. Tak prečo ju meniť?

Hodnotenie autora: 7 / 10

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na prevádzku Valhalla.sk.

Žáner: symphonic metal/metal opera
Krajina pôvodu: Švédsko
Vydavateľstvo: Nuclear Blast Records
Dátum vydania: 22.01.2021
Web: https://www.therion.se/
Zostava:
Christofer Johnsson — gitara, basgitara, klávesy, programovanie, vokály
Thomas Vikström — spev
Lori Lewis — spev
Christian Vidal — gitara
Nalle Påhlsson — basgitara
Tracklist:
The Leaf on the Oak of Far (03:38)
Tuonela (04:37)
Leviathan (04:01)
Die Wellen Der Zeit (03:46)
Ai Dahaka (03:06)
Eye of Algol (04:03)
Nocturnal Light (05:37)
Great Marquis of Hell (02:36)
Psalm of Retribution (05:03)
El Primer Sol (03:37)
Ten Courts of Diyu (05:29)
Diskografia:
Of Darkness… – 1991
Beyond Sanctorum – 1992
Symphony Masses: Ho Drakon Ho Megas – 1993
Lepaca Kliffoth – 1995
Theli – 1996
Vovin – 1998
Deggial – 2000
Secret of the Runes – 2001
Lemuria – 2004
Sirius B – 2004
Gothic Kabbalah – 2007
Sitra Ahra – 2010
Les Fleurs du Mal – 2012
Beloved Antichrist – 2018
Leviathan – 2021
Definitíva:
THERION trafili albumom „Leviathan“ do čierneho a istotne potešia skalných fanúšikov. Najmä, ak si spomenieme na predošlý trojhodinový materiál. Na novinke je všetko na svojom mieste, nablýskané, uhladené, muzikálne. Síce nahrávke chýba akýsi moment prekvapenia, ale máme tu najlepší album od čias „Gothic Kabbalah“, a to už bolo poriadne dávno.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla