WISDOM – Rise of the Wise

Maďari WISDOM sa so svojim už štvrtým zásekom „Rise of the Wise“ hlásia o pozornosť všetkých melodikov, pravidelne sa priživujúcich na dvojkopákových zbesilých výpadoch. Otázkou však je, či teda ide o sviatok tých, ktorým melódia koluje v žilách alebo o šeď novodobého priemerne generovaného power metalu.

Odchodom Matého Bodora (gitara), ktorý sa usadil u ostrovanov ALESTORM, dostalo kvinteto prívlastok ugrofínske, na gitarovom poste ho nahradil Fín Anton Kabanen, ktorý bol pre zmenu vystrnadený z BATTLE BEAST. Aby boli personálne zmeny dokonané, tak na mieste bicmena sa po prvý krát objavil Tamás Tóth.

wisdom_rise_of_the_wise

WISDOM – Rise of the Wise

Žiadna zo zmien však nespôsobila revolúciu, ktorá by sa aj následne premietla do zvuku nahrávky alebo nebodaj priniesla zvrat v hudobnom vývoji kapely. „Rise of the Wise“ neprekvapuje absolútne v ničom, kapela si stráži svoj typický prejav, ktorým na seba upriamila pozornosť na albume „Judas“ (2011) a zdokonalili na „Marching for Liberty“ (2013). Hudba WISDOM bola a stále je o ľahko zapamätateľných melodických tóninách, spleti trilkujúcich gitár, cválajúcich bicích a to všetko korunované zborovými spevmi mohutne znejúcimi hlavne v refrénoch.

Chalanom sa podarilo do každej jednej skladby prepašovať kopec melódií, tie sa však odkrývajú priľahko. Tým album stráca na trvácnosti, nevyzýva k opätovnému prehrávaniu a nestrháva. Na rozdiel od predchodcov absentuje moment prekvapenia, očakávania ako sa jednotlivé motívy rozvinú. Naopak, to v čom WISDOM stále exceloval sa deje aj tentokrát. Gitarové eskapády, vzájomne sa riffové pretláčanie a preteky rýchlych melodických sól. Už v úvodnej, so speedovým tryskom presvištiacej, „Raven’s Night“ je toho neúrekom.

„My Heart Is Alive“ s pomaly sa kolísavým tempom a naliehavým chorálom zaostáva za očakávaniami, v tejto polohe kapela pôsobí príliš vláčne. Typické rysy sú po okraj naplnené hravou „Hunting the Night“ so sekaným riffom alebo ozlomkrky uháňajúcimi „Hero“ a „Welcome To My Story“. Pozitivizmus celej nahrávky podčiarkuje veselá pirátska kopa „Nightmare of the Seas“ a rozprávkovo nadýchaná „Believe In Me“.

wisdom-band

WISDOM

„Through the Fire“ si pýta pozornosť uvoľneným frázovaním, čriepkami akustickej gitary, rastúcim gitarovým sólom a koncertne šitým refrénom. Záver patrí titulnému songu, ku ktorému svojim vokálom prispel Joakim Brodén (SABATON). Dáva nazrieť do ťaživejších, epickejších zákutí celej nahrávky a strháva v refréne svojou intenzitou a nástojčivosťou. Nahrávke ako celku dominuje krištáľovo čistý zvuk, ktorému by možno aj svedčalo pridať na drzosti, gitarám na arogancii a ešte väčšej jedovatosti. Aj tentokrát kapela využila služby Gyula Havancsaka, ten sa opäť raz predviedol a zaobalil CD nosič do krásneho fantasy artworku.

„Rise of the Wise“ stále srší dostatkom chvíľ, kedy hudba strhne k hádzaniu štice, k hulákaniu do refrénu so zaťatou päsťou. Sem tam si človek aj vystrúha nejakú tú vzdušnú gitaru. Naopak istá spontánnosť z minulých albumov pominula a je to už len o užívaní prvkov, ktoré k hudbe WISDOM patria. Už sa nezopakuje moment prekvapenia, v podstate by sa dalo povedať, že v tomto nasledujú svojich slávnejších kolegov SABATON, POWERWOLF či BLOODBOUND.

Kapela svoj ksicht už meniť nebude, tá stále dodá čo sa od nej očakáva, verní iné ani nežiadajú. Úspech nahrávky a to ako vysoko bude tento album prijatý záleží aj od nastavených očakávaní, ktoré ale musia reflektovať inštrumentálnu a lyrickú zručnosť kapely.

Hodnotenie autora: 6 / 10

Žáner: power metal
Krajina pôvodu: Maďarsko
Vydavateľstvo: NoiseArt Records
Dátum vydania: 26.2.2016
Web: www.wisdom.hu
Zostava:
Gábor Nagy– vokály
Gábor Kovács– gitary, vokály
Anton Kabanen – gitary
Máté Molnár– basgitara
Tamás Tóth – bicie
Tracklist:
Over the Wall (1:05)
Raven’s Night (4:03)
My Heart Is Alive (5:00)
Hunting the Night (4:02)
Hero (3:07)
Through the Fire (4:25)
Nightmare of the Seas (3:25)
Believe In Me (3:32)
Secret Life (3:09)
Welcome To My Story (4:26)
Rise of the Wise (6:00)
Diskografia:
Words of Wisdom – 2006
Judas – 2011
Marching for Liberty – 2013
Rise of the Wise – 2016
Definitíva:
Maďari WISDOM aj tentokrát ostali verní štýlu, ktorý šperkovali na predošlých nahrávkach. Očakávať iné, by bolo nezmyslom. „Rise of the Wise“ teda stavia na rýchlosti rytmiky, uchu lahodiacej melodike gitár, ohlušujúcich zboroch či spevoch a príťažlivých melódiách. Aj napriek tomu je aktuálny zážitok o čosi menej intenzívnejší, nenadchýna ako ten minulý a rýchlejšie odznieva.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla